Τα πράγματα στο δεύτερο λοκ ντάουν έχουν αλλάξει και αυτό έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε αρκετά στοιχεία στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα.
Παρόλο που η ΝΔ διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ η παρατήρηση των ποιοτικών στοιχείων δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να χάνει το πλεονέκτημα για την διαχείριση της πανδημίας. Και αρχίζει και τρέχει…
Ακολουθούν πίνακες και στοιχεία από τις τρεις μεγάλες δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Πανδημία, ανεργία, υγεία-περίθαλψη
Στην πρόσφατη πανελλαδική της MRB περιγράφεται ότι τα σημαντικότερα προβλήματα για τους Έλληνες θεωρούνται η πανδημία, η ανεργία, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η οικονομική ανάπτυξη.
Είναι λογικό το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η πανδημία.
Η μεγάλη ανησυχία όμως για την ανεργία φανερώνει τον φόβο για την επόμενη μέρα, άρα και τη μειωμένη εμπιστοσύνη στις κινήσεις τις κυβέρνησης για την μετά – κορωνοϊό εποχή.
Παράλληλα, ο φόβος για την Υγεία και σύστημα περίθαλψης δείχνει ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για την ενίσχυση του.
Απαισιοδοξία
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η απαισιοδοξία των Ελλήνων, παρά την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει να ρίξει όλη την ελπίδα στο εμβόλιο, αφήνοντας πίσω σημαντικούς τομείς που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν το μέλλον.
63,8% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε αρκετά άσχημα και πολύ άσχημα για τη χώρα.
Στο θέμα το εμβολίου, η έρευνα της MRB αποτυπώνει ότι οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί.
Το 18,5% δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 44,2% λέει ότι θα πράξει ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί τότε.
Είναι προφανώς και κυβερνητική ευθύνη να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες, ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, κάτι που αποτελεί και δείκτη αντιμετώπισης της πανδημίας.
Μεγάλη ανησυχία
Αξιοσημείωτα είναι τα ποιοτικά στοιχεία στην δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ.
Στην ερώτηση «πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας» το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%).
Όπως φαίνεται από το διάγραμμα το αποτέλεσμα είναι από τα πιο υψηλά.
Μακριά από το click away
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away το οποίο τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση.
Μόλις το 34% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το click away ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%).
Μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός λέει το 33 και σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν το 30%.
Μειωμένη εμπιστοσύνη στις αρχές σε σχέση με το εμβόλιο
Ένα ενδεικτικό ακόμα στοιχείο για την απώλεια εμπιστοσύνης που δείχνει να έχει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας είναι αυτό που αποτυπώνεται στην Κάπα Research:
Το 35% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου,
το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ειδικά το θέμα των αμφιβολιών για τις αρχές της χώρας, στο θέμα του εμβολίου, χτυπά κατευθείαν στο θέμα της εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς.