Κατά τη συνάντηση του Βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Γιώργου Αμανατίδη με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν για συζήτηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση οι προτάσεις που αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και περιλαμβάνονται:
– στην από 5/4/2021 Ανακοίνωση του Σωματείου Εστίασης Κοζάνης – «ΕΡΜΗΣ»
– στο Κοινό Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Εμπορικών Συλλόγων και Φορέων ΠΕ Κοζάνης, που προέκυψε κατά τη συλλογική εκπροσώπηση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης στις 12/4/2021 και
– στην με Αρ.Πρωτ. 694/14-04-2021 επιστολή του ΕΒΕ Κοζάνης με προτάσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης
Για τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, οι παραπάνω Φορείς θα ενημερωθούν από τον Βουλευτή, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση.
Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αποστόλη Βεσυρόπουλο, ο Βουλευτής έθεσε τα παρακάτω δύο σημαντικά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στον κλάδο της γούνας:
α. Επίλυση του θέματος που σχετίζεται με το πλαίσιο απαλλαγής ΦΠΑ αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση. Επί του θέματος αυτού θα προωθηθούν, το συντομότερο, οι αναγκαίες ρυθμίσεις όπως συζητήθηκαν.
β. Επικαιροποίησε την υποβληθείσα πρόταση, από τον ίδιο, για κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα γούνας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Ο κ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα σε προσεχή νομοθετική πρωτοβουλία, μαζί με το αντίστοιχο που αφορά στα προϊόντα αργυροχρυσοχοΐας.
Τέλος, στη συνάντηση του Βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο Δημήτριο, συζητήθηκαν θέματα που επηρεάζουν και το Νομό Κοζάνης, όπως:
– οι διαδικασίες υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης
– η στήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς και
το πρόσφατα εγκριθέν καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για επιχορήγηση επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης και ειδικότερα στις ζώνες που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση. Το ποσοστό επιχορήγησης για επενδύσεις από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό μέχρι 50 άτομα) μπορεί να ανέλθει στο 70% με ισχύ από 01/01/2022.