Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πιο φωτεινή υπερπανσέληνος του 2022

3λ ανάγνωσης
Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πιο φωτεινή υπερπανσέληνος του 2022

Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πιο φωτεινή υπερπανσέληνος του 2022

Γιατί λέγεται έτσι η πανσέληνος και τι ώρα κορυφώνεται η φωτεινότητα του φεγγαριού

η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη πανσέληνο για ολόκληρο το 2022 θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό απόψε, Τετάρτη (13/7) το βράδυ.

Ο λόγος για το «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως λέγεται η πανσέληνος του Ιουλίου, η οποία θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022, την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο.

Πρόκειται για υπερπανσέληνο η οποία συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το πλησιέστερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, που την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη.

Σημειώνεται ότι αε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η υπερπανσέληνος που θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ.

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Γιατί λέγεται «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Επικαλούμενη το ετήσιο αμερικανικό περιοδικό Almanac, που εκδίδεται συνεχώς από το 1818, η NASA αναφέρει πως η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου προέκυψε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Algonquin των σημερινών βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Άλλες ονομασίες του συγκεκριμένου φεγγαριού είναι η «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Η NASA, όπως αναφέρει το BBC, λέει ότι ο Ιούλιος σηματοδοτεί επίσης την «Πανσέληνο των Γκουρού» για τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους Τζαϊνιστές – που γιορτάζεται ως μια εποχή για να καθαρίζουν το μυαλό και να τιμούν τον γκουρού ή τον πνευματικό δάσκαλο.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο