Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας παραμένουν σε μη επιθυμητά επίπεδα, γεγονός που βάζει στο «τραπέζι» σκέψεις για νέα παράταση του lockdown. Ποια είναι η νέα ημερομηνία που ακούγεται και ποιοι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις;
Κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την μοίρα του lockdown, καθώς, όπως γίνεται γνωστό, θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την άρση των μέτρων ή νέα, πιθανή, παράτασή του.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, ύστερα από τρεις εβδομάδες καραντίνας – τέσσερις στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι τα επιθυμητά, και αυτός υπήρξε και ο λόγος που αποφασίστηκε να παραμείνουμε σε lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.013 νέα κρούσματα της πανδημίας, οι νεκροί ήταν 101, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 607.
Σκέψεις για παράταση του lockdown
Αυτή η εικόνα βάζει στο «τραπέζι» σκέψεις για νέα παράταση των μέτρων, αυτή τη φορά έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Το σενάριο μοιάζει αρκετά πιθανό, ενώ κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα πριν από αυτή την ημερομηνία. Πιθανή εξαίρεση ίσως αποτελέσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Σημειώνεται πως κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρινε πρόωρη τη συζήτηση για άρση του lockdown.
Γρίφος με το άνοιγμα δύο ταχυτήτων
Παράλληλα, ακούγονται σενάρια για άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε πως είναι κάτι που δεν το επιθυμεί, ωστόσο δεν μπόρεσε να το αποκλείσει.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ενημερώνοντας πως δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπάρχει πρώτα ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. «Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.
Παράγοντες που θα κρίνουν την άρση lockdown
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις σχετικά με την άρση των μέτρων είναι δύο: ο αριθμός των κρουσμάτων – που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της περιόδου που είναι σε ισχύ τα μέτρα – και η πίεση στο ΕΣΥ.
Τα νοσοκομεία παραμένουν σε οριακό σημείο, καθώς οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν μόλις αδειάσουν, ενώ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ασφυξίας».
Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι την Πέμπτη τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για αεροδιακομιδές ασθενών.
Οι 18 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε συνολικά 18 περιοχές της χώρας.
Αυτές είναι οι: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.