Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της άρσης ασυλίας, τα κόμματα προχώρησαν σε πολιτικές τοποθετήσεις, με την έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Δούρου και της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να ξεχωρίζει.
Δούρου: Κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι έσπευσαννα με δείξουν ως ένοχη
«Η τραγωδία θα είναι πάντα χαραγμένη στην ψυχή μου. Η οδύνη δεν παραγράφεται», είπε η Δούρου η οποία άφησε αιχμές στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως επιχείρησαν να διαμορφώσουν κλίμα ενοχής της. «Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα και αγνοώντας το ακριβές νομικό πλαίσιο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να με δείξουν ως ένοχη για την εθνική τραγωδία. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ενοχής μου για την πολιτική αλλά και φυσική μου εξόντωση. Δεν το κατάφεραν. Σε αυτό το δυσώδες μιντιακό περιβάλλον οι πολίτες ψήφισαν την παράταξή μου με 35%», δήλωσε.
Μάλιστα, η κ. Δούρου εκτίμησε πως η απαλλαγή της στο ακροατήριο θα είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί με αξιοπρέπεια ως πολιτικός.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, απευθυνόμενη στην Ολομέλεια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ζήτησε άμεσα από τον Πρόεδρο της Βουλής «να αρθεί η ασυλία μου, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας φόβος παραγραφής στη δίκη και καμία καθυστέρηση».
Υποστήριξε πως αυτή η εθνική τραγωδία είναι «πάντα χαραγμένη στη ψυχή μου» και «η οδύνη δεν παραγράφεται». Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».
Υποστήριξε πως υπάρχει «αντικειμενική πολιτική ευθύνη που πηγαίνει πίσω στο χρόνο για το ότι δεν εκσυγχρόνισε τον μηχανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε μη αναμενόμενες συνθήκες όπως αυτές που υπήρξαν τότε όπως και σε αναμενόμενες συνθήκες όπως οι σημερινές». Η κυρία Δούρου ανέφερε ότι μέχρι το Μάτι η αντιμετώπιση της Πολιτείας για τους Πυροσβέστες ήταν «ταβλαδόροι» και όταν «διαδήλωσαν, τους στείλατε άλλο σώμα ασφαλείας».
Υποστήριξε πως «το πυροσβεστικό σώμα έχει την ευθύνη και όλοι οι άλλοι φορείς, οι ΟΤΑ, ο Στρατός, το ΕΚΑΒ κάνουν ότι τους ζητήσει η πυροσβεστική».
Η βουλευτής, επισήμανε πως η Δικαιοσύνη όφειλε να εξετάσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Πυροσβεστική και τους υποβοηθητικούς φορείς και να αποδώσει ευθύνες» όμως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παραμείνει κατηγορούμενη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποβοηθητικοί φορείς έχουν απαλλαγεί».
Σε προσωπικό επίπεδο η κυρία Δούρου ανέφερε πως «κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να με δείξουν με το δάχτυλο ως ένοχη για την τραγωδία. Σταθμοί, κανάλια, χρησιμοποιήθηκαν χωρίς αιδώ με σκοπό την πολιτική και φυσική μου εξόντωση».
Μίλησε για «αποδόμηση χαρακτήρα μου» αλλά «εγώ σιώπησα συνειδητά τότε. Παρακολουθούσα τηλεδίκες για μένα χωρίς εμένα, θεώρησα ότι ήταν ασέβεια προς τα θύματα. Ό,τι έχω να πω θα το πω θεσμικά» ενώ κατήγγειλε ότι «υπήρξαν πιέσεις» σε δικαστές αλλά «δεν μίλησα τότε για πολιτική δίωξη και αγογγύστως υπέμενα στον διασυρμό μου, κι εγώ κι η οικογένειά μου» και δήλωσε πως «δεν παρέλειψα να κάνω κάτι για να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης».
Κωνσταντοπούλου: Κεντρικές πολιτικές και πρωθυπουργικές ευθύνες για το Μάτι
«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά την πολιτική υπόσταση κανενός. Η υπόθεση αυτή αφορά τα δίδυμα κοριτσάκια που έχασαν την ζωή τους και δεν έμεινε κανείς για να τα υπερασπιστεί», απάντησε με νόημα η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία στην τοποθέτησή της άφησε αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «το έγκλημα στο Μάτι εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο στο βαθμό της αυτοδιοίκησης, υπήρξαν κεντρικές πολιτικές και πρωθυπουργικές ευθύνες που αναλήφθηκαν λεκτικά. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι αναλαμβάνει ευθύνη και έπειτα ουδέν».