Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες
«Στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες κατά την έξοδο από την κρίση», δήλωσε αρχικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε:
«Προτεραιότητα μας είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των πολιτών μας. Γι αυτόν τον λόγο υλοποιούμε τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, 24 ώρες την ημέρα με υπουργεία, περιφερειάρχες, ΚΕΔΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τα εννιά μέτρα που λήφθηκαν για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Αναλυτικά είναι:
1.Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων που έχουν παιδιά. Ήδη πάνω από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν χρήση και κάθε μέρα αυτός ο αριθμός αλλάζει.
2.Ειδική άδεια απουσίας των εργαζομένων, οι οποίοι πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη ή καρκίνο. Επίσης, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού για όσους δόθηκε η οδηγία του κατ’ οίκον περιορισμού.
3.Ενεργοποιήθηκε πλατφόρμα με κωδικούς από το Taxis για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις. Το υπουργείο Ψηφιακής προετοιμάζει τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση για όλους τους εργαζόμενους στα υπουργεί.
4.Κάθε υπουργείο έχει έτοιμο ένα σχέδιο ανάγκης. Κάθε υπουργείο εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα εργασίας.
5.Προρίνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας. Μόνο μετά από ραντεβού θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί υπηρεσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΠ.
6.Μετατίθεται για δύο μήνες κάθε προθεσμία προς το δημόσιο.
7.Αδιάλυπτη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών μέσω τηλεδιάσκεψης των οργάνων
8.Στήριξη της αυτοδιοίκησης με έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ.
9.Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με πρόσθετες δυνάμεις από εργαζόμενους παιδικών σταθμών ή ΚΑΠΗ που δεν λειτουργούν τώρα, να συνδράμουν στη στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη.