ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Ο Κόλπος της Μάκρης είναι ένας κόλπος στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου στη νοτιοδυτική Μ. Ασία
Οι πόλεις Τελμισσός και Καλλιμάχη βρισκόταν γύρω από τον κόλπο. Οριοθετείται δυτικά από το σημερινό ακρωτήριο Kurdoğlu και στα ανατολικά από το ελληνικό ακρωτήριο Άγγιστρο ( İblis Burnu).
Μέχρι το 1923, ήταν γνωστός ως ο Κόλπος της Μάκρης σήμερα οι Τούρκοι τον αποκαλούν κόλπο του όνομα Fethiye. Βρίσκεται στην αρχαία Λυκία, και ήταν γνωστός ως ο Κόλπος της Telmessos ή το Glaucus Sinus προφανώς προς τιμήν του Γλαύκου, γιου του Ιππολόχου.(Ο Γλαύκος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο και ήταν τοπικός ήρωας ) .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Ο κόλπος βρίσκεται στην αρχαία Λυκία απέναντι από την Ρόδο και μέσα σε αυτόν υπάρχουν αρκετά νησιά και βραχονησίδες
TO ONOMA
Το αρχαίο όνομα ήταν Κόλπος της Τελμισσού (Telmessos ) ή το Glaucus Sinus
, και ήταν γνωστός μέχρι το 1923,ως ο Κόλπος των Meğri / Makri / Macre / Mekri, που ήταν και το ελληνικό όνομα του σημερινού Fethiye.
ΙΣΤΟΡΙΑ
– Ποιος ήταν Γλαύκος του Ιππολόχου
Όπως προαναφέραμε το παλιό όνομα στον κόλπο είχε δοθεί προς τιμήν του γιου του Ιππολόχου Γλαύκου
Ο Γλαύκος ήταν ένας τοπικός ήρωας που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο,πολεμούσε με το μέρος των Τρώων μαχόμενος στο πλευρό του εξαδέλφου του, του Σαρπηδόνα, και του συνομηλίκου του Λύκου.
-Ποιος ήταν ο Βελλεροφόντης
Ο Βελλερεφόντης, ή Βελλερεφών, ήταν ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας. γιός του βασιλέα της Κορίνθου (ή Εφύρας) Γλαύκο που μετά από ένα φόνο εξορίζεται από την Κόρινθο και καταφεύγει στην γειτονική Τίρυνθα, στην αυλή του βασιλέα Προίτου. Εκεί η βασίλισσα Σθενέβοια (ή Άντεια)
Ο Βελλερεφόντης στην αποκρούει και η ίδια τον συκοφαντεί στον σύζυγο της Θέλοντας να τον απομακρύνουν από την Τίρυνθα, ο βασιλέας Προίτος τον στέλνει στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλέα της Λυκίας στη Δυτική Μικρά Ασία στέλνοντας προηγουμένως μήνυμα ζητώντας τον να τον σκοτώσει. Κάτι που δεν κάνει ο Ιοβάτης μια και αφού τον στέλνει σε διάφορες επικίνδυνες αποστολές που οι επιτυχείς εκβάσεις βοήθησαν το βασίλειο του Ιοβάτη) ο βασιλέας αναγκάστηκε να του προσφέρει τη θυγατέρα του Αμφίκλεια (ή Φιλονόη) ως σύζυγο καθώς και τη διαδοχή του βασιλείου.
Ο Βελλεροφόντης είχε μαζί της 3 παιδιά.
Τον Ίσανδρο τον Ιππόλοχο, και την Λαοδάμεια
Ο Γλαύκος κατά συνέπεια ήταν εγγονός του.
Στην Ιλιάδα του Ομήρου στην Ραψωδία Ζ γίνεται αναφορά στην δράση του
Σε κάποια μάχη, ο Γλαύκος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Διομήδη, ( Ως βασιλιάς τους Άργους και μνηστήρας της Ελένης, ο Διομήδης συνέβαλε καθοριστικά στην ελληνική νίκη στον Τρωικό Πόλεμο. Η σπουδαιότητά του ήταν εν μέρει λόγω της ανδρείας του ως πολεμιστής αλλά και ως αποτέλεσμα της ευφυΐας του, μιας αρετής που μοιραζόταν με τον σύντροφό του Οδυσσέα .)
Οπότε και οι δυο τους θυμήθηκαν ότι συνδέονταν με δεσμούς φιλοξενίας:
(υπάρχει και ο Γλαύκος ο Λύκιος, που ήταν γιος του Βελλεροφόντη).
Ο Οινέας, παππούς του Διομήδη, είχε κάποτε φιλοξενήσει τον Βελλεροφόντη στο ανάκτορό του και είχαν ανταλλάξει πολύτιμα δώρα.
Στη συνάντησή τους μπροστά στα τείχη της Τροίας, οι απόγονοι των δύο ανδρών επανέλαβαν την ανταλλαγή των δώρων:
Ο Διομήδης έδωσε στον Γλαύκο τα ορειχάλκινα όπλα του και ο Γλαύκος τού χάρισε τα χρυσά δικά του.
Μετά τη συνάντησή του με τον Διομήδη, ο Γλαύκος προσέθεσε στο ενεργητικό του σπουδαία πολεμικά κατορθώματα.
Κατά τον τραυματισμό του Σαρπηδόνα ο Γλαύκος έτρεξε να τον βοηθήσει, αλλά εμποδίστηκε από τον Τεύκρο.
Ο Σαρπηδόνας, πριν ξεψυχήσει, είχε πει στον Γλαύκο να πάρει τη θέση του στη μάχη και να αποτρέψει τους Αχαιούς από το να τον «σκυλεύσουν», δηλαδή να του πάρουν την αρματωσιά. Ο Γλαύκος παρακάλεσε τότε τον θεό Απόλλωνα να τον θεραπεύσει από τα τραύματά του για να πάρει αυτός το σώμα του Σαρπηδόνα.
Ο Απόλλων τον άκουσε και τον γιάτρεψε. Τότε ο Γλαύκος συγκέντρωσε τους ήρωες της Τροίας και τους ζήτησε να δώσουν μάχη για το πτώμα του Σαρπηδόνα, όπως και έγινε.
Ο Πάτροκλος κάλεσε κι εκείνος σε βοήθεια Έλληνες ήρωες: πρώτοι ήρθαν οι δύο Αίαντες. Και άρχισε η μάχη γύρω από το κουφάρι του νεκρού ήρωα. Ο Δίας το τύλιξε στο σκοτάδι.
Η έκβαση ήταν υπέρ των Αχαιών, καθώς ο Έκτορας δείλιασε προς στιγμή και υπεχώρησε.
Αμέσως μετά τον θάνατο του Πάτροκλου, ο Γλαύκος με τον Έκτορα αγωνίσθηκαν για την κατοχή και του δικού του σώματος, ο Γλαύκος όμως σκοτώθηκε από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο.
Το σώμα του Γλαύκου, με διαταγή του Απόλλωνα, μεταφέρθηκε από τον άνεμο στη Λυκία. Έκτοτε οι Λύκιοι τιμούσαν τον Γλαύκο ως εθνικό τους ήρωα με κάθε τρόπο.
Για τον τραυματισμό στην μάχη του Γλαύκου στην μάχη μιλά ο Τευκτρος που πολεμούσε με τους Αχαιούς άλλα είχε δεσμευθεί μαζί τον Διομήδη
Να προστατεύουν τον Γλαύκο λόγω της παλιάς φιλίας Διομήδη – Γλαύκου
Γράφει για το θέμα αυτό στο αρχαίο κείμενο ο Όμηρος εκτός των άλλων :
”Τεῦκρος δὲ Γλαῦκον κρατερὸν παῖδ᾽ Ἱππολόχοιο
ἰῷ ἐπεσσύμενον βάλε τείχεος ὑψηλοῖο,
ᾗ ῥ᾽ ἴδε γυμνωθέντα βραχίονα, παῦσε δὲ χάρμης.
ἂψ δ᾽ ἀπὸ τείχεος ἆλτο λαθών, ἵνα μή τις Ἀχαιῶν
βλήμενον ἀθρήσειε καὶ εὐχετόῳτ᾽ ἐπέεσσι^.
(ΙΛΙΑΔΑ, Ραψ. Μ, στ. 386)
Σε ελεύθερη μετάφραση :
Ο Τευκτρος που και αυτός δεσμεύθηκε να μην σκοτώσει τον Γλαύκο όταν τον είδε να σκαρφαλώνει στον τοίχο σε στρατόπεδο των Αχαιών αναγκαστικά για να μην τον σκοτώσει τον σημάδεψε στο γυμνό μπράτσο του και τον πλήγωσε αχρηστεύοντας τον από την μάχη “τρέμοντας μην τον δει κάποιος άλλος Αχαιός, και τον μαλώσει”
ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ
Ξεχωριστό ενδιαφέρον στον κόλπο πέρα από τα νησιά για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα έχει μια τοποθεσία σε ένα μικρότερο κολπίσκο που φέρει το όνομα τα Λουτρά της Κλεοπάτρας Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Μάκρης όπου υπάρχουν ερείπια λουτρών.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μάρκος Αντώνιος δημιούργησε ένα ρωμαϊκό λουτρό σε αυτό το σημείο για την Κλεοπάτρα ως δώρο γάμου και είχε μεταφέρει ακόμη και τη χρυσή άμμο από την Αίγυπτο. Το επέλεξε επειδή βρήκε ένα ζεστό νερό πηγής που τροφοδοτείτο από τα ιαματικά νερά μιας λίμνης ενός ηφαιστειακού κρατήρα που βρέθηκε πίσω από ένα από τα βουνά βόρεια του κόλπου. Ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα επισκέφτηκε εδώ αμέσως μετά τον γάμο του Μάρκος Αντώνιος για το τι θα ήταν το μήνα του μέλιτος.
ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ.
Μέσα στον κόλπο υπάρχουν αρκετά νησιά κάποιου μεγέθους και αρκετές βραχονησίδες
Τα πιο αξιόλογα από τα νησιά είναι 12
Το τελευταίο που κατοικείτο από τους Έλληνες νησί ήταν το νησί Ταρσανάς και ακολουθούσαν,Το Νησί του Ιππότη,το Κόκκινο νησί. Το νησί του Κουνελιού. Το νησί Ντελκάς .Τα νησιά Γίασσικα,Το νησί Ελιά ,Το νησί Κάπρος .Το νησί της Καλλιμάχης κ.α.
1. ΝΗΣΙ ΤΑΡΣΑΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1922
– Που βρισκόταν
Στον κόλπο της Μάκρης βρίσκετε το νησί Ταρσανάς στο οποίο υπάρχει και ο ομώνυμος οικισμός στον μοιχό ενός όρμου προστατευμένου από οποιεσδήποτε διευθύνσεις ανέμων
Το λιμάνι του έχει είσοδο με κανάλι πλάτους 100 μέτρων, παρέχει εύκολη είσοδο σε όλα τα σκάφη
.Διοικητικά, το νησί είναι μέρος της περιφέρειας Fethiye (επαρχία) της επαρχίας Muğla.
– Έλληνες το 1922
Πριν το 1922 ο οικισμός αυτός κατοικείτο εξ ολοκλήρου από Έλληνες.
Στην Οθωμανική απογραφή του 1914 είχε 301 κατοίκους ενώ σύμφωνα με τις καταγραφές του 1921 οι κάτοικοι ήταν 441.
Η σημαντική αύξηση του πληθυσμού μεταξύ 1914 και 1921 δικαιολογείται γιατί πολλοί Έλληνες λόγο των διώξεων στις ακτές σε αυτή την περίοδο βρήκαν καταφύγιο στο νησί.
– Το όνομα
– Τηλανδρία ,Τήλανδρος ,Τέλανδρος
Ο Πλίνιος μας πληροφορεί ότι στην αρχαιότητα υπήρχε εκεί πόλη που ονομάζονταν Τηλανδρία αλλά στην εποχή του (50-100 μ.Χ) ήταν ακατοίκητη
Ναυπηγείο – Ταρσανάς – Τarsane
H λέξη σημαίνει ναυπηγείο και κατά το Idex anatolicus ονομαζόταν το 1911 Ναυπηγείο. Το τουρκικό Τarsane οριστικοποιήθηκε στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο
Το ταρσανάς < τουρκική tersane < βενετική tersanà σήμαινε : τέχνη, ικανότητα, επιτηδειότητα) .Το αρσενικό ταρσανάς είναι α)(ναυτικός όρος) (μικρό) ναυπηγείο β)(ναυτικός όρος) (μικρός) ναύσταθμος, λιμανάκι
Το Ταρσανάς ενσωματώθηκε στην Ελληνική γλώσσα και τον μεσαίωνα στα Ελληνικά είχε γίνει ἀρσανάς / ἀρσενάς και είχε την ίδια αρχική αναφερθείσα έννοια.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το νησί Ταρσανάς είναι το μεγαλύτερο νησί στον Κόλπο Το τριγωνικό νησί έχει επιφάνεια περίπου 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα
φιλοξενεί τα ερείπια ενός παλιού ναυπηγείου και πολλά άλλα ιστορικά κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την οθωμανική περίοδο. Το νησί είναι προσβάσιμο μέσω ενός βαθιού καναλιού.
Αναφερόμενα ιστορικά ερείπια βρίσκονται στο Χειμερινό Λιμάνι του νησιού , ερείπια από την εποχή των Λυκίων. Υπάρχουν στην νησί και ερείπια του φρουρίου άγνωστης εποχής και ερείπια αρχαίας προβλήτας. Ο άλλος κόλπος στην ανατολική πλευρά του νησιού ονομάζεται Καλοκαιρινό Λιμάνι . Πρόκειται για έναν πολύ προστατευμένο κόλπο κατάλληλο για αγκυροβόληση. Το νησί Ταρσανάς ήταν γνωστό ως Τε(η)λάνδρια στο παρελθόν. Το νησί ήταν το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους ναυτικούς στον κόλπο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Από τη Συνθήκη της Λοζάνης, το νησί εκκενωθεί και κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922 και οι κάτοικοί του μετανάστευσαν στην Ελλάδα
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ο χριστιανικός οικισμός ανήκε στην Μητρόπολη Πισιδία Από τα ερείπια που υπάρχουν φαίνεται να υπήρχαν 2 ορθόδοξοι ναοί άλλα δυστυχώς μας είναι άγνωστα τα ονόματα τους
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν έχουμε πληροφορίες τι σχολείο υπήρχε
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Βασική ασχολία των κατοίκων ήταν το ψάρεμα, αυτό το προδίδει και το ίδιο το όνομα του υπήρχε μικρό ναυπηγείο Κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το νησί ήταν πιθανώς ένα λιμάνι ναυπήγησης μεγαλύτερο από την περίοδο των άρχων του 20ου αιώνα και επισκευής πλοίων
Μάλιστα το Οθωμανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε το νησί ως ναυπηγείο κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
*****************************************************
2 .ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
– Που βρισκόταν
Το Νησί του Ιππότη, που βρίσκεται κοντά στην παραλία της Μάκρης
προστατεύοντας το το λιμάνι από ανέμους
Ο χρόνος μετάβασης με πλοιάριο από την Μάκρη είναι 15 λεπτά
– Πληθυσμός
Στο ο νησί σήμερα υπάρχουν μερικές εξοχικές κατοικίες, ένα ξενοδοχείο και ένα καφενείο.
– Το όνομα
Διαχρονικά το όνομα της νησίδας ήταν: Νησί Ιπποτών ,Sovalye ada ,Knight Island
Νησί Μάκρης , Μακρόνησος
Το Idex anatolicus το αποκαλεί για το 1914 Uzunada. Το 1911 Kavaliere ή Μάκρη
Επίσης το 1911h Νήσος Μέγρη διευκρινίζοντας ότι το “uzunada”σημαίνει Μακρονήσι
– Ιστορία
– 1 Το Νησί των Ιπποτών που βρίσκεται κοντά στην Μάκρη χρησιμοποιήθηκε για την υπεράσπιση της λόγω της θέσης και της οχύρωσης του από τους Ιππότες της Ρόδου και ως εκ τούτου πήρε το όνομά του.
2 Σήμερα ερείπια του κάστρου του είναι εμφανή υπάρχουν δε και, παλιές στέρνες και ψηφιδωτά που δημιουργήθηκαν την εποχή των Ιπποτών της Ρόδου. –
Σύμφωνα με τον θρύλο, το νησί έγινε η βάση του Μεσαίωνα για αποστάτες ιππότες που έγιναν πειρατές.
3 Υπάρχουν 70 νέα κτίρια, 4 εγκαταστάσεις διαμονής, ένα εστιατόριο και παραλίες στο νησί. Τ
4.Το νησί είναι γνωστό ως νησί Μάκρη, το οποίο έχει το ίδιο όνομα με την πόλη στην αρχαιότητα και σημαίνει” μακρινή γη “.
Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι πήρε το όνομά Sovalye από έναν επίσκοπο που έζησε στην περιοχή τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Τα περισσότερα από τα έργα που χρονολογούνται στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
“Όλες οι εκκλησίες, τα παρεκκλήσια, οι στέρνες και τα κτήρια του νησιού ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο.”
Μετά την κατάρρευση του Πριγκιπάτου του Μεντεσέ, οι Ιππότες της Ρόδου ζούσαν στην περιοχή.
ΕΡΕΙΠΙΑ
Στα κρυστάλλινα νερά μπορείτε να δείτε τα ερείπια παλαιότερων οικισμών που χρονολογούνται από τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Και αλλού, παλιές γλάστρες με ελαιόλαδο και αμφορείς είναι διασκορπισμένες σε όλο τον βυθό.
Υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου, των σταυροφόρων που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη που ήρθαν από την κοντινή Ρόδο.
Υπάρχει ακόμη ένα τείχος της παλιάς πόλης, εκκλησίες και μια ρωμαϊκή δεξαμενή που μετατράπηκε σε παρεκκλήσι κατά τη βυζαντινή περίοδο
*******************************************************
3.ΝΗΣΙ ΚΑΠΡΟΣ
– Που βρίσκεται
Διοικητικά, το νησί είναι μέρος του Fethiye ilçe (επαρχία) της επαρχίας Muğla.
Η έκταση περιοχή του νησιού είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρα .
Η απόσταση από το νησί Tαρσανάς στα ανατολικά είναι περίπου 250 μέτρα ) και προς τη χερσόνησο Kapıdağ (Dalaman) της ηπειρωτικής χώρας στα νοτιοδυτικά είναι 100 μέτρα
–Διαχρονικά ονόματα
Νήσος Κάπρος ,Domuz Island , Boar Island, Prince Island . Domuz adasi
Hürriyet Island” ,Ιερόνησος
Πήρε το όνομα από τα πολλά αγριογούρουνα που υπήρχαν κάποτε στο νησί
Το Idex anatolicus το δίνει με τα ονόματα Domuz Island και Νησί χοίρων Για το 1911 δίνει το όνομα Ιερόνησος και διευκρινίζει ότι ήταν κάτι που είχε σαν προϋπόθεση ύπαρξή εκκλησίας και μοναχών
–Το λιμανάκι του
Το νησί έχει ένα λιμανάκι προσήνεμο. Και το νησί είναι κατάφυτο με πεύκα και ελιές στο νησί κ
Υπάρχουν ερείπια, μέσα και γύρω από το νησί. αρχαίες εκκλησίες και σπίτια.
Μερικά από αυτά χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή και μερικά τόσο πρόσφατα όσο και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ίσως να βρείτε και προς την ακτή μερικώς βυθισμένα ερείπια.
Αλλά το νησί τώρα είναι ακατοίκητο.
– Ιστορία
Κατά την οθωμανική εποχή, το νησί αγοράστηκε από τον Αμπάς Β ‘της Αιγύπτου, έναν οθωμανικό βιρσοί της Αιγύπτου.
Σήμερα ιδιοκτήτης είναι ο Simavi ήταν ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Hürriyet και το νησί ονομάστηκε επίσης “Hürriyet Island”.
************************************************
4.ΝΗΣΙ Λάγουσα – Λαγοασία – Κόκκινο – Kizil (Red) Island
– Που βρισκόταν
Το ανατολικό τμήμα του νησιού είναι κλειστό από τον άνεμο κ
Το υψηλότερο σημείο των νησιών είναι στα 133 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,
Απέχει 6,4 χλμ. Από την ακτή της περιοχής της Μάκρης
–Το όνομα
Ήταν η αρχαία Lagusa ή Lagousa (Αρχαία Ελληνική: Λάγουσα), ή Lagussa ή Lagoussa (Λαγοασία)
Κατά το Idex anatolicus το 1911 οι Τούρκοι αποκαλούσαν το νησί Κιζίλαντα και οι Έλληνες Λαγούσα
–Κόκκινο νησί – Kızılada,
Το όνομα του κόκκινου νησιού οφείλεται σε ενδιαφέρον οπτικό εφέ – τα παράκτια βότσαλα και η άμμος στις ακτίνες του ήλιου που δύει παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση.
Το όνομα σήμερα είναι Kizil (Red) Island
– Κτίσματα
Το νησί είναι ακατοίκητο
Το μοναδικό κτίριο στο νησί είναι ένας παλιός φάρος.
Το νησί φιλοξενεί επίσης τον Φάρο Kızılada του 19ου αιώνα στο νότιο σημείο το
– Δασική κάλυψη
Πάνω στο νησί υπάρχουν δένδρα και θάμνοι από πεύκη (Pinus brutia), δάφνη (Laurus nobilis), χαρουπίες (Ceratonia siliqua) και λικοντάμαρης τουρκικού γλυκού ( Liquidambar orientalis). Η δασική έκταση αποτελεί περίπου το 40% του νησιού, το οποίο καλύπτεται από βλάστηση με βλάστηση.
****************************************
5.ΝΗΣΙ ΕΛΙΑ
– Που βρίσκεται το Zeytin (Olive) Island
Το νησί Zeytin βρίσκεται στο βόρειο μέρος του κόλπου και βρίσκεται στο νότιο άκρο των νησιών Yassica.
Το Olive Island, το οποίο είναι ιδιόκτητο, είναι επίσης γνωστό ως το μοναδικό ιδιωτικό νησί που βρίσκεται στον κόλπο της Μάκρης
– Το όνομα
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το νησί Zeytin παίρνει το όνομά του από τις ατελείωτες ελιές ς που υπάρχουν και ένα μικρο ελαιοτριβείο που έχει
– Ιστορία
Ένα μικρό εργοστάσιο που ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου έχει χτιστεί εδώ στην Οθωμανική εποχή. Λειτουργεί ακόμα σήμερα. Επίσης υπάρχει ένα κατάστημα ελαιολάδου στο νησί
. Υπάρχει ένα εργαστήριο συμπίεσης ελιάς που ανήκει στην οθωμανική περίοδο σ
***********************************************************
6. ΝΗΣΙΑ ΓΙΑΣΙΚΑ
Τα νησιά Yassica είναι μια ομάδα πέντε όμορφων νησιών στον κόλπο του Fethiye.
που βρίσκονται κοντά. Τα πλησιέστερα νησιά απέχουν μόλις 12 μέτρα.
. Ένα από τα κύρια αξιοθέατα των νησιών είναι η άνετη μικρή φυσική πισίνα που βρίσκεται στο μεγαλύτερο από τα νησιά και το αμμώδες ακρωτήριο που εκτείνεται μακριά στη θάλασσα.
Το ένα με το άλλο Είναι εύκολα προσβάσιμα
– Διαβολονήσι (Saytanli Ada
Ένα από αυτά, που ονομάζεται Διαβολονήσι (Saytanli Ada )λέγεται ότι είναι το νησί όπου ζούσε ο διάβολος. Λένε επειδή δεν μπορούσε να μπει στον παράδεισο επέλεξε το νησί Yassica για να ζήσει τη ζωή του
– Haci Halil
Το νησί Haci Halil βρίσκεται στα νότια της ομάδας των νησιών και ένα από τα πιο γνωστά νησιά λόγω της ιστορίας του. Το νησί πήρε το όνομά του από έναν Μικρασιάτη ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στην Τουρκία και να ταξιδέψει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης που επέβαλε την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.
Σε αυτό το νησί, υπάρχουν ερείπια βυζαντινών χρόνων .
– Που βρισκόταν
Βορειοδυτικά του κόλπου της Μάκρης
– Αρχαιολογικά κατάλοιπα
. Υπάρχουν ερείπια στα νησιά και στη θάλασσα μεταξύ που δείχνουν ότι τα νησιά ήταν κάποτε συνδεδεμένα, αλλά δεν είναι πλέον.
******************************************
7.. ΝΗΣΙ ΚΟΥΝΕΛΙ
– Το όνομα
Σήμερα αποκαλείται και Baba (Rabbit) Island ή Νησί Μπαμπά
Το νησί είναι ακατοίκητο και πήρε το όνομα του από τον μεγάλο αριθμό
των άγριων κουνελιών ζει σε αυτό το νησί.
************************************************************
8 . ΝΗΣΙΑ ΝΤΕΛΚΑΣ
– Που βρισκόταν
Τα νησιά Deliktas βρίσκονται στα βορειοδυτικά,του Κόκκινο νησιού και κοντά στην Ανατολική ακτή του κόλπου .
–
*************************************************
9.ΝΗΣΙ ΓΚΟΤΖΕΚ ( GOCEK )
– Που βρίσκεται
Υπάρχει ένα νησί μπροστά από το Λιμάνι της Καλλιμαχης ή Gocek που Το μήκος του νησιού (από βορρά προς νότο) είναι 2 χιλιόμετρα Η απόσταση από την πλησιέστερη ακτή της Μ. Ασίας είναι περίπου 700 μέτρα . Το νησί είναι ακατοίκητο.
– Το όνομα Δεν γνωρίζουμε το παλιό όνομα του σήμερα είναι γνωστό σαν Gocek adasi (νησί της Καλλιμάχης )
– Ιστορία
Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν στο παρελθόν κατοικείτο
Υπάρχει σήμερα μια αποβάθρα στην ανατολική ακτή (η λεγόμενη İncirli) για την εξυπηρέτηση πλοιαρίων από το Göcek
Η παρουσία του χρησιμότατη για την Καλλιμάχη μια και ήταν και είναι ένας φυσικός κυματοθραύστης και προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους νοτιάδες