Η 17η Οκτωβρίου 2020 ήταν ημέρα Σάββατο και, παραδοσιακά, τα Σάββατα του Οκτωβρίου έχουν χαμηλή ζήτηση φορτίου στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Όπως φαίνεται στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης του ΑΔΜΗΕ, βοηθούντος και του κορονοϊού η ζήτηση έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στις 4000MW και μόνο το βράδυ αναμενόταν αύξηση πάνω απ’ τα 5000MW.
Με τόσο χαμηλά φορτία, θα ανέμενε κανείς οι ανάγκες να καλύπτονται κατά μεγάλο μέρος απ’ τα …
χρυσοπληρωμένα αιολικά και φωτοβολταϊκά, πάνω από 6000MW έχουμε στο Διασυνδεμένο Σύστημα της χώρας. Ωστόσο στις 2 το μεσημέρι, όπως μας δείχνει το στιγμιότυπο οθόνης του ΑΔΜΗΕ, παρόλο που η ζήτηση μόλις που ξεπερνούσε τα 4000MW και παρόλο που τα ηλιακά δούλευαν στο φουλ, είχαμε εισαγωγές ρεύματος 638MW! Όσο δίνουν δυόμισι λιγνιτικές μονάδες ή δυο μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.
Μάλιστα, τα 308MW τα παίρναμε απ’ τη “μεγάλη μας φίλη”, την Τουρκία, που μας έχει σπάσει τα νεύρα το τελευταίο τρίμηνο με τις συνεχείς παραβιάσεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μια ώρα αργότερα οι συνολικές εισαγωγές είχαν μειωθεί στα 555MW, αλλά αυξήθηκαν στα 314MW οι εισαγωγές απ’ την Τουρκία! Ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου (ή λιθάνθρακα;;;) της Τουρκίας δούλευε για να πουλά ρεύμα στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Καθόλου περίεργο λοιπόν που, όπως φαίνεται στην εικόνα, ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να μην έχει ανακαλύψει το Καστελόριζο.
Μετά από 20 χρόνια σάπιας ενεργειακής πολιτικής, η χώρα έχει καταντήσει να μην μπορεί να καλύψει με δική της παραγωγή ούτε καν μια ισχνή ζήτηση των 5000MW. Δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα, απ’ την πλατφόρμα διαφάνειας του Entso-e, τη σύνθεση της παραγωγής τη συγκεκριμένη ημέρα: τα λιγνιτικά έδιναν λίγο κάτω από 500MW, ίσα για να καλύπτουν τις ανάγκες των τηλεθερμάνσεων, ενώ η κύρια πηγή ήταν το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. Για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανακάμψει στα προ κορονοϊού επίπεδα, συνεπώς η παραγωγή με αέριο δεν είναι πια “φθηνή”. Αλλά ποιο κόμμα ενδιαφέρεται πλέον σ’ αυτή τη χώρα για εγχώρια παραγωγή;
“Πηγή: greeklignite.blogspot.gr“.