Η μελλοντική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο αφού η αναγνωρισμένη (και από την Ελλάδα) κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε να επεκτείνει την λιβυκή ΑΟΖ μέχρι να φτάσει… στην τουρκική!
Φυσικά με αντάλλαγμα την επιβίωσή της στην σύγκρουση με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η Τουρκία προσφέρει αφειδώς την βοήθειά της προσφέροντας υποστήριξη με τουρκικά drones.
Ο στόχος της Άγκυρας είναι να μην μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα νοτίως και δυτικά της Κρήτης τα οποία επαρκούν για την κατακόρυφη οικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας σε τέτοιο βαθμό που με την παρέλευση κάποιων ετών η Ελλάδα θα αποτελεί πανίσχυρο αντίπαλο για την Τουρκία.
Σημαντική συνάντηση είχαν χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά και παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Για την ακρίβεια Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης. Το πρώτο είναι το “The Security and Military Cooperation” και το δεύτερο είναι το “Restriction of Marine Jurisdictions”.
Είναι σαφές ότι Άγκυρα ζητάει την στήριξη της Τρίπολης στον σφετερισμό της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ (δυνητική γιατί ποτέ δεν την ανακηρύξαμε) με αντάλλαγμα την επιβίωση της λιβυκής κυβέρνησης ακόμα και κόντρα στις διαθέσεις των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Turkey and Libya have signed two memoranda of understandings, the Turkish Presidential Communications Directorate announced Wednesday.
“The Security and Military Cooperation” and “Restriction of Marine Jurisdictions” agreements were signed when Turkish President Recep Tayyip Erdoğan held a closed meeting that lasted 2 hours and 15 minutes with Fayez al-Sarraj, chairman of Presidential Council of Libya, at the Dolmabahçe Palace in Istanbul.
The Directorate said the agreement is an effort to strengthen relations and cooperation between the two countries.