Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».
«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Για να μπορέσει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να επιτελέσει τον ρόλο του για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, για τους ελέγχους και το χτύπημα των ελληνοποιήσεων και για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων με ασφάλεια, οφείλει το έργο του να είναι ενταγμένο σε έναν σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής. Αυτό, σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν εμφυσείται από έναν στρατηγικό, οραματικό και υλοποιήσιμο στόχο, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι μετατρέπει τον οργανισμό από οργανισμό κοινής ωφέλειας, με σαφείς αρμοδιότητες και στόχους, σε έναν συμβουλευτικό οργανισμό. Ακόμη, όμως, και εκεί που επιχειρεί να δώσει κάποιες λύσεις σε οργανωτικό επίπεδο, είναι ανεπαρκές και ελλειπτικό.
Για να μπορέσεις να δώσεις τέτοιες λύσεις σε έναν οργανισμό χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου τέσσερις παραμέτρους: την διοικητική του δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, τη χρηματοδότηση και την επάρκεια πόρων και τη συμμετοχή των φορέων με συνεννόηση και συνεργασία. Το νομοσχέδιο, όμως, αυτό τι κάνει;
Όσον αφορά τον διοικητικό μηχανισμό. Δημιουργεί νέες διευθύνσεις με πολλά διευθυντικά στελέχη και πολλές θέσεις ευθύνης. Ανάλογο παράδειγμα έχουμε και το τι έκανε η κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Αλλά λείπει από αυτήν τη διοικητική, υποτίθεται, μεταρρύθμιση η αναφορά σε συγκεκριμένους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Λείπει η αναφορά στην μεταποίηση και στην εμπορία. Και δεν υπάρχει καμία περιφερειακή οργάνωση.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Ο οργανισμός ήδη είναι υποστελεχωμένος. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό καμία αναγνώριση συλλογικών δικαιωμάτων και κυρίως μισθολογικών, καμία ρύθμιση για προβλήματα των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα τα 176 ευρώ επί εποχής 2014 που ζητούνται πίσω σε μία περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συμβασιούχους που επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καμία απόφαση για μόνιμο προσωπικό.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα κρατικής χρηματοδότησης, καθώς ακόμη και τα προγράμματα γίνονται μέσω για παράδειγμα του ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη το παράδειγμα των έξι ΔΙΕΚ, δημοσίων ΙΕΚ του οργανισμού, που υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίστηκαν και τα επαγγελματικά τους προσόντα. Να πούμε, επίσης, ότι στους πόρους του οργανισμού σημαντικό ρόλο παίζει ο τομέας της παραγωγής, που συμβάλλει με τις εισφορές του προς τον οργανισμό, χωρίς να έχει ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των φορέων. Οι ίδιοι λένε ότι υπήρξε απουσία διαβούλευσης, απουσία συνεργασίας και απουσία και ελλιπής εκπροσώπηση. Το τόνισαν αυτό και οι εργαζόμενοι και οι ερευνητές και οι φορείς.
Όλα στο νομοσχέδιο αυτό πηγαίνουνε σε μία γενική αναφορά που επιδέχεται πλήθος ερμηνειών. Παραπέμπονται τα επιμέρους, που έπρεπε στο νομοσχέδιο να υπάρχουν, σε έναν εσωτερικό κανονισμό. Όλα παραπέμπονται, δηλαδή, σε Προεδρικά Διατάγματα, σε επόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και επόμενες εγκυκλίους. Μετάθεση αποφάσεων και μάλιστα δίνεται και δυνατότητα υπερεξουσίας του διοικητικού συμβουλίου, που μπορεί λέει να ορίζει τις αρμοδιότητες του οργανισμού. Τίποτε, λοιπόν, δεν ξεκαθαρίζει επί της ουσίας, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο δε θα λύσει – υπάρχουν τα προβλήματα – αλλά θα δημιουργήσει και επιπλέον.
Έλεγχοι. Ήδη από τον Μάιο του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακυρώσει όλο το σύστημα επιβολής κυρώσεων, παρά την πολυδιαφημισμένη υποτίθεται νομοθετική πρωτοβουλία επί εποχής κυρίου Βορίδη και έχετε καταστήσει δυνητική την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις διαπίστωσης μη ασφαλών τροφίμων. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει αναγκαιότητα της θέσπισης μιας ενιαίας αρχής για όλους τους ελέγχους και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ελέγχων και κυρώσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό 625, που έχει όλο πισωγυρίσματα με αυτή την κυβέρνηση.
Αντ’ αυτών προχωράτε σε ιδιωτικοποίηση ελέγχων ακόμα και για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα με αδιαφάνεια, με πλήρη κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμη και την υποβάθμιση ουσιαστική του συστήματος «Άρτεμις», που μέσω των ισοζυγίων, για παράδειγμα στο γάλα, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχαμε κάνει εμείς για τους ελέγχους των ισοζυγίων στο γάλα και που αυτό οδήγησε στην αύξηση της τιμής του, βλέπουμε ότι και αυτό έχει απαξιωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικό χτύπημα των ελληνοποιήσεων.
Επίσης, να επισημάνω ότι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υπάρχουνε δύο εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την φέτα και τα βιολογικά προϊόντα που δεν έχουν προχωρήσει. Χάνονται πόροι ουσιαστικοί για το εθνικό μας προϊόν. Επιπρόσθετα κάνετε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μπορεί να οδηγήσει σε εξωτερικές παρεμβάσεις χωρίς δημόσια λογοδοσία και χωρίς τη συμμετοχή των διεπαγγελματικών.
Και τελειώνω με ένα σχόλιο, αφού πρώτα τονίσω την αναγκαιότητα να υπάρξει η δυνατότητα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις γεωπονικές σχολές.
Τελειώνω με ένα σχόλιο όσον αφορά την παραχώρηση γης χωρίς δημοπρασία 40 + 20 χρόνια, σε όσους επενδύουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Θα σας αναφέρω εδώ πόσο αντίφαση υπάρχει, λέγοντας μία περίπτωση από ένα χωριό στη δική μου περιοχή, Πολυάνεμος, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, 25 κατοίκων, όπου εκεί δεν μιλάμε για καμία παραχώρηση. Γίνεται δημοπρασία, στην οποία αναγκάζονται οι 2-3 κτηνοτρόφοι που είναι στην περιοχή να χτυπήσουν με τίμημα που δεν μπορούν να πληρώσουν, για να μην αφήσουν τυφλούς τους βοσκότοπους τους και να μην μπορούν, αν δεν πάρουν τις εκτάσεις αυτές, να έχουν πρόσβαση ούτε στις ποτίστρες. Θα πρέπει να το δείτε, παρόλο που το θέμα αυτό πηγαίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γιατί και το Υπουργείο έχει υποχρέωση εφαρμογής του νόμου. Όπου δεν εφαρμόζεται και αντί να πάει με το άρθρο 7 του 4061, πάει με το άρθρο 10 και αναγκάζει ανθρώπους που δίνουν μάχη, που ζουν σε ένα χωριό, επαναλαμβάνω, των 25 κατοίκων, να φύγουν και αυτοί από εκεί. Σας ευχαριστώ».