Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Κούραση στο τιμόνι: Πότε εμφανίζεται και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε

3λ ανάγνωσης
Κούραση στο τιμόνι: Πότε εμφανίζεται και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε
Η κούραση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο πολλοί οδηγοί συνεχίζουν ακάθεκτοι το ταξίδι τους, αν και τα μάτια τους κλείνουν.

ο αυτοκίνητο παραμένει το Νούμερο Ένα μεταφορικό μέσο για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου διανύουμε συχνά εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτό συνεπάγεται κούραση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, αφού η συνέχιση της οδήγησης κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι επικίνδυνη. Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι η κόπωση του οδηγού θεωρείται μία από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα μάλιστα τις νύχτες όπου δυσκολευόμαστε από το σκοτάδι και κουραζόμαστε ευκολότερα. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο στιγμιαίος ύπνος, όπου τα βλέφαρα κλείνουν για κάποια δευτερόλεπτα και ουσιαστικά οδηγούμε στα τυφλά ρισκάροντας την δική μας ασφάλεια, όπως επίσης και των υπόλοιπων χρηστών των δρόμων. Ακόμη όμως και με την απλή κόπωση αντιλαμβανόμαστε δυσκολότερα τις συνθήκες της κυκλοφορίας και δεν ‘’σκανάρουμε’’ αποτελεσματικά το περιβάλλον, ενώ αντιδρούμε καθυστερημένα σε έκτακτες καταστάσεις. Ειδικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει, ότι ένας κουρασμένος οδηγός λειτουργεί παρόμοια με έναν οδηγό, που έχει καταναλώσει αλκοόλ!

Συχνά διαλείμματα

Ο οδηγός πρέπει λοιπόν να λειτουργήσει προληπτικά, για να μειώσει στο μέτρο του δυνατού τέτοιου είδους κινδύνους, ξεκινώντας από τον σωστό προγραμματισμό του ταξιδιού του χωρίς ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ξεκινάμε, εφόσον είναι εφικτό, νωρίς το πρωί και όχι τη νύχτα, αφού έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ώστε να είμαστε ξεκούραστοι. Αποφεύγουμε επίσης τα βαριά φαγητά και –εννοείται- το αλκοόλ, πίνουμε πολύ νερό και χυμούς, ενώ καλό είναι να υπάρχουν και άλλοι οδηγοί, που θα αναλαμβάνουν εναλλάξ ‘’υπηρεσία’’.

Σημαντική είναι επίσης η σωστή ρύθμιση του καθίσματος του οδηγού, για να έχουμε καλή ορατότητα και να μην πιαστούμε και κουραστούμε γρήγορα κατά την οδήγηση. Τα διαλείμματα ανά 2 έως 3 ώρες οδήγησης είναι must και τα αξιοποιούμε οπωσδήποτε για ξεμούδιασμα με λίγο περπάτημα και μερικές ασκήσεις. Φροντίζουμε για τη σωστή θερμοκρασία και ατμόσφαιρα μέσα στον θάλαμο επιβατών, καθώς ο φρέσκος αέρας ανανεώνει το οξυγόνο και μας κρατάει ξύπνιους. Σε καμία περίπτωση δεν συνεχίζουμε την οδήγηση, αν νιώθουμε κουρασμένοι, επειδή π.χ. δεν απέχουμε πλέον πολύ από τον προορισμό μας.

Το λάθος με τον καφέ

Ορισμένοι πιστεύουν ότι βάζοντας δυνατά τη μουσική, θα μείνουν ξύπνιοι, ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης, ο καφές και τα ισοτονικά ποτά ξυπνούν μόνο για λίγη ώρα τον οδηγό, όμως η επίδρασή τους έχει περιορισμένη διάρκεια. Αντιθέτως, ένα προσεκτικό στυλ οδήγησης με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, προσαρμογή της ταχύτητας στις συνθήκες κυκλοφορίας και χωρίς άγχος, έχει ευεργετικές ιδιότητες και αποτρέπει την πρόωρη κόπωση του οδηγού.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *