Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Η Π.Ε. Κοζάνης κ. Η Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση που είχε καταθέσει με θέμα «Αίτημα στήριξης των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας», δήλωσε:
«Στις 26 Σεπτεμβρίου κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση η οποία βασιζόταν σε υπόμνημα των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας μέσω του Δημάρχου κ. Πλακεντά, σχετικά με τη διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή τους, καθώς, ως γνωστόν, η σοδειά τους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει αδιάθετη να πουληθεί σε τιμές πολύ χαμηλές του κόστους την ίδια ώρα ή που έχουν αποκλειστεί από τις αγορές των εμπορευμάτων λόγω ποικίλων αναταράξεων.
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο, παρόντων θεσμικών φορέων και αγροτών, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα και τις προτάσεις τους. Ο Υπουργός, έπειτα από διαπιστώσεις και γενικές υποσχέσεις, αποχώρησε, σε μια επίδειξη θεσμικής απρέπειας, μετά από την επισήμανση μου ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν στις αποζημιώσεις ανάλογες με αυτές που είχαν λάβει χώρα για την αποζημίωση των κερασιών, όπου μεσολάβησαν περίπου 15 μήνες.
Χθες, λάβαμε την απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση, που δεν έκανε σοφότερους τους μηλοπαραγωγούς, αντιθέτως ενίσχυσε τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
Αφού αναλύθηκε σε παράθεση παραπειστικών στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έκανε μια γενική θεωρητική αναφορά για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και έκλεισε, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται για το πρόβλημα και άκουσε τους αγρότες της Εορδαίας στην προαναφερθείσα συνάντηση (!)
Καμία δέσμευση, κανένα σχέδιο, καμία προοπτική για τη λύση του προβλήματος.
Οι καλλιεργητές στα χωριά Πύργους, Μεσόβουνο, Ανατολικό, Κομνηνά, Μηλοχώρι, Φούφα και Εμπόριο, απαιτούν σαφείς λύσεις για το πρόβλημά τους: καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για την κάλυψη των παγίων αναγκών σε ρεύμα και αναστολή και αναστολή ασφαλιστικών μέτρων. προβλήματα που προέκυψαν με την εξαγωγή των καλλιεργειών στην Αίγυπτο.
Ελπίζουμε τουλάχιστον έστω και τώρα, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά, ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
Είναι το ελάχιστο δυνατόν που πρέπει να γίνει σε μια περιοχή, που η τελευταία τριετία είναι πλήρως υποβαθμισμένη και απαξιωμένη»