Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Π. Κουκουλόπουλος: «Η ενεργειακή Τροπολογία της Κυβέρνησης δεν αναιρεί τις μοιραίες ενεργειακές επιλογές της»

3λ ανάγνωσης
Π. Κουκουλόπουλος: «Να νοιαστεί η Κυβέρνηση για τους αγρότες-κτηνοτρόφους του νομού μας, που πλήττονται από την ξηρασία»

Παρέμβαση του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Ολομέλεια της Βουλής, με 4+1 ερωτήματα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, για την ενεργειακή Τροπολογία:

«Επί του άρθρου 2, αναφορικά με το κόστος ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, το ερώτημά μας είναι γνωστό, σας το έχουμε θέσει επανειλημμένως, το συζητήσαμε άλλωστε στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησής μου την προηγούμενη Δευτέρα για τη Δυτική Μακεδονία. Προτίθεστε, επιτέλους, να δώσετε ηλεκτρικό χώρο στις Ενεργειακές Κοινότητες αγροτών; Το πρόγραμμα “ΓΑΙΑ” στο οποίο αναφέρεστε, οδηγεί σε τιμή σχεδόν διπλάσια εκείνης που επιτυγχάνουν ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω διμερών συμβολαίων με παραγωγούς ΑΠΕ. Η δίκαιη ρεαλιστική λύση είναι να δώσετε ηλεκτρικό χώρο, για να γίνουν παραγωγοί ενέργειας οι ίδιοι οι αγρότες.

Όσον αφορά το άρθρο 1, για την ειδική εισφορά στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και την αντίστοιχη επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου, το πραγματικό ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ξέφυγαν οι τιμές στην Ελλάδα. Είχατε δώσει στη δημοσιότητα ένα σημείωμα ερωταπαντήσεων, επιχειρώντας ουσιαστικά να πείσετε ότι οι τιμές ξέφυγαν, εξαιτίας των εξαγωγών ενέργειας προς την Ουγγαρία, που συμπαρέσυραν -λόγω του target model- την τιμή χονδρικής για λίγες ώρες. Προκύπτουν, επομένως, τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Για ποιο λόγο δεν συμπαρέσυρε αυτή η κατάσταση τις χώρες της Ιβηρικής, όπου όλες τις επίμαχες μέρες, όταν σε εμάςη μέση χονδρική τιμή έφθασε στα 190 €, εκεί κινήθηκε κοντά στα 90 €; Αντιστοίχως, στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 90 € και στη Γαλλία περίπου στα 73 €.  Δεν εξάγουν αυτές οι Χώρες στην Ουγγαρία; Γιατί μόνο στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν οι τιμές;
  • Έχετε εξετάσει πιθανή συμπαιγνία σκληρής κερδοσκοπίας μεταξύ παραγωγών – παρόχων – εισαγωγέων; Σας το ρωτάμε, διότι παρατηρείται το παράδοξο, από τη μια να είμαστε μια Χώρα καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη να αποδίδεται η αύξηση των τιμών σε εξαγωγές ρεύματος.
  • Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο ιδιαίτερης εφαρμογής του targetmodel ειδικά για την Ελλάδα;  Έχετε θέσει σχετικό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με άλλα κράτη – μέλη χώρες που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με εμάς, δηλαδή μικρή ενεργειακή αγορά όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όπως στις μεγάλες αγορές;
  • Για ποιο λόγο στις επίμαχες μέρες, μόλις τέθηκαν σε λειτουργίαοι -συκοφαντημένες από την Κυβέρνησή σας- λιγνιτικές μονάδες, αποκλιμακώθηκαν οι τιμές; Είναι τυχαίο;

Η νομοθετική σας παρέμβαση είναι αποσπασματική, ως εκ τούτου θα αποδειχθεί αναποτελεσματική. Δεν αναιρεί τις μοιραίες ενεργειακές επιλογές σας. Δεν αντιμετωπίζει στη “ρίζα” τους τα δομικά αίτια που οδηγούν το ενεργειακό κόστος στα ύψη και τους καταναλωτές σε αδιέξοδο».

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το σχετικό video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=EvuLGRT_ncQ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *