Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Δείτε εδώ τα αποτελέσματα – Οι λίστες αναλυτικά

6λ ανάγνωσης
Αλλάζω θερμοσίφωνα: Δείτε εδώ τα αποτελέσματα - Οι λίστες αναλυτικά

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πολυαναμενόμενα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ βλέπετε αν είστε στις λίστες των δικαιούχων

Όσοι έχουν κάνει αίτηση, μπορούν να μπαίνουν στο παραπάνω λινκ που κατευθύνει στην πλατφόρμα του gov.gr και να αναζητούν στις λίστες ανά Περιφέρεια, σε ποια κατάσταση είναι η αίτησή τους, αν είναι δηλαδή «Επιλέξιμη» ή «Επιλαχούσα».

Όσοι θέλουν να κάνουν ένσταση για τα παραπάνω αποτελέσματα, έχουν τη δυνατότητα υποβολής από την Τετάρτη 12 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 18 Ιουλίου (23:59).

Στη συνέχεια, θα βγουν και τα οριστικά αποτελέσματα.

Απογοήτευση με τα αποτελέσματα του «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Φαίνεται ότι οι παραπάνω πίνακες θα επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους. Και αυτό, γιατί, σε αρχικό στάδιο, περίπου 120.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το SMS για την αγορά ηλιακού και αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, από τους συνολικά τρία εκατομμύρια δυνητικούς δικαιούχους που πληρούν το βασικότερο κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά και από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έκαναν αίτηση. Παρόλα αυτά, όπως συνέβη και με το «Αλλάζω συσκευή», αναμένεται το επόμενο διάστημα να απελευθερωθούν και άλλα κονδύλια, και έτσι να μπουν στις λίστες των τελικών δικαιούχων ακόμα περισσότεροι.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ωφελούμενοι, είναι ότι θα έχουν αρκετά περιορισμένη προθεσμία για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν τον ηλιακό θερμοσίφωνα της επιλογής τους. Το χρονικό περιθώριο εξαργύρωσης των επιταγών λέγεται ότι θα είναι μικρό, περίπου στις 30 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και ο ηλιακός να προορίζεται για εγκατάσταση σε κατοικία (και όχι σε επαγγελματικό ακίνητο). Παράλληλα, βασικός όρος είναι να αποσυρθεί για ανακύκλωση ηλεκτρικός θερμοσίφωνας χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Πού θα βρείτε τους προμηθευτές

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μεταβαίνετε στα μητρώα όπου αναρτάται η πρόσφατη λίστα προμηθευτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, εξοπλισμού (μοντέλων Ηλιακών Θερμοσιφώνων) που δύνανται να λάβουν επιχορήγηση.

Οι προμηθευτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα με κάποιον από τους προβλεπόμενους ρόλους, υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Η αίτηση ελέγχεται και πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής πριν την ένταξή τους στο μητρώο προμηθευτών.

Τα προϊόντα που δύνανται να επιχορηγηθούν από το Πρόγραμμα, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενταχθεί σε ένα κεντρικό μητρώο εγκεκριμένου εξοπλισμού. Ένα προϊόν εντάσσεται στο μητρώο μετά από δήλωση προμηθευτή και αφού πραγματοποιηθεί αντίστοιχος έλεγχος και επιβεβαίωση από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής. Ο έλεγχος έχει ως σκοπό να επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα των προϊόντων.

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πόσο ρεύμα εξοικονομεί ο ηλιακός

Ως προς τα οφέλη για το περιβάλλον, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος.

Μεγάλο όφελος εκτιμάται ότι θα προκύψει και για τους καταναλωτές, καθώς υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσα χρήματα βγαίνει η επιδότηση – Παραδείγματα

ALLAZO THERMOSIFONA POSA

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά για αγορά

iliakos thermosifonas texnika xaraktiristika

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για πολυκατοικία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από δικαιούχους που μένουν σε πολυκατοικία, οι οποίοι είναι και περισσότεροι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα, ένοικος πολυκατοικίας σε κτίριο με 10 διαμερίσματα, παραθέτει αυτόν τον προβληματισμό. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έξι άτομα δεν έχουν βάλει ακόμα. Πιθανόν να το σκεφτούν με αυτό το πρόγραμμα, γιατί όλοι λίγο – πολύ το συζητάνε και ρωτάνε σε περιπτώσεις που κάνουν χρήση ταράτσας, τους προβληματίζει γιατί πιάνει κάποιο χώρο. Μπορεί να έχουν ορισμένα προβλήματα, ότι δηλαδή μπορεί να είναι πολύ βαρύ, αλλά αυτά υπερνικώνται».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *