Η καταιγίδα στην ενέργεια «καίει» το Fuel Pass 3;
Όλα είναι ανοιχτά για το Fuel Pass 3, καθώς η καταιγίδα στην ενέργεια μειώνει το πακέτο στη ΔΕΘ.
Οι επιδοτήσεις που απαιτούνται για την καταιγίδα στην ενέργεια φαίνεται ότι επηρεάζουν το τλεικό πακέτο στη ΔΕΘ. Έτσι δεν αποκλείεται το Fuel Pass 3 να πέσει «θύμα» των άλλων επιδοτήσεων. Είτε θα είναι διαφορετικό με λιγότερους δικαιούχους, είτε δεν θα υπάρξει καθόλου. Ειδικά το τελευταίο φαίνεται να προκρίνεται αν οι τιμές πέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σήμερα, την δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια επανέλαβε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τόνισε ακόμη ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους Δημοσίους Υπάλληλους και τους συνταξιούχους από την αρχή του νέου έτους.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ΚΑΙ αναφερόμενος στο πακέτο της ΔΕΘ, τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα και συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία και σημείωσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα σημείωσε ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάτε για τη στήριξη για την ενεργεία, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα στήριξης, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ερώτηση για το αν θα δοθούν και άλλες κρατικές επιδοτήσεις, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης στην ΕΡΤ, υπάρχει μεν ένας «σκελετός» ωστόσο υπάρχει και μια ρευστότητα, την οποία όπως είπε «καταλαβαίνει και ο κόσμος».
Αναφερθείς στην τιμή του φυσικού αερίου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Η τιμή του είναι 269 ευρώ, είναι δηλαδή πάνω από 10 – 15 φορές παραπάνω από ότι στην προ κρίσης (του πολέμου στην Ουκρανία) περίοδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, το εισάγει εξ ολοκλήρου. Ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι με LNG από διάφορες πηγές όπου διατίθεται φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 δισ. ευρώ κόστος.
Αυτό το κόστος το χάνει η ελληνική οικονομία. Στον περασμένο χρόνο είναι πάνω από 4-5 δισ. ευρώ αυτό που έχασε η οικονομία. Δεν υπάρχει τρόπος για να υπάρχει ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς να πληρώσουμε αυτήν την τιμή. Έρχεται το κράτος και καλύπτει ένα κομμάτι του. Δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο. Βοηθάει πάρα πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λιγότερο τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Από την υψηλή ανάπτυξη της Οικονομίας βρίσκουμε τα χρήματα και δίνουμε. Από το γεγονός ότι υπάρχουν εξαγωγές, τουρισμός και επενδύσεις. Αν αύριο το πρωί έχεις μια πτώση του ρυθμού ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι για να μπορείς να δίνεις αυτή τη βοήθεια. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής».
«Τα 700-800 εκατ. που μπορεί να κοστίσει το ύψος επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό, δεν είναι αυτονόητο, είναι μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από αυτή την εξωγενή ενεργειακή κρίση. Και να μην θεωρείται αυτονόητο, δεν είναι» είπε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.
«Η οικονομική πολιτική έχει σχεδιαστεί και συνεχίζει να σχεδιάζεται. Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν καθοριστικά, αλλά ακόμη η οικονομία κρατάει. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα με αύξηση στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη. Είμαστε η θετική εξαίρεση. Έχουμε ρεκόρ επενδύσεων, πάρα πολλές εξαγωγές. Όλα αυτά μας κρατούν σε μια πολύ υψηλή Ανάπτυξη. Η αγωνία και ο αγώνας μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την υψηλή ανάπτυξη για να αντισταθμίσουμε τις βαρύτατες απώλειες που προκαλεί η άνοδος της τιμής κατά κύριο λόγο του φυσικού αερίου, στην οικονομία και στην κοινωνία» υπογράμμισε ο ίδιος.