ο μεγάλο στοίχημα στη Δυτική Μακεδονία είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα αντισταθμίσουν όσες χαθούν, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Οι δήμοι ζητούν να συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες που θα έχει ως επίκεντρο το μακροχρόνιο σχεδιασμό, ενώ ζητούν να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα. Φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως γίνονται προσπάθειες, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί να υπάρξει ένα ευνοϊκό καθεστώς κινήτρων στις περιοχές που θα επηρεαστούν. Σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία» που οργάνωσε χθες ο όμιλος ενεργών νέων Φλώρινας αναδείχθηκαν πτυχές του ζητήματος.
Ανάμεσα στους ομιλητές και ο επικεφαλής της συντονικής επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος σημείωσε πως η απολιγνιτοποίηση δεν θα πετύχει όσο τα παραγωγικά πρότυπα μένουν ίδια. Ανέφερε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ενσωματωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα επαγγέλματα που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε θέσεις εργασίας. «Στις περιοχές δίκαιης μετάβασης είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα εφόσον η ανάπτυξη μιας περιοχής εξαρτάται από μόνο ένα κλάδο, άρα πρέπει να οργανώσεις τη μετάβαση με πολλαπλές μορφές επενδύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης τόνισε ότι «η περιοχή είναι εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα, ενώ η πανδημία σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση επιδεινώνουν την κατάσταση. «Η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν με τη μετάβαση να έρχεται σε μια στιγμή που ο δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η αυξημένη ανεργία», επεσήμανε. Εκτίμησε πως το υφεσιακό σοκ θα προκαλέσει τριγμούς στον κοινωνικό ιστό κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη. Χαρακτήρισε «κλειδί» για την ανάπτυξη την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε πως άκρως απαραίτητος είναι ο διάλογος που θα έχει ως επίκεντρο το μακροχρόνιο σχεδιασμό, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε πως «για να αναπτυχθεί μια περιοχή χρειάζονται σχέδιο, πόροι και άνθρωποι υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υποστηριχθούν καινοτόμες δράσεις που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην περιοχή. «Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο με φορολογικά κίνητρα, ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα, ειδικό μπόνους για τις μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Νίκος Μάντζαρης, από το Green Tank τόνισε πως στον τομέα της ενέργειας μια ιδέα με πολλές προοπτικές είναι η μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Χαρακτήρισε βέβαιη την διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ τόνισε πως αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
energia.gr