Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού εξασφάλισε χθες το σχέδιο της πρόωρης απόσυρσης ανθρακικών μονάδων της Γερμανίας. Η Γερμανία αποφάσισε να ενθαρρύνει το πρόωρο κλείσιμο μονάδων άνθρακα πριμοδοτώντας την οριστική διακοπή και το κλείσιμο των μονάδων μέσω διαγωνιστικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίσει επίσης το ομαλό κλείσιμο των εργοστασίων προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού.
Συνολικά προβλέπεται να γίνουν 7 διαγωνισμοί μεταξύ του 2020 και του 2023 για το κλείσιμο μέχρι το 2026 ανθρακικών μονάδων καθώς και μικρών μονάδων λιγνίτη (κάτω από 150MW). Ο σχεδιασμός των διαγωνισμών θα επιτρέψει στη Γερμανία να περιορίσει το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο δυνατό κόστος ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί το κλείσιμο εκείνων των μονάδων που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του συστήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε επίσης ότι οι διαγωνισμοί είναι συμβατοί με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ καθώς διασφαλίζεται ότι είναι ανταγωνιστικοί και ότι η αποζημίωση θα κυμανθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Επίσης κρίθηκε ότι η συμβολή στην επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών υπερβαίνει την όποια πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού που προκύπτει από την οικονομική στήριξη που θα δοθεί για τις αποσύρσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε το μέτρο υπό τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.
Ωστόσο όπως διευκρινίζει η Κομισιόν, επιπλέον από τους διαγωνισμούς για τις ανθρακικές μονάδες, ο γερμανικός νόμος περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που δεν καλύπτεται από την απόφαση έγκρισης των διαγωνισμών.
Αυτό συμβαίνει καθώς η αποζημίωση των λιγνιτικών δεν θα καθοριστεί στη βάση διαγωνισμών αλλά θα συμφωνηθεί μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των εταιρειών που λειτουργούν τις μονάδες.
Για το θέμα των λιγνιτικών η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές αρχές και αναμένει σύντομα επίσημη κοινοποίηση του μέτρου προκειμένου αυτό να αξιολογηθεί κάτω από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που έχουν τεθεί υπόψη της Κομισιόν, η αξιολόγηση του μέτρου αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγήσει σε διαδικασία επίσημης έρευνας που θα δώσει την ευκαιρία στη Γερμανία και στα τρίτα μέρη να υποβάλουν σχόλια.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απάντηση στο ελληνικό αίτημα για αποζημίωση της ΔΕΗ για τις αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων που προγραμματίζει βάσει του επιθετικού προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.
Μάλιστα η έγκριση του ελληνικού προγράμματος έχει συνδεθεί από ελληνικής πλευράς με την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν για την υπόθεση του antitrust case για τους λιγνίτες.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με το γερμανικό σχήμα που εγκρίθηκε, με βασικότερη το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω διαγωνιστικού μηχανισμού. Στον αντίποδα η Γερμανία θα κληθεί να τεκμηριώσει, πιθανότατα στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που θα ξεκινήσει η Κομισιόν, τις απευθείας αποζημιώσεις που επιδιώκει να καταβάλει για τις μεγάλες μονάδες λιγνίτη.
/energypress.gr