Καύσιμα: Έρχεται μηχανισμός ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά το ράλι στις τιμές
Καύσιμα: Έρχεται μηχανισμός ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά το ράλι στις τιμές
αρέμβαση προκειμένου να περιοριστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση από το κόστος των καυσίμων για τα ευάλωτα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα που αφορούν τα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
O υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη στήριξη -και σε αυτή την περίπτωση, όπως με τα ενεργειακά τιμολόγια- των αδυνάμων, δηλαδή των χαμηλών εισοδημάτων και πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις».
Πιλότος το επίδομα θέρμανσης
Δεν αποκλείεται «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.
O πρωθυπουργός από τις Βερσαλλίες επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Σκέρτσος: Αυξημένη η επιδότηση
Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση-αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.
Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων -ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες – ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα παράπλευρο όφελος» που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι «αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».
Μέτρα στην Ευρώπη
Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών, καθώς οι τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ έχουν εκτοξευτεί λόγω του πολέμου στα ύψη.
Στην Κύπρο η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με έναρξη ισχύος της μείωσης την 8η Μαρτίου και διάρκεια μέχρι την 1η Ιουνίου. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.
Στόχος της μείωσης είναι υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων. Αντίστοιχα θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να περιοριστεί το βάρος που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των τιμών της βενζίνης.
Η Πορτογαλία μείωσε από χθες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές καυσίμων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει το κόστος της βενζίνης και της ηλεκτρικής ενέργειας.
H φορολόγηση στην Ελλάδα
Το 2019, πριν από την πανδημία, όταν η οικονομία λειτουργούσε κανονικά, ο ΦΠΑ στα καύσιμα απέδωσε στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη απέδωσε 2,2 δισ. ευρώ και στο ντίζελ (θέρμανσης και κίνησης) περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κάνουν μειώσεις στα καύσιμα, αφού πρόκειται για σίγουρα κρατικά έσοδα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι 24%. Ουσιαστικά οι δύο βασικοί έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται στις τιμές της βενζίνης καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των τελικών τιμών πώλησης.