Μπορεί η πρώτη ανακοίνωση να κάνει λόγο για διάρκεια 3 εβδομάδων, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι η καραντίνα θα… τραβήξει πολύ περισσότερο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγο μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μετράει μέρες προκειμένου να αρθεί η καραντίνα, αλλά αριθμό κρουσμάτων.
Προκειμένου να αρθούν, λοιπόν, τα μέτρα, πρέπει να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα ημερησίως ώστε να ξεκινήσουμε δειλά – δειλά να βγαίνουμε από τα σπίτια μας.
Ωστόσο, το να φτάσουμε σε αυτό το νούμερο τόσο σύντομα είναι μάλλον ένα ουτοπικό σενάριο…
Lockdown: Σίγουροι οι ειδικοί για την παράτασή του
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε: «Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 – 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».
Παράταση «βλέπει» και ο Δερμιτζάκης
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.
«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.
«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.
«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.
Τέλος, υπάρχουν και κάποιες εφιαλτικές προβλέψεις που θέλουν το lockdown ή ανάλογης αυστηρότητας μέτρα να μην μας εγκαταλείπουν αν δεν φτάσει… Μάρτιος.
Δεν αποκλείεται δηλαδή να δούμε τη χώρα να ανοίγει και να κλείνει ξανά και ξανά ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.