Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Μπορεί η Περιφέρεια να βοηθήσει τους νέους να μείνουν στον τόπο τους; (γράφει ο Βασίλης Κατσαούνης)

3λ ανάγνωσης
Μπορεί η Περιφέρεια να βοηθήσει τους νέους να μείνουν στον τόπο τους; (γράφει ο Βασίλης Κατσαούνης)

Τις τελευταίες μέρες, στις επισκέψεις μου σε όλα τα μέρη της Περιφέρειας μας, ως Υποψήφιος για την Περιφέρεια με τον συνδυασμό του Γ. Αμανατίδη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», ακούω πολλά για τους νέους. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει σε όλους μια κοινή άποψη: να προσπαθήσουμε οι νέοι μας να παραμείνουν στον τόπο μας. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει και το χειρότερο δεν υπάρχουν ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις ώστε οι νέοι πράγματι να έχουν ισχυρά κίνητρα ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, ποια θα ήταν αυτά τα κίνητρα τα οποία θα έπρεπε να δοθούν;

Α) Το βασικό και σημαντικό είναι η εργασία των νέων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εσωτερικής μετανάστευσης. Η επόμενη Περιφερειακή Αρχή πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της σε αυτό. Κονδύλια θα υπάρχουν, πρέπει να διοχετευτούν στην εργασία και την απασχόληση των νέων και των γυναικών. Η λύση των μεγάλων δημόσιων έργων και υποδομών είναι αργή, αγγίζει ένα μικρό μέρος της νεολαίας διότι οι εργολάβοι ακολουθούν τις δικές τους στρατηγικές που δεν έχουν καμία σχέση με κοινωνική πολιτική.

Β) Η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Όλοι το αναγγέλλουν, όλοι το θέλουν, αλλά τελικά ποια είναι η πρόταση; Ο νέος θα πρέπει από την πρώτη στιγμή που θα αποφασίσει να ιδρύσει μια επιχείρηση θα πρέπει να νιώθει ασφαλής, για να τολμήσει. Επιβάλλεται να υπάρξει πρόγραμμα για την ίδρυση της πρώτης επιχείρησης με 100% επιδότηση και χωρίς όρους και εγκρίσεις και μάλιστα συνεχώς ανοικτό. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν είναι αρκετά και δίνουν λύσεις σε μερικές περιπτώσεις και με πολλές προϋποθέσεις, πολλές φορές δύσκολες να επιτευχθούν.

Γ) Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο άξονας αυτός μπορεί να αποτελέσει σημαντική λύση για την Περιφέρεια μας, όπως γίνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Τελικά “έξυπνη Περιφέρεια” είναι μια Περιφέρεια που έχει τεχνολογία; Που έχει ζώνες καινοτομίας; Κατά την άποψη μου αυτό δεν αρκεί.

“Έξυπνη Περιφέρεια” είναι μια Περιφέρεια που ακούει, αφουγκράζεται, αλληλεπιδρά και ενεργεί ανάλογα. Μια τέτοια Περιφέρεια πρέπει να δημιουργήσουμε ακούγοντας το πιο δυναμικό κοινό, πιθανώς και το πιο αθόρυβο αυτήν την ώρα κοινό της Περιφέρειας μας, που είναι οι νέοι άνθρωποι. Με όραμα να βοηθήσω τη νεολαία μας και να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου προς την κατεύθυνση την συγκράτησης των νέων στον τόπο μας ταυτίστηκα με το όραμα του συνδυασμού του κ. Αμανατίδη και ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχω στην υλοποίησή του.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *