Η κινηματογραφική ταινία “Η φλόγα της δικαίωσης” που προβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου από το θεατρικό εργαστήρι “ΕΚΦΡΑΣΗ” του Τορόντο στον Καναδά στο Κέντρο Νεότητας των Αρμενίων, βασισμένη σε ποίηση της Παρθένας Τσοκτουρίδου, συγκεκριμένα στο βραβευμένο ποιήμα της “Προσφυγικής Ραψωδίας” (19). που αφορά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά – Την μελοποίηση του ποιήματος της Παρθένας Τσοκτουρίδου με τίτλο “Αλίμονο” έκανε η μουσουργός Ελευθερία Μεταξά – Επίσης στη μουσική πήρε μέρος η Τρανουλίδου Αναστέρα Ο Σιδεράς Γρηγόρης, στα κρουστά ο Τσόλας Κων/νος, στην κιθάρα ο Τσανατέλης Νικόλαος και η ηχογράφηση έγινε στην παραγωγή της Μαραμής Δημήτριου.
Το ποιητικό πόνημα της Παρθένας Τσοκτουρίδου για την ιστορία των Αλησμόνητων Πατρίδων προβλήθηκε στο κινηματοθέατρο Αρμενικό Κέντρο Νεότητας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Μια ποιητική προσφυγική ραψωδία από το θεατρικό εργαστήρι ΄ «Έκφραση», σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου – Μυλωνά.
Και στις δύο προβολές την Κυριακή το κοινό ήταν πολυπληθές ενώ παραβρέθηκαν κοινοτικοί και πολιτικοί παράγοντες. Μεταξύ όλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αντωνάτος, ο εκπρόσωπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά και του Αρχιεπ. Κ. Σωτηρίου, π. Χαρίδημος Σαρρής, η πρόεδρος της ΕΚΤ κυρίας Μπέτυ Σκουτάκη, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς κ. Χαρίδημος Σαρρής. Γιώργος Κερογλίδης, ο επαρχιακός βουλευτής κ. Άρης Μπαμπικιάν, ο κ. Δημήτρης Καρυγιάννης από τη GTA Strategies, η εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Τορόντο και Κάθυ Δήμου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο, κ. Κυριάκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου κ. Γιάννης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος.
Η ταινία, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής, ρίχνει φως στην τραγωδία του 1922, μέσα από διηγήσεις που προκαλούν δέους και ξυπνούν τη δύναμη της ιστορικής μνήμης. Στηριγμένη στην ιστορική αλήθεια, φιλοδοξεί να αφυπνίσει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων σε όλη την οικουμένη, αλλά και να διατηρήσει τη φλόγα της δικαίωσης για τους γενοκτονημένους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου καθώς και την ανάμνηση των ιδιωτών Πατρίδων μας. και ταυτότητα.
Σύντομες ομιλίες απηύθυναν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Ο Παναγιώτης Αντωνάτος υπογραμμίζοντας την εύστοχη χρονική στιγμή που προβάλλεται η ταινία, τώρα που οι γείτονες Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί με τις προκλήσεις τους εναντίον της Ελλάδας.
Μίλησε επίσης η σκηνοθέτης Νάνσυ Αθανασοπούλου, αναφερόμενη στους 90 ανθρώπους, τους εκφραστές και τιμητές του ελληνικού πολιτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά, που εργάστηκαν με πάθος, σεβασμό και αφοσίωση για την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής ταινίας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι γεννημένοι στον Καναδά. και η ελληνική είναι η δεύτερη γλώσσα τους.
Βασικός σπόνσορας της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, με σταθερή συμπαράσταση και υποστήριξη στις αξιόλογες πολιτιστικές διοργανώσεις της παροικίας μας.
Συγχαρητήρια στη θεατρική ομάδα για το κοπιαστικό εγχείρημα και στην κα Νάνσυ Αθανασοπούλου που με την ψυχή ελληνική κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες της ομογένειας με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου σε μια ιστορική ταινία που σκοπό έχει την αφύπνιση της ιστορικής συνείδησης σε όλο τον πλανήτη.