Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Π. Κουκουλόπουλος: «Στις “συμπληγάδες” του ενεργειακού σχεδιασμού και η Τηλεθέρμανση»

2λ ανάγνωσης
Π. Κουκουλόπουλος: «Στις “συμπληγάδες” του ενεργειακού σχεδιασμού και η Τηλεθέρμανση»

Να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει επίσημα από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ξεκάθαρες απαντήσεις για την Τηλεθέρμανση, την Πτολεμαΐδα V και την εκπλήρωση των κυβερνητικών υποχρεώσεων προς τη Δυτική Μακεδονία, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε την Κυριακή και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Έξι ολόκληρους μήνες μετά την ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το παρόν και το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, η Κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι εκκρεμότητες των Δήμων Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, που τέθηκαν τότε με έμφαση από το Υπουργείο και τη ΔΕΗ, έχουν αρθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Αντιθέτως, τα καίρια ζητήματα που τέθηκαν προς την Κυβέρνηση, ακόμα περιμένουν απάντηση.

–  Έγινε από τότε σαφές ότι οι οικονομικές “υποχρεώσεις” των τριών Δήμων προς τη ΔΕΗ στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι συνέπεια κυβερνητικών αποφάσεων και όχι των ίδιων. Η κοινή πρόταση των Δήμων και της Περιφέρειας για το ζήτημα αυτό, είναι στα χέρια του Υπουργείου και της ΔΕΗ που καλούνται να δώσουν τελικές απαντήσεις.

–  Η βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης περνάει βραχυμεσοπρόθεσμα μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και μακροπρόθεσμα μέσα από την παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου στους τρεις Δήμους και γενικότερα στους Ο.Τ.Α. της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ρεαλιστικές αυτές προτάσεις “σκοντάφτουν” αφενός στην προκλητική εμμονή της ΔΕΗ να χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα V «αόρατη» και αφετέρου στην κυβερνητική απόφαση να κρατήσει τον ηλεκτρικό χώρο κλειστό για όλους, πλην 4-5 μεγάλων εταιρειών που συγκροτούν το ολιγοπώλιο της ενέργειας στη Χώρα.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την άρση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που αναφέρθηκαν;

2) Πως αντιμετωπίζετε με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αφενός μεν τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και ειδικότερα της Πτολεμαΐδας V, αφετέρου το δικαίωμα της περιοχής  στον ηλεκτρικό χώρο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *