Φοιτητική στέγη: Γιατί φέτος είναι πιο δύσκολη χρονιά – Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση
Σε δυσεπίλυτο πρόβλημα εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας για τους επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω των αυξημένων ενοικίων και της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων.
Ο «χάρτης» των φοιτητικών κατοικιών έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, λόγω της στροφής των ιδιοκτητών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνοντας ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο δύσκολη.
Και αυτό γιατί πέρα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα και τη μεγάλη αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή. Είναι ενδεικτικό πως στην Αθήνα μόνο μία στις δέκα κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ, ενώ φωτιά έχουν πάρει οι τιμές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές ειδικά στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τ.μ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο διαμέρισμα. Αυξητικές τάσεις, ακόμη και διψήφιο ποσοστό, παρουσιάζουν τα μισθώματα και στις υπόλοιπες πόλεις, όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα και τα Χανιά. Αντίθετα, σε χαμηλότερα επίπεδα είναι οι τιμές στη Λάρισα, με το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας έως 25 τ.μ. να κυμαίνεται από 170 έως 300 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Φοιτητική στέγη: Πώς η αύξηση του τουρισμού επηρεάζει τη φοιτητική στέγη
H περίπτωση της Λάρισας…
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα κυμαίνεται από 11% έως 13% για studio και γκαρσονιέρες, ενώ αύξηση κατά 20% καταγράφεται στην κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης για κατοικία 50-60 τ.μ. Οσο για την Καστοριά, καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων-studio έως 25 τ.μ. Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για κατοικία 30-45 τ.μ. κυμαίνεται από 180 έως 230 ευρώ.
Και ο παράγοντας Airbnb
Ανθρωποι της αγοράς αναμένουν αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου και στις δύο πόλεις, καθώς η τουριστική σεζόν θα φτάνει στο τέλος της και αρκετά σπίτια που σήμερα διατίθενται μέσα από πλατφόρμες θα είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA, τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Αθηναίων σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης τελούν 8.244 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στον Δήμο Θεσσαλονίκης 2.164.
Σήμερα, στον Νέο Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 592 ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα – όχι δωμάτια), στην Καλλιθέα 236 ακίνητα, στο Κουκάκι 743 ακίνητα, στο Κολωνάκι 247 ακίνητα, στο Παγκράτι 282 ακίνητα, στα Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο 518 ακίνητα, στο Γουδή 129 ακίνητα, στου Ζωγράφου 81 ακίνητα, στην Κυψέλη 191 ακίνητα και στην πλατεία Βικτωρίας 82 ακίνητα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ