Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία και οι δυο μονάδες της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος που βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά αργά η γρήγορα θα εξομαλυνθεί, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα όταν η χώρα θα έχει ανάγκη από ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα εξασφαλίζουν την ισορροπία του συστήματος παράλληλα με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.Έτσι μια σειρά από νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο σχεδιάζονται και προωθούνται με ταχείς ρυθμούς ενώ δυο νέες μονάδες πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.
Το project που προσφάτως μπήκε σε νέες ράγες μετά την υπογραφή συμφωνίας συμμετοχής σε αυτό της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ είναι η μονάδα που σχεδιάζει εδώ και αρκετό διάστημα ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.
Το project που θα θεμελιωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη αφορά τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW με συντελεστή απόδοσης 63%.
Η μονάδα θα αρχίσει να κατασκευάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Το έργο προωθούν από κοινού η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, μέσω της εταιρίας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» στην οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco με 20%.
Εμπορική λειτουργία
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία και οι δυο μονάδες της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος που βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία.
Ο λόγος, για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με καύσιμο λιγνίτη, Πτολεμαΐδα 5 και τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πτολεμαΐδα 5, με ισχύ 660 MW είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που κατασκευάστηκε και «μπαίνει» στο σύστημα. Μάλιστα επρόκειτο να μετατραπεί σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, σχέδιο που επί του παρόντος είναι παγωμένο αφού η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Ο προϋπολογισμός της Πτολεμαΐδας 5 άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ.
Το άλλο έργο που μετράει αντίστροφα για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία είναι η μονάδα της Μυτιληναίος που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ. Η μονάδα που λειτουργεί ήδη δοκιμαστικά έχει καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 826 MW. Πρόκειται δε για μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες του είδους της σε διεθνές επίπεδο.
Σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 877 MW που αναπτύσσεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Motor Oil στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Μάλιστα πρόσφατα τοποθετήθηκε στο πεδίο ο αεριοστρόβιλος της μονάδας το κόστος της οποία υπολογίζεται σε 375 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σε φάση της λήψης της επενδυτικής απόφασης βρίσκεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα θα είναι ισχύος 826MW και προωθείται από κοινού από την Helleniq Energy και την ιταλική Edison.
worldenergynews.gr