Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

“ΕΛΠΙΔΑ” – Βάσω Μαλέα: Στην Περιφέρεια της ανεργίας αιρετοί και θεσμικοί δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους ……. το οποίο το κουνάνε κιόλας!

6λ ανάγνωσης
"ΕΛΠΙΔΑ" - Βάσω Μαλέα: Στην Περιφέρεια της ανεργίας αιρετοί και θεσμικοί δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους ……. το οποίο το κουνάνε κιόλας!

Στην πρόσφατη Περιφερειακή Επιτροπή ήρθε προς ψήφιση η κάλυψη της Πρακτικής Εργασίας ανέργων στην έδρα της ΠΕ Καστοριάς που αφορά στο πρόγραμμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Καστοριάς, για το οποίο πρόσφατα  είχαμε καταγγείλει ότι ανατέθηκε με στημένο διαγωνισμό σε εταιρεία των Αθηνών (Παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, efsyn.gr)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ενώ μέχρι σήμερα δεν έβγαλε άχνα για τους στημένους διαγωνισμούς, οι οποίοι  στέλνουν κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σε εταιρείες «ημετέρων» στην Αθήνα αφήνοντας ψίχουλα στους ανέργους μας.

Αφού δεν κατήγγειλε το γεγονός ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν έχει φέρει ακόμα ούτε ένα ευρώ και ούτε μια θέση εργασίας στον τόπο μας, καθότι  ροκανίζεται  στην Αθήνα…. με περισσή θρασύτητα μας κατηγόρησε, ότι δεν σκεφτόμαστε τους ανέργους λέει !

Το επιτιμητικό ύφος του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και η «….όψιμη ευαισθησία του» για τους  ανέργους της περιοχής μας, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 5/8/2024, το λιγότερο που  μπορεί να προκαλέσουνείναι  θυμηδία.

Ας δούμε όμως γιατί αρνηθήκαμε να συναινέσουμε σε αυτό το «παιχνίδι» , το οποίο παίζεται στις πλάτες των ανέργων.

Στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εντάσσεται ένα έργο του ΕΒΕ Καστοριάς προϋπολογισμού3.303.750,00 0€. Αφορά στην επιμόρφωση 500 ανέργων και επιμερίζεται  1.675.000,00€ στην Εταιρία Κατάρτισης και 1.596.750,00 € στους ανέργους.

Μια Εταιρεία στην Αθήνα παίρνει, με «φωτογραφικό» διαγωνισμό του Επιμελητηρίου, 1.675.000,00€ για να καταρτίσει εξ αποστάσεως, 500 ανέργους στην Καστοριά.

Σύμφωνα με την Διακήρυξη  μετά την θεωρητική κατάρτιση των ανέργων , ακολουθεί πρακτική άσκηση180 ωρών (on the jobtraining)που πρέπει υποχρεωτικά να συνδέεται (σύζευξη),με τα θεματικά αντικείμενα του προγράμματος κατάρτισης.

Η πρακτική άσκηση πρέπει να στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του κάθε ανέργου, με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας.

Τα θεματικά αντικείμενα του εν λόγω προγράμματος είναι:

 1: Σύγχρονες πράσινες μορφές ενέργειας :

 α: Εγκατάσταση και συντήρηση Υποδομών Επαναφόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ,

β: Περιβαλλοντική Διαχείριση και Ασφαλούς διακίνησης Καυσίμων ,

2: Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία:

α: Υποδομές, Συστήματα Πληροφορικής & Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα,

β: Σύγχρονοι, σχεδόν μηδενικής ενέργειας επαγγελματικοί χώροι,

3: Σύγχρονη Ψηφιακή Οικονομία:

α: DigitalmediaSpecialist ,

β: E-commerce για τοπικά προϊόντα σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Και ρωτάμε:

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε ποια από τα παραπάνω, έχει υποδομές  και εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου οι καταρτιζόμενοι να λάβουν πρακτικές γνώσεις;

Επειδή δεν αναφέρεται ο αριθμός των ανέργων που θα υλοποιήσουν την πρακτική άσκηση στην ΠΕ Καστοριάς  ανά αντικείμενο, πόσους ανέργους θα υποδεχθούν;

Τηρείται η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των εργαζομένων και των εκπαιδευόμενων που μπορούν να δεχθούν για πρακτική άσκηση;

Έχει προβλεφθεί η επιτρεπόμενη αναλογία εκπαιδευτή και καταρτιζομένων στην πρακτική άσκηση;

Το ΚΕΚ EUROTRAINING για ποιο λόγο λαμβάνει 3 ευρώ ανά ώρα για την εύρεση εταιριών πρακτικής και την σύζευξη με τον κάθε άνεργο (σύνολο   270.000 ευρώ), αφού τη «δουλειά» αυτή την  ανέλαβε το Επιμελητήριο Καστοριάς και με τη σειρά του τη «φόρτωσε» στον Αντιπεριφερειάρχη να την  υλοποιήσει;

Μήπως τελικά πίσω από τον «ξαφνικό πόνο» του Αντιπεριφερειάρχη για τους ανέργους , η Περιφερειακή Αρχή, προσπαθεί να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη συμφωνία του Επιμελητηρίου Καστοριάς με την εν λόγω Εταιρεία;

Ποιες πολιτικές επιταγές εξοφλούνται;

Το ίδιο σενάριο θα γίνει και στα άλλα Επιμελητήρια;

Ο Περιφερειάρχης, για πόσο ακόμη θα σφυρίζει αδιάφορα;

Να το ξανατονίσουμε.

Στην Περιφέρεια της ανεργίας, θα έπρεπε να έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για τον σχεδιασμό τον Προγραμμάτων Κατάρτισης, που να στοχεύουν σε δουλειές για τους ανέργους στον τόπο μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος του Επιμελητηρίου Καστοριάς θα έπρεπε να γεννά ελπίδες για την επόμενη μέρα της ΠΕ Καστοριάς, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας της και χέρι χέρι με τον Αντιπεριφερειάρχη, να προωθούν νέες επενδύσεις που θα δίνουν δουλειές πραγματικές, στο εξαγωγικό εμπόριο, στα logistics, στον τουρισμό, την εστίαση, την αγροτική παραγωγή και την αγροδιατροφή και βέβαια την ενίσχυση του κλάδου της Γούνας για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που απέμειναν στην περιοχή.

Αντί γι αυτό, σχεδιάσθηκε ένα πρόγραμμα για να δοθεί σε συγκεκριμένο ανάδοχο, να υλοποιηθεί εξ’αποστάσεως και τελικά ακόμη και η πρακτική άσκηση να γίνει, για μια ακόμα φορά, «μαϊμού» με την φαρισαϊκή επίκληση του διχαστικού διλήμματος «να μην πληρωθούν οι άνεργοι;»

Η απάντηση μας  στο δίλημμα είναι:

Ναι. Να πληρωθούν οι άνεργοι  για να αποκτήσουν ουσιαστικά προσόντα και να βρουν δουλειά, όχι να είναι μετά από  τρεις μήνες πάλι άνεργοι.

Αναρωτιόμαστε;

Η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η Ειδική Γραμματεία των Ευρωπαϊκών Ταμείων,  αλλά και ο προϊστάμενος Υπουργός τι λένε, άραγε, για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται ένα πρόγραμμα που εξευτελίζει την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων και εν τέλει απαξιώνει στην πράξη τον στόχο  της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για  εύρεση εργασίας  των ανέργων;

Πίσω από κάθε χαμένη προσδοκία, κάθε ανέργου, βρίσκεται μια οικογένεια με βαλίτσες στο χέρι έτοιμη να φύγει από την Καστοριά και την Περιφέρεια.

Με αυτές τις πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται αυτό το μείζον πρόβλημα της περιοχής μας, απλά αναβάλλεται προσωρινά η αναχώρηση.

Σε αυτή την αναποτελεσματική πολιτική  εμείς δεν θα μείνουμε  παθητικοί θεατές!

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Επικεφαλής  του   Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Βάσω Μαλέα

Περιφερειακή  Σύμβουλος

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *