Tι δείχνει η κάθε στάση στον ύπνο – Τι πρέπει να προσέξετε

Τι προσφέρει και τι στερεί ο ύπνος το μεσημέρι (λίστα)

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Όλοι έχουμε μία αγαπημένη στάση ύπνου. Διαφορετικές στάσεις ύπνου έχουν όμως και διαφορετικά οφέλη, ιδίως σε περιπτώσεις που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, αντιμετωπίζουμε πόνους ή έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Η στάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε στάσης ύπνου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών και τις συμβουλές που δίνουν για κάθε μια από αυτές.

Εμβρυϊκή θέση

Δεν είναι τυχαία η πιο συνηθισμένη στάση ύπνου. Η εμβρυϊκή στάση έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο είναι ιδανική για τον πόνο στην στη μέση ή κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του ροχαλητού.

Έχει, όμως, και μερικά μειονεκτήματα. Βεβαιωθείτε ότι η στάση του σώματός σας είναι σχετικά χαλαρή για να μην περιοριστεί η αναπνοή σας καθώς κοιμάστε. Επίσης, εάν έχετε προβλήματα με πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία, ο ύπνος σε μία «σφιχτή» εμβρυϊκή θέση μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε με πόνο.

Εάν θέλετε να κάνετε την εμβρυϊκή στάση ύπνου πιο άνετη, βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι χαλαρό καθώς μαζεύετε τα χέρια και τα πόδια σας προς την κοιλιά. Κρατήστε τα πόδια σας σχετικά εκτεταμένα και μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας.

Στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι είναι μία πολύ καλή επιλογή, καθώς όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού, αλλά βοηθά και τη διαδικασία της πέψης και μπορεί και να μειώσει τα συμπτώματα από τις καούρες.

Από την άλλη όμως ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στους ώμους και ενόχληση στη γνάθο από την πλευρά που κοιμάστε.

Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού χαμηλά ανάμεσα στα πόδια σας μπορεί να βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε καλύτερα τους γοφούς σας για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη. Έαν ο ύπνος στο πλάι είναι η αγαπημένη σας στάση, φροντίστε να επιλέξετε ένα καλό μαξιλάρι για να αποφύγετε πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Ενώ είναι καλή στάση σε ό,τι αφορά το ροχαλητό και την υπνική άπνοια, τα οφέλη της περιορίζονται εκεί.

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει πόνο τόσο στον αυχένα, όσο και στη μέση. Μπορεί επίσης να προσθέσει πολλή περιττή πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις σας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με πόνο ή κουρασμένοι. Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού χαμηλά κάτω από την κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Για να αποφύγετε την πρόσθετη πίεση στον αυχένα σας δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα λεπτό μαξιλάρι ή χωρίς καθόλου μαξιλάρι. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να γλιστρήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας για να μειώσετε ενδεχόμενο πόνο στη μέση.

Ανάσκελα

Αυτή η στάση ύπνου προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Όχι μόνο προστατεύει τη σπονδυλική στήλη, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του ισχίου και του γόνατος.

Από την άλλη, όμως, σαφώς δεν ενδείκνυται για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια. Επίσης, μπορεί να είναι μία στάση που θα δυσκολέψει όσους αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το σώμα υποστηρίζεται σωστά.

Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε τον πόνο στην μέση και να ανακουφίσετε τη σπονδυλική στήλη από την πίεση. Εάν νιώθετε δυσφορία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να διευκολύνετε την αναπνοή.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δείτε Επίσης

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών, αντιμετώπισε σπάνια νόσο
ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών, αντιμετώπισε σπάνια νόσο

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών, αντιμετώπισε σπάνια νόσο Πρωτοποριακή επέμβαση, τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή ιατρικά δεδομένα, πραγματοποίησαν Έλληνες γιατροί αντιμετωπίζοντας σπάνια νόσο που απειλούσε με τύφλωση

Διαβάστε περισσότερα »
Συνταγογράφηση φαρμάκων: Τι αλλάζει για τους ανασφάλιστους
ΥΓΕΙΑ

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Τι αλλάζει για τους ανασφάλιστους

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Τι αλλάζει για τους ανασφάλιστους   Τις πρώτες νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, αναμένεται να φέρει αυτή την

Διαβάστε περισσότερα »
«Βάζουν χέρι» στις προμήθειες για την Υγεία!
ΥΓΕΙΑ

«Βάζουν χέρι» στις προμήθειες για την Υγεία!

«Βάζουν χέρι» στις προμήθειες για την Υγεία! Μετατρέπουν την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου – Θα διοικείται από ιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα »
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πως και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα -Η απόφαση

Πως και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα -Η απόφαση   Την ώρα που ενέσκηψε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και προκάλεσε παγκόσμιο πανικό και σεισμό στις αγορές, στην

Διαβάστε περισσότερα »
Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα   Εντύπωση προκαλεί και δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα πως 14

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο ξέσπασμα Παγώνη: «Τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά και ας λέει η κυβέρνηση!»
ΥΓΕΙΑ

Νέο ξέσπασμα Παγώνη: «Τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά και ας λέει η κυβέρνηση!»

Νέο ξέσπασμα Παγώνη: «Τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά και ας λέει η κυβέρνηση!» Τι είπε για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο Επιμένει στη θέση της για τα χειρουργεία η πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida