Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου στην προσπάθεια να εξηγηθούν τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές.
Την ώρα που το επιτελείο Μητσοτάκη βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης (ακόμη και με δομικό ανασχηματισμό), πληροφορίες του aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι επιχειρείται ένα «σκανάρισμα» σε επίπεδο προσώπων που δεν βοήθησαν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων.
Σε πρώτο «κάδρο» μπαίνουν οι «γαλάζιοι» Περιφερειάρχες, κυρίως εκείνοι που στην περιοχή τους καταγράφηκαν πολύ χαμηλά ποσοστά για το κόμμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς βρέθηκαν σε δεύτερο ή τρίτο πλάνο κατά την προεκλογική περίοδο.
Στο Μαξίμου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διάχυσης ευθυνών, θεωρούνται κι αυτοί υπεύθυνοι για τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ στις περιοχές τους!
Και σύμφωνα με «πηγές», ήδη έχει συνταχθεί η σχετική λίστα «παραπόνων».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε τα χαμηλότερα ποσοστά στις εκλογικές περιφέρειες:
Ροδόπης 19,61
Ξάνθης 20,39
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών 22,82
Αχαΐας 22, 84
Α΄Θεσσαλονίκης 23, 13
Β’ Πειραιώς 24,02
Αλλά γενικότερα, τα ποσοστά του κόμματος σε σημαντικές περιφέρειες της χώρα ήταν μη αναμενόμενα ως απογοητευτικά.
Ποιοι είναι στο “στόχαστρο”
Εν αρχή, στη Θεσσαλονίκη. Η Α’ Θεσσαλονίκης έδωσε 24,33% και η Β’ Θεσσαλονίκης 27,15%
Πρώτος στη λίστα του Μαξίμου φέρεται να είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Κρίνεται από συνεργάτες «αδρανής» και ότι εστίασε κυρίως στα “του οίκου του” αυτό το διάστημα, χωρίς μεγάλο ζήλο υπερ του κόμματος και χωρίς να κινητοποιήσει όπως πρέπει τοπικά στελέχη και «γαλάζιους» μηχανισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, ενώ ο νυν περιφερειάρχης πριν από δέκα μήνες, στο μεγαλύτερο νομό της περιοχής, το νομό Θεσσαλονίκης, είχε καταγράψει ποσοστό 56,5%, στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε γύρω στο 25%, ποσοστό, δηλαδή, υποδιπλάσιο!
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Υπόλογος» για τα χαμηλά ποσοστά στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, και Έβρου, ο «γαλάζιος» πρώην περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, ενώ ευθύνες επιρρίπτονται και στον “γαλάζιο” αντάρτη και νυν περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη, ο οποίος κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Οι ιδιαίτερες «συνθήκες» στην ευρύτερη περιοχή-γνωστές εκ των προτέρων, που όμως δεν έγινε προσπάθεια-κατά το Μαξίμου- να αλλάξουν.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κοζάνη (26,35%), Γρεβενά (29,25%), Καστοριά (30,71%), Φλώρινα (25,37%). Μη «αποδεκτά» αποτελέσματα από το Μαξίμου. Εδώ το «μπαλάκι» της ευθύνης περνάει κυρίως στον πρώην περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, ο οποίος όχι μόνο τα έκανε κυριολεκτικά θάλασσα κατά τη διάρκεια της θητείας του, με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ΝΔ, αλλά και γιατί έμεινε αμέτοχος κατά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στις ευρωεκλογές. Δυσαρέσκεια η οποία στις περσινές περιφερειακές εκλογές εκφράστηκε με την ψήφο στο “γαλάζιο αντάρτη” και νυν περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη, που όχι μόνο επέστρεψε και επίσημα στη ΝΔ αλλά, κατά το Μαξίμου, βοήθησε τα μάλα στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.