Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Καμία στήριξη στο Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης».
Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής, ως συνέπεια της αποτυχίας των μέτρων της κυβέρνησης, γεγονός που έχει οδηγήσει στην επιβολή των αυστηρότερων και πιο μακροχρόνιων περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ της Π.Ε. Κοζάνης εξακολουθεί να πιέζεται δραματικά, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί στο κλείσιμο της γυναικολογικής και τη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής, ενώ οι κλίνες covid που έχουν δημιουργηθεί λειτουργούν κατ΄ όνομα στην πλειοψηφία τους, μιας και δεν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην ερώτηση, σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές και των δύο νοσοκομείων της περιοχής, καθώς οι μόνες μόνιμες προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν προκηρύξεις του Μαΐου 2019 οι οποίες ενεργοποιήθηκαν τον Φεβρουαρίου του 2020, γεγονός που έχει αφήσει αβοήθητο το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Επίσης, αναδεικνύεται το γεγονός της υπολειτουργίας των περιφερειακών και πρωτοβάθμιων ιατρείων, καθώς οι επισκέψεις των ιατρών γίνονται με πολύ αραιό ρυθμό, μιας και έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους των απομακρυσμένων οικισμών.
Τέλος, τίθεται το ζήτημα του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα στην ΠΕ Κοζάνης, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην περιοχή.
Ειδικότερα, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την στήριξη του ΕΣΥ στη ΠΕ Κοζάνης έως σήμερα (συγκεκριμένα μέτρα που υλοποιήθηκαν για την θωράκιση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές κλπ.);
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη των οργανικών κενών στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας;
3. Πως θα στηρίξετε την πρωτοβάθμια φροντίδα στην περιοχή;
4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη των κατοίκων της ΠΕ Κοζάνης, δεδομένου ότι υφίστανται τη χειρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση στη χώρα;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Καμία στήριξη στο Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης»
H Π.Ε. Κοζάνης βιώνει εδώ και ένα χρόνο τις συνέπειες από την εμφάνιση της πανδημίας και την ανεπαρκή αντιμετώπιση σε όλα τα μέτωπα: τόσο στο υγειονομικό και επιδημιολογικό, όσο και στο επίπεδο της ιχνηλάτησης και της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η περιοχή υφίσταται τα πιο μακρόχρονα και αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε όλη την χώρα, ενώ βρίσκεται στο κόκκινο συνεχώς από τα μέσα Οκτωβρίου έως σήμερα.
Από την αρχή της πανδημίας ήταν κοινή η διαπίστωση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα στην περιοχή, χρειαζόταν ουσιαστική θωράκιση, αφενός για να αντεπεξέλθει στο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα και, αφετέρου, για να μπορέσει να διατηρήσει ένα επίπεδο υπηρεσιών για όλους τους ασθενείς και όλες τις νόσους.
Δυστυχώς η μέριμνα γι’ αυτό το ζήτημα ήταν ελλιπέστατη -ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση της πανδημίας, παρόλο που υπήρχε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούμε κατάλληλα- γεγονός που οδήγησε την Ελλάδα σε πολύ χαμηλές αξιολογήσεις, συγκριτικά με άλλες χώρες. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στο βαθύ κόκκινο, ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα έχει υποβαθμιστεί κατά είκοσι θέσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και βρίσκεται πλέον στην 40η θέση, ανάμεσα σε 53 χώρες παγκοσμίως.
Επίσης, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, καθώς τα προγραμματισμένα χειρουργεία μεταφέρονται σε ένα άδηλο μέλλον με συνέπεια οι ασθενείς είτε να επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό τους, είτε να καθυστερούν την θεραπεία τους διακινδυνεύοντας πιθανές επιπλοκές.
Ωστόσο, ακόμα και ο στόχος της επαρκούς φροντίδας των ασθενών covid δεν επιτεύχθηκε. Ειδικότερα, το νοσοκομείο Κοζάνης, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, δεν μπορούσε να δεχθεί επιπλέον περιστατικά covid, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο της γυναικολογικής κλινικής αλλά και τη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής σε ιδιωτική δομή, με τις παρεμπίπτουσες συνέπειες για την συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, όσο και για τις υπόλοιπες πάγιες λειτουργίες της .
Η δραματική κατάσταση οφείλεται τόσο στην έλλειψη κρεβατιών όσο και στην υποστελέχωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα 2 ιατροί των ΤΕΠ, 1 πνευμονολόγος, 1 παιδίατρος και 1 γαστρεντερολόγος ενώ επίκειται η αποχώρηση 2 παθολόγων, 1 ορθοπεδικού και 2 αναισθησιολόγων.
Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις είναι ελάχιστες: 1 πνευμονολόγος, 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος και 1 αιματολόγος, ενώ πρόκειται μάλιστα για προσλήψεις που αφορούν προκήρυξη του Μαΐου 2019, η οποία ενεργοποιήθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020.
Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχουν αναπτυχθεί 80 κλίνες για Covid μόνο «κατ’ όνομα», καθώς δεν μπορούν να υποστηριχθούν λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα από τη διακομιδή ασθενών σε κοντινά νοσοκομεία.
Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά κενά στο ιατρικό προσωπικό που δεν έχουν καλυφθεί. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν διευθυντές στα τμήματα ογκολογικής, οδοντιατρικής, οφθαλμολογικής, πνευμονολογικής και ΩΡΛ. Επίσης, δεν υπάρχουν επιμελητές Α΄ στην γυναικολογική, δερματολογική, καρδιολογική, κυτταρολογική, ογκολογική, ορθοπεδική, ουρολογική, οφθαλμολογική και πνευμονολογική κλινική. Ίδια είναι η κατάσταση και στις ελλείψεις σε επιμελητές Β΄, επικουρικούς και ειδικευόμενους.
Επίσης, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην ΠΕ Κοζάνης, ως προς την πρόληψη και την εξατομικευμένη υποστήριξη, απαξιώθηκε συστηματικά. Τα περιφερειακά και πρωτοβάθμια ιατρεία λειτουργούν με σποραδικές επισκέψεις ιατρών, με την συχνότητα να έχει μειωθεί στο ελάχιστο, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.
Εν κατακλείδι, η ΠΕ Κοζάνης βιώνει μεγάλη ανασφάλεια, την ώρα δε που η εμβολιαστική διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς και αδυνατεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες που δημιουργούνται σε μια περιοχή που έχει το χειρότερο επιδημιολογικό αποτύπωμα στη χώρα.
Επειδή η ΠΕ Κοζάνης υφίσταται τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω Covid, με συνέπεια την επιβολή των πιο αυστηρών και μακρόχρονων περιοριστικών μέτρων σε όλη την χώρα,
Επειδή οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων της περιοχής δεν έχουν καλυφθεί,
Επειδή η πρωτοβάθμια φροντίδα έχει υποβαθμιστεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα για τους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης,
Επειδή η εμβολιαστική διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς σε μια περιοχή που υφίσταται μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την στήριξη του ΕΣΥ στη ΠΕ Κοζάνης έως σήμερα (συγκεκριμένα μέτρα που υλοποιήθηκαν για την θωράκιση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές κλπ.);
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη των οργανικών κενών στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας;
- Πως θα στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα στην περιοχή;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη των κατοίκων της ΠΕ Κοζάνης, δεδομένου ότι υφίστανται τη χειρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση στη χώρα;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη