Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει περιληφθεί ήδη στο υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το τελικό πράσινο φως για το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα αξιολογήσει τις ανάγκες του συστήματος και θα εκτιμήσει εάν εξασφαλίζεται η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις φάσεις.
Στο θέμα είχε αναφερθεί κατά τη συνέντευξη τύπου που είχε δώσει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση της επιχείρησης θα αξιολογηθεί από τον ΑΔΜΗΕ με κριτήριο την διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικού εφοδιασμού της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έχει υποβάλει ήδη στον ΑΔΜΗΕ προς έγκριση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο έχει ως εξής:
Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει την απόσυρση των σημερινών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:
- Απρίλιος 2020: Αμύνταιο 1 και 2
- 2021, με τη συμπλήρωση 32.000 ωρών λειτουργίας: Καρδιά 3 και 4
- 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3 και 4
- 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου. Μελετώνται όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων η καύση βιομάζας, φυσικού αερίου και απορριμμάτων, ή ο συνδυασμός όλων αυτών ή κάποιων από αυτά.
Στην τεκμηρίωση της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφέρεται ότι ελήφθησαν υπόψη οι συνθήκες στην αγορά που καθιστούν τις μονάδες μη ανταγωνιστικές, οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ, οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. που συγκροτούν το Green new deal, οι περιβαλλοντικές οδηγίες, αλλά και οι ανάγκες επάρκειας και τηλεθέρμανσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες κάλυψής τους.
Γιατί όχι άμεσα
Στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης αναφέρθηκε ο κ. Στάσσης και στην ημερίδα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο: «Κάποιος θα έλεγε “κλείστε όλες τις μονάδες τώρα”, γιατί να χάνετε 200 εκατ. το 2018, 300 εκατ. το 2019, μπορεί παραπάνω το 2020; Η απάντηση είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό πριν λύσουμε το τι θα γίνει με τους εργαζομένους μας, τις τηλεθερμάνσεις και την ευστάθεια του συστήματος. Το πρόγραμμά μας φροντίζει για όλα αυτά τα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πολύ ακριβός ο ελληνικός λιγνίτης
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε ακόμα και στις αιτιάσεις που δέχεται το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα απόσυρσης: «Θα ήθελα να απαντήσω και σε ένα «μύθο» που ακούω να αναπαράγεται αυτό το διάστημα: Η σύγκριση με τις χώρες του Βορρά, π.χ. τη Γερμανία. Αναρωτιούνται πολλοί γιατί η Ελλάδα να τρέξει πιο γρήγορα την απολιγνιτοποίηση σε σχέση με του Βόρειους; Η απάντηση είναι ότι η ποιότητα του άνθρακα ή του λιθάνθρακα που παράγουν εκείνοι είναι πολύ ανώτερη από τον δικό μας λιγνίτη. Η θερμογόνος δύναμη του άνθρακα είναι 6000kcal και του λιθάνθρακα 2500kcal, όταν του λιγνίτη είναι 1200kcal. Αποτέλεσμα, το τελικό κόστος για εκείνους είναι περίπου 40-50€/MWh, ενώ για εμάς από 70-100€/MWh.
Διεκδικεί μηχανισμό ανάκτησης κόστους
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Στάσσης σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέραν του 2023 η λειτουργία κάποιων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων (μαζί με μηχανισμό ανάκτησης), στο βαθμό που η πολιτική των Βρυξελλών δεν ευνοήσει τη δημιουργία νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οπότε θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος που θα πρέπει να καλυφθεί με παράταση κάποιων λιγνιτικών.
Και τούτο την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες που έχουν πάρει άδειες και προωθούν την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, εξαρτούν την οριστική επενδυτική απόφαση (όσοι βεβαίως δεν την έχουν λάβει) από το τρόπο με τον οποίο θα «μοιραστούν» τα ΑΔΙ αλλά και από τη συνολικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, σε ερώτημα για το αν η ΔΕΗ κάνει πιθανόν δεύτερες σκέψεις για υλοποίηση του σχεδίου της απόσυρσης μονάδων με πιο αργούς ρυθμούς, ο κ. Στάσσης απάντησε: «Κανονικά για καθαρά χρηματοοικονομικούς λόγους θα έπρεπε να κλείσουμε άμεσα όλες τις μονάδες. Τις κρατάμε μέχρι το 2023, με κόστος, για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού. Διεκδικούμε, όμως, και είμαστε σε διάλογο με τους θεσμούς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιου είδους μηχανισμό επανάκτησης του κόστους, χωρίς να βγάζουμε κέρδος, για να στηρίξουμε το σύστημα. Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός. Αν χρειαστεί να παραταθούν ο μηχανισμός αυτός και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών σε θέματα στήριξης και αμοιβής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να κατασκευαστούν. Θα το δούμε στα επόμενα 4 χρόνια».
energypress.gr