Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να διεκδικήσει από τη Χαλυβουργία Ελλάδος απαιτήσεις που υπολογίζονται σε 82 εκατ. ευρώ εμφανίζεται η ΔΕΗ αν και όλα δείχνουν ότι είναι ο μεγάλος χαμένος της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της εταιρίας και των πιστωτών της. Η συμφωνία συζητήθηκε πρόσφατα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Η ΔΕΗ πανερενέβη στη συζήτηση και αναμένει την απόφαση.
Η βασική πρόβλεψη της συμφωνίας αφορά στο κούρεμα απαιτήσεων από της HIG, στην οποία περνά το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, όπου το αμερικανικό fund σκοπεύει να δημιουργήσει logistics center. Σημειώνεται ότι πρόκειται για οφειλές προς την Alpha Bank οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί στο αμερικάνικο fund.
Η συμφωνία προβλέπει κούρεμα ύψους 87% στις οφειλές της βιομηχανίας συμφερόντων Μάνεση, και το υπόλοιπο 13% θα καταβληθεί έως και σε 36 άτοκες τριμηνιαίες δόσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ύψους άνω των 82 εκατ. ευρώ, είναι προς τη ΔΕΗ η οποία μάλιστα δεν είχε προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης.
Σε βάρος της ΔΕΗ οι εξελίξεις
Η ΔΕΗ δεν υπέγραψε τη συμφωνία αφού σε περίπτωση έγκρισης της από το Πρωτοδικείο θα είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης
Ως προς το σχέδιο εξυγίανσης που συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο, αυτό προσυπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων και κυρίως από την CEPAL και τη HIG Capital. Οι υποχρεώσεις προς την CEPAL, που προέρχονται από την Alpha Bank και υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ, ρυθμίζονται στο ακέραιο!
Με τη συμφωνία, η επικύρωση της οποίας αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Βόλο!
Οσμή σκανδάλου
Η επικύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας δημιουργεί οσμές σκανδάλου καθώς η οικογένεια Μάνεση διαθέτει φίλους στην σημερινή κυβέρνηση αλλά και διασυνδέσεις στο οικονομικοπολιτικό σύστημα.
Παράλληλα στην φάση που επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση και το τελευταίο λιθαράκι είναι πολύτιμο στα αποθεματικά για την αντιμετώπισή της, ετοιμάζονται να απογυμώσουν την ΔΕΗ από μια απαίτηση άνω των 80 εκατ για να εξυπηρετηθεί φίλος επιχειρηματίας, υπερθεματίζοντας υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Επίσης εδώ προκύπτουν και ζητήματα ηθικής τάξης. Δεν μπορεί ζητήματα με οφειλές εκατ. εκατομμυρίων να αφίενται σε πρωτόδικες αποφάσεις και την ίδια ώρα να στηλιτεύονται μικροί επιχειρηματίες είτε ακόμα και ιδιώτες με αποφάσεις υπέρ των εταιριών διαχείρισης, των sevicers και των funds, οι οποίοι χάνουν τις περιουσίες τους.
Ενώ την ίδια ώρα να χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια σε ημετέρους.
Η μεταβίβαση των δανείων στο private equity fund HIG Capital έχει προηγηθεί από τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς για δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέρος του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος (οικογένειας Μάνεση), η οποία εδώ και καιρό βαρύνεται με μεγάλο δανεισμό, ζημίες και έχει φθίνουσα πορεία.
Η HIG, ως γνωστόν, έχει ήδη αποκτήσει δάνειο 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank και έχει καταστεί δεύτερος τη τάξει πιστωτής με 140 εκατ. ευρώ, πίσω από την Alpha Bank, που ελέγχει χρέος κοντά στα 170 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στην Cepal. Η Alpha Bank ήταν η επικεφαλής του κοινοπρακτικού δανείου των 265 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί προ περίπου δεκαετίας. Έτσι με μεγάλο discount σε σημαντικότατο μέρος των απαιτήσεων από δάνεια (έναντι της ονομαστικής τους αξίας) και περιουσιακά στοιχεία που θα ανταλλαχθούν έναντι διαγραφής χρέους, καθώς και σχέδια στον τομέα των logistics, ο πιστωτής επιχειρεί να επωφεληθεί του κουρέματος. Παράλληλα ο επιχειρηματίας θα “καθαρίσει” και η ΔΕΗ θα πληρώσει το μάρμαρο. Μπορεί να στοιχειοθετηθεί μια τέτοια απόφαση;
www.worldenergynews.gr