Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές των επαγγελματιών μετά την 1η Ιανουαρίου – Τι εξετάζεται
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, ακόμη και για τα λεγόμενα «μπλοκάκια», από την 1η Ιανουαρίου 2023: Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν δεν γίνει η αναπροσαρμογή των εισφορών οι μη μισθωτοί «δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις» για να προσθέσει ότι «μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είμαστε υπεύθυνοι».
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εντούτοις, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Υπουργείο Εργασίας κάτι «μαγειρεύουν» για το συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες: Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πως θα πέσει «κούρεμα» στο ποσοστό της αύξησης, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύεται από σχετικό νόμο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα σχεδόν 1.200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Τι προβλέπεται για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Ο νόμος 4670/2020 προβλέπει συγκεκριμένα, ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης, κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, ενώ αν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός θα παραμένουν αμετάβλητες.
Στην τρέχουσα συγκυρία, οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων, των τροφίμων και εκατοντάδων αγαθών εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στα ύψη.
Ήδη τρέχει με ρυθμό πέριξ του 11%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου βρίσκεται στο 8%. Εφόσον στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, διατηρηθεί στα επίπεδα άνω του 10%, ο μέσος πληθωρισμός του έτους θα ανέλθει στο 10%. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τον εκτιμά άλλωστε κοντά στο 9%.
Με βάση την εκτίμηση αυτή, οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν, από την 1η Ιανουαρίου 2023, κατά το ίδιο ποσοστό, δηλαδή κατά 9 έως 10%.
Πότε θα καθοριστεί το ύψος των αυξήσεων
Δεδομένου όμως ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» και σημαντικό «κομμάτι» του οικογενειακού εισοδήματος, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να «κουρευτεί» το προδιαγεγραμμένο ποσοστό της αύξησης… στο μισό!
Δεν αποκλείεται λοιπόν με τροπολογία -που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τον Δεκέμβριο- να διαφοροποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Βρούτση και να οριστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αναπροσαρμοστούν κατά το 50% της μεταβολής του μέσου πληθωρισμού του 2022.
Με σενάριο αύξησης των εισφορών κατά 10%, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα αυξηθεί κατά 21 ευρώ και από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ.
Η εισφορά για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί κατά 25,2 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 277,2 ευρώ, ενώ η εισφορά της υψηλότερης κατηγορίας, από τα 566 ευρώ, θα αυξηθεί 56,6 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 622,6 ευρώ.
Αν τελικά προκριθεί η λύση του «κουρέματος» της αύξησης κατά 50%, η ελάχιστη εισφορά θα αυξηθεί 10,5 ευρώ τον μήνα και θα διαμορφωθεί σε 220,5 ευρώ, ενώ η μέγιστη εισφορά που αναλογεί στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί κατά 28,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 594,3 ευρώ.
«Έκοψε» κάθε κουβέντα για «πάγο» στις αυξήσεις ο Χατζηδάκης
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, πάντως, «ξέκοψε» με δηλώσεις του κάθε κουβέντα για την πιθανότητα οι ασφαλιστικές εισφορές να «παγώσουν» στα ίδια επίπεδα, λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αυξηθούν.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, παρατήρησε ότι «πλέον, ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δίνει σε εισφορές στον ΕΦΚΑ 20% περισσότερο από ό,τι δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν παγώσουμε τις εισφορές, οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ.: οι μη μισθωτοί) δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις, διότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να καταβάλεις προηγούμενες εισφορές. Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.