Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σήμερα τα μάτια είναι στραμμένα όλα στην υγειονομική κρίση, που στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στεκόμενοι δίπλα στους ανθρώπους που νοσούν στα νοσοκομεία και στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο δίνει τον δικό του αγώνα.
Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η υγειονομική κρίση είναι μία δύσκολη κατάσταση, που παράλληλα δημιουργεί ένα μεγάλο κενό, το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να αναπληρωθεί την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο θέμα της οικονομίας, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους ανθρώπους που οδηγούνται σιγά-σιγά σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη την επόμενη μέρα και τα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί προοπτική, ανάπτυξη και καλύτερες οικονομικές συνθήκες, είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, μεταξύ αυτών η κατάρτιση των χωροταξικών σχεδίων και των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πολεοδομικά σχέδια χρονοτριβούσαν δεκαετίες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους δήμους, όσο και στους ιδιώτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τα δικά τους έργα, δεν μπορούσαν να δώσουν προοπτική στην περιοχή, αφού προϋπόθεση ήταν να υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να προβληματιστούμε γιατί έρχεται σήμερα προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να προβληματιστούμε γιατί ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν έγινε νόμος από την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν δόθηκε η ευκαιρία στη χώρα μας, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα να κάνει βήματα και να μπορέσει να βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη.
Είναι, λοιπόν, λυπηρό το γεγονός ότι ερχόμαστε σήμερα, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να παλεύουμε για να ολοκληρώσουμε τις βάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για το παρόν και για το μέλλον.
Το παρόν σχέδιο νόμου έχει σημαντικούς άξονες και ένας από αυτούς είναι η προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να δίνονται κίνητρα στους πολίτες για να συμβάλουν στην προστασία του, γιατί το περιβάλλον το προστατεύουν οι πολίτες με τις ενέργειές τους, τις συμπεριφορές τους και τις επιλογές τους.
Έτσι, λοιπόν, προβλέπονται παρεμβάσεις στη δόμηση στα εκτός σχεδίου, κυρίως κάτω από 4 στρέμματα, καθώς και μείωση του συντελεστή δόμησης, για να μπορέσει να αποφευχθεί η άναρχη δόμηση η οποία αλλοιώνει το όμορφο περιβάλλον της περιοχής μας και όλης της χώρας, γιατί διαφορετικές δράσεις δεν μπορούν να είναι η μία δίπλα στην άλλη, καθώς όχι μόνον αισθητικά δεν ταιριάζουν, αλλά καμιά φορά, η μία έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία της άλλης και δημιουργεί εμπόδια και δυσλειτουργίες.
Έτσι, λοιπόν, η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί με αυτήν την μεθοδολογία, δίνοντας βέβαια έναν εύλογο χρόνο στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν περιουσία εκτός σχεδίου, κάτω από 4 στρέμματα, ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 6 ετών.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα και τα κτήρια τα οποία έχουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση, να αυξήσουν τον συντελεστή δόμησης, πράγμα που σημαίνει ότι δίνεται στον καθέναν ένα σημαντικό κίνητρο, μια σημαντική ευκαιρία, για να έχει λόγο να προσπαθήσει να κάνει κάτι καλύτερο για την οικοδομή του. Κατ’ αρχήν, θα κερδίσει ο ίδιος, διότι θα έχει χαμηλό κόστος και θα εξοικονομεί ενέργεια, αλλά παράλληλα θα του δίνεται και μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πορεία του και τις επιλογές του στο μέλλον.
Επίσης, μέσα από το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται γρηγορότερα οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ένα γεγονός που για μεγάλα χρονικά διαστήματα βασάνιζε τους ιδιοκτήτες, όταν γινόταν απαλλοτρίωση της γης τους, χωρίς να έχουν τις ανάλογες αποζημιώσεις.
Όλα αυτά είναι σημαντικά κεφάλαια τα οποία δίνουν βοήθεια και καταπολεμούν διάφορες δυσλειτουργίες. Παράλληλη ανάπτυξη μπορεί να γίνει με έργα και με την έκδοση οικοδομικών αδειών, για τις οποίες έχουν εκφραστεί πολλές φορές οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες, λέγοντας ότι καθυστερούν ιδιαίτερα και δημιουργούν προβλήματα, τόσο στους ίδιους και στην ανάπτυξή τους, όσο και γενικότερα στην όποια προοπτική υπάρχει. Τώρα με την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών ελαχιστοποιείται ο χρόνος και δίνεται άλλη δυνατότητα και άλλη ευκαιρία για την πρόοδο και για την ανάπτυξη.
Έτσι, λοιπόν, το παρόν σχέδιο νόμου έχει σημαντικά κεφάλαια. Προστατεύει το περιβάλλον, βοηθάει στην ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις. Οι επενδύσεις που γίνονται σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον δεν ευνοούν μόνον τους οικονομικά ισχυρούς, αλλά και τους οικονομικά ασθενέστερους. Αν υπάρχουν δυσλειτουργίες, ο επενδυτής δεν θα κάνει την επένδυσή του, αλλά ενδεχομένως να την κάνει κάπου αλλού ή σε μία άλλη χώρα. Εκείνος, όμως, που επίσης πλήττεται είναι και ο οικονομικά ασθενέστερος ο οποίος μέσα σε μία μεγάλη επένδυση αναζητά τον δικό του χώρο, αναζητά το δικό του όφελος, αναζητά τον ρόλο του και τη διαδρομή του, την οποία χάνει όταν δεν υπάρχει προοπτική και όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην τροπολογία που έρχεται και αφορά τους Νομούς της Κοζάνης και της Φλώρινας. Πρόκειται για τις περιοχές στις οποίες έχει λήξει η λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών του Αμύνταιου και της Καρδιάς. Ήδη προχωράμε σε μετάβαση του ενεργειακού προφίλ της περιοχής και έχουμε τεράστιες εκτάσεις οι οποίες είναι ανοιγμένα ορυχεία. Ολοκληρώθηκε η παροχή του έργου μέσα από αυτές τις εκτάσεις, όχι σήμερα, αλλά εδώ και δέκα χρόνια και ήδη έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί κάποιες από αυτές τις περιοχές και να έχει ετοιμαστεί το σχέδιο της επόμενης λειτουργίας επάνω σε αυτή τη γη.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε από την κυβέρνηση που προηγήθηκε και η οποία δείχνει ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον στα λόγια, γι’ αυτήν την περιοχή. Όμως, εμείς δεν βλέπουμε την παρακαταθήκη, δεν βλέπουμε αυτό που έπρεπε να υπάρχει, για να συνεχίσουμε από εκεί και πέρα, για τους σταθμούς, που έτσι κι αλλιώς θα έληγε η λειτουργία τους, αλλά και για τη μετάβαση σε άλλο καύσιμο, λόγω της πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας ροής στα ενεργειακά θέματα, που όλοι γνωρίζαμε και όλοι συμφωνήσαμε, από όλες τις παρατάξεις και από σχεδόν όλα τα κόμματα μέσα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Η τροπολογία που έρχεται ξεκινάει τις μελέτες, οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία με το Υπουργείο και τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να αποφασιστεί χωροταξικά πώς θα γίνουν και πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η γη. Σίγουρα είναι το ξεκίνημα. Το χαιρετίζουμε αλλά η διαδρομή είναι μεγάλη. Μέσα από τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, των Βουλευτών και του Υπουργείου, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο αυτός ο χάρτης, ώστε να είναι ωφέλιμος για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την ανάπτυξη ευρύτερα της περιοχής.
Σας ευχαριστώ.