Φαίνεται ότι κλειδώνει κάπου μεταξύ του 5% και του 6,5%, λαμβάνοντας πάντα με βάση το επίπεδο του πληθωρισμού, αλλά και το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αν κλειδώσει είτε το 5% είτε στο 6,5%, αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός μικτά θα κυμανθεί από 819 ευρώ μέχρι 831, με το πιθανότερο σενάριο να είναι προς τα πάνω, δηλαδή κοντά στα 830 ευρώ.
Παραδείγματα για το ποια επιδόματα και ποιες άλλες παροχές επηρεάζονται.
Με σενάριο λοιπόν 830 ευρώ για τον νέο κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι στις τριετίες κάποιος που έχει μία τριετία θα τη δει να διαμορφώνεται στα 913 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος εργαζόμενος με τρεις τριετίες θα δει τις αποδοχές του να ανεβαίνουν στα 1079 ευρώ.
Το επίδομα ανεργίας και αυτό θα ανέβει στα 509 ευρώ και η ειδική παροχή μητρότητας καθώς και το επίδομα γονικής άδειας και τα δύο θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 830 ευρώ. Μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν έχει κλειδώσει.
Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου, δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός, η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Η τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ ήταν για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε για αύξηση μέχρι 12% και 13%, είπε.
Κύριο μέλημά μας – τόνισε – είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ, κατέληξε η κυρία Μιχαηλίδου.