Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ καθώς από τον Ιούλιο του 2019 το υπουργείο Εργασίας και ο Οργανισμός έχουν προκηρύξει σε δύο τρία μόνο προγράμματα.
Ωστόσο ακόμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τα προγράμματα που θα τρέξουν μέσα στο 2020.
Το μόνο που έχει ουσιαστικά ανακοινωθεί είναι το νέο μεγάλο πρόγραμμα της κοινωφελους εργασίας στους δήμους για 36.500 ανέργους που θα προκηρυχθεί πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο και η μη παράταση των προγραμμάτων για τους 5.500 πτυχιούχους και την δασοπροστασία. Παράλληλα η πολυπόθητη τετραμηνη παράταση της κοινωφελους για τα Hot spots ακόμη δεν εχει ακόμη υλοποιηθεί ωστόσο έχει πάρει το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
Επίσης το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες που αφορά την απασχόληση 2.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών ενώ είχε αναφερθεί ότι θα προκηρυχθεί μέχρι τέλος του 2019 τώρα μετατέθηκε για το 2020.
Η μη ανακοίνωση νέων προγραμμάτων και η αναμονή αυτή έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το 1.018.503 εγγεγραμμένους ανέργους. Από αυτούς οι 492.021 (ποσοστό 48,31%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 526.482 (ποσοστό 51,69%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News εκτιμάται ότι το πρώτο στην σειρά, τέλη Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες.
Στην συνέχεια μέσα στον Φεβρουάριο θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ωφελούμενους ενώ στην συνέχεια θα προκηρυχθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμοι και Περιφέρειες για την απασχόληση 2.000 ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών.
Επίσης τον Μάιο θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την δασοπροστασία καθώς και ειδικό πρόγραμμα για πτυχιούχους σε δημόσιους φορείς.
Επιχειρηματικότητα
Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες, βάζει σε τροχιά ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση έως και 17.000 ευρώ σε 2.500 ανέργους για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Στόχος είναι να επιδοτηθούν νέοι 18-29 ετών που είναι άνεργοι, κυρίως γυναίκες όπου εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ώστε να προχωρήσουν σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 στάδια : Το πρώτο στάδιο μπαίνει σε εφαρμογή τέλη Ιανουαρίου με την δημοσιοποίηση της πρώτης πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης 5.000 νέοι άνεργοι 18-29 ετών θα κληθούν να υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Στο δεύτερο στάδιο που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου, οι 5.000 άνεργοι θα συμμετάσχουν σε 5ήμερο Σεμινάριο Νέας Επιχειρηματικότητας με στόχο την επιμόρφωσή τους στις νέες επιταγές της αγοράς εργασίας και του επιχειρείν. Στο ίδιο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η επιλογή 3.000 επιχειρηματικών ιδεών, που θα εκτιμηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια ως οι πλέον κατάλληλες και ώριμες για να επιδοτηθούν.
Στο τρίτο στάδιο, το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί εντός των μηνών Απριλίου – Μαίου – Ιουνίου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα «Coaching» των 3.000 δυνητικών ωφελουμένων με 6 συνεδρίες. Μια συνεδρία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και 5 εξ’ αποστάσεως. Οι συνεδρίες θα αφορούν στην βελτίωση των επιχειρηματικών ιδεών και την «προπόνηση» των ανέργων από ειδικούς, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ενσωματώσουν στο επιχειρηματικό τους πλάνο.
Αμέσως μετά, δηλαδή εντός των μηνών Ιούλιος – Αύγουστος αναμένεται να ακολουθήσει το 4ο στάδιο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ΟΑΕΔ θα απευθύνει την δεύτερη πρόσκληση προς τους 3.000 δυνητικούς ωφελούμενους για υποβολή συγκεκριμένων αυτή τη φορά επιχειρηματικών σχεδίων προς επιδότηση.
Στο 5ο στάδιο της αξιολόγησης και έναρξης επιχορήγησης, το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περάσουν εν τέλει 2.500 ωφελούμενοι οι οποίοι θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται για να στήσουν την επιχείρησή τους.
Η επιχορήγηση θα είναι δυο ταχυτήτων ανάλογα με την διάρκεια που χρειάζεται ο κάθε ωφελούμενος ώστε να στήσει την επιχείρησή του :
Παραμονή στο πρόγραμμα 12 μήνες ξεκλειδώνει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ.
Παραμονή στο πρόγραμμα 18 μήνες ξεκλειδώνει επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ.
Στόχος είναι τουλάχιστον το 60% των ωφελούμενων να είναι γυναίκες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ.
Κοινωφελή 36.500 ωφελουμένων στους δήμους
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία στους δήμους θα απευθύνεται σε 36.500 ανέργους και θα προσφέρει εργασία 8μηνης διάρκειας ενώ θα ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση.
Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.
Οι άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις Δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ξεπερνά τα 265,67 εκατ. ευρώ (189,41 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενους πόρους και 76,25 από εθνικούς πόρους από το λογαριασμό του ΟΑΕΔ).
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.
Πρόγραμμα 2.000 θέσεων ηλικίας 55 έως 67 ετών
Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες αφορά την απασχόληση 2.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών.
Το ποσό επιχορήγησης είναι το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου µε ανώτατο όριο τα 600 ευρώ το μήνα. Για κάθε ηµέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ηµερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, µειώνεται κατά 1/25.
Στο μισθολογικό και µη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.
Για την πρόσληψη µακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια του προγράµµατος ορίζεται στους δώδεκα µήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα µήνες, κατόπιν αίτησης που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ηµερολογιακών ηµερών από τη λήξη του 12µηνου απασχόλησης.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του Δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010, οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).
Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των δώδεκα μηνών.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οφείλουν:
α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.
γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).
dikaiologitika.gr