Εορδαία, eordaia, Πτολεμαΐδα, Πτολεμαϊδα, Πτολεμαίδα, Πτολεμαιδα, ptolemaida, Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Ειδήσεις, ptolemaida news, τα νεα της πτολεμαϊδας, νεα πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα της πτολεμαιδας, τα νεα της πτολεμαϊδας σημερα, τα νεα τησ πτολεμαιδασ, εορδαια νεα, τανεα τησ πτολεμαιδασ
Εορδαία, eordaia, Πτολεμαΐδα, Πτολεμαϊδα, Πτολεμαίδα, Πτολεμαιδα, ptolemaida, Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Ειδήσεις, ptolemaida news, τα νεα της πτολεμαϊδας, νεα πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα της πτολεμαιδας, τα νεα της πτολεμαϊδας σημερα, τα νεα τησ πτολεμαιδασ, εορδαια νεα, τανεα τησ πτολεμαιδασ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΕΟΡΔΑΙΑ
    • ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΕΟΡΔΑΙΑ
    • ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • 698 189 3715
  • info@eordaialive.com
Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek volteros butterflys ptolemaida
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης > Blog > ΥΓΕΙΑ > Σε «αναμμένα κάρβουνα» η φαρμακευτική αγορά: «Νέο» rebate, που επεξεργάζεται το Υπ. Υγείας εντείνει την ανησυχία
ΥΓΕΙΑ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η φαρμακευτική αγορά: «Νέο» rebate, που επεξεργάζεται το Υπ. Υγείας εντείνει την ανησυχία

Eordaialive Team
22/09/2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
5λ ανάγνωσης
Κοινοποιήστε
Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !
Σε «αναμμένα κάρβουνα» η φαρμακευτική αγορά: «Νέο» rebate, που επεξεργάζεται το Υπ. Υγείας εντείνει την ανησυχία
Κοινοποιήστε

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η φαρμακευτική αγορά: «Νέο» rebate, που επεξεργάζεται το Υπ. Υγείας εντείνει την ανησυχία

tomiro

«Σταυρόλεξο για γερούς λύτες» παραμένει ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, με αποτέλεσμα το clawback να συνεχίζει να αυξάνεται και η Κυβέρνηση να  αναζητεί λύσεις για τη μείωση, ακόμη και μέσω του rebate.

Σε σημείο καμπής μοιάζει να βρίσκεται η φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας, με τη δέσμευση έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση του clawback να πιέζει για άμεσα αποτελέσματα.

Ωστόσο, είναι οι τελευταίες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, με χαρακτηριστικότερη την κατάτμηση της δαπάνης (διαβάστε σχετικά), σε συνδυασμό με τον αμετάβλητο προϋπολογισμό για το φάρμακο, που έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς όπως υποστηρίζουν όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν σε έλεγχο της δαπάνης και μείωση των υπερβάσεων, αλλά συνοδευτούν από νέα αύξηση του clawback.

Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι υπολογισμοί για την πορεία της δαπάνης ενισχύουν τη δυσπιστία για την επίτευξη των στόχων ελέγχου του clawback, άρα και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της δαπάνης και συνεπώς της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες, ειδικά στις πλέον καινοτόμες, συνήθως υψηλού κόστους, που συχνά αφορούν σοβαρές παθήσεις.

Οι ανησυχίες μάλιστα εντείνονται τα τελευταία 24ωρα καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει την επιβολή ενός νέου, τρόπων τινα, rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

Διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει αλλαγές στο διαβόητο «πολυώνυμο Μπερσίμη», το μαθηματικό τύπο υπολογισμού των rebate, με την εισαγωγή 5% rebate, υποχρεωτικής έκπτωσης δηλαδή, για Φάρμακα Υψηλού Κόστους και 3% για τις ομάδες φαρμάκων υψηλής δαπάνης (κυρίως για κατηγορίες με άνω των 20 εκατ. ευρώ κατανάλωση). Το σενάριο που επεξεργάζεται η Αριστοτέλους εξετάζει το rebate 3% να προστεθεί στο 5% (που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με εφαρμοστική ΥΑ), ώστε να διαμορφωθεί μια νέα υποχρεωτική έκπτωση 8%, πιθανόν και για όλα τα φάρμακα, αν και δεν έχουν γίνει περισσότερες πληροφορίες γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, εάν το μέτρο εφαρμοστεί υπολογίζεται μείωση του clawback κατά 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η υλοποίηση του δεν έχει αποφασιστεί και το Υπουργείο Υγείας φέρεται να μην επιδιώκει την εφαρμογή του, αν μπορεί να την αποφύγει.

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει και η αγορά, λογιστικά μέτρα που προωθούν τη μετακίνηση μέρους του clawback στο rebate, δεν επιλύουν ουσιαστικά το πρόβλημα, απλά το «κρύβουν κάτω από το χαλί και το βουνό της υπέρβασης απλά μεγαλώνει».

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα δυο μεγάλα προβλήματα είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από τους γιατρούς σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, αποτέλεσμα της αμετάβλητης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία 3 χρόνια, όταν η πραγματική δαπάνη μόνο το τελευταίο 12μηνο έχει αυξηθεί κατά 8%. «Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και όχι υπερφορολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας», σημειώνουν.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, οΣΦΕΕ προειδοποεί πως παρά τη μετακίνηση μέρους του clawback σε rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και τις ανεδαφικές διαπραγματεύσεις, η παρούσα αυξητική τάση της δαπάνης οδηγεί σε αυξημένο clawback για το 2022 τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όσο και σε σχέση με το 2020, γεγονός που σημαίνει και απόκλιση από το στόχο του RRF, του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς πρόκειται για το έτος αναφοράς.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, το σύνολο της δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ξεπερνάει τα 4,012 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,425 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα φάρμακα κοινότητας και 1,587 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα 1Α/1Β, τα γνωστά και ως ΦΥΚ. Από το σύνολο της υπέρβασης, που φθάνει το 1,924 δισ. ευρώ, το clawback υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 1,273 δισ. ευρώ! Ειδικότερα, 676 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει το clawback για τα φάρμακα της κοινότητας και 597 εκατ. είναι το αντίστοιχο ποσό για την κατηγορία σκευασμάτων 1Α/1Β (διαβάστε σχετικά).

Πάντως, πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να εξετάζει και μια διόρθωση υπέρ των ΦΥΚ, στο μίγμα 62-38 της κατανομής του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και η προσέγγιση των διαπραγματεύσεων στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να ξεκινάει η διαδικασία από ένα μικρότερο αρχικό ποσοστό έκπτωσης. Πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή να ζητάει εκπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 60%,  για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν και σε συνάντηση των φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες με την ηγεσία του Υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, η οποία πιθανόν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 

 

news4health.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

DEI_ENERGYCOACH
texniko grafeio
metavash ae
a close-up of a fruit
aioliki vermiou
radiokapsoura.gr
drone
nikou sidiroupouloy
radio melodia
delikostas antallaktola
ioardanidis
laika se matsore
Δακτυλογραφήσεις
Πραγματοποιήθηκε με Επιτυχία η 4η Έκθεση Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος στην Πτολεμαΐδα! (βίντεο - φωτογραφίες)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε με Επιτυχία η 4η Έκθεση Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος στην Πτολεμαΐδα! (βίντεο – φωτογραφίες)

1λ ανάγνωσης
Η ΔΙ.Μ.Ε.Α στο International IP Enforcement Summit 2025 - Καθοριστική η συμβολή της Ελλάδας στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α στο International IP Enforcement Summit 2025 – Καθοριστική η συμβολή της Ελλάδας στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας

3λ ανάγνωσης
ος: Τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης Συναντήθηκαν με τον Βουλευτή Σταυρόπουλο στα Γρεβενά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης Συναντήθηκαν με τον Βουλευτή Σταυρόπουλο στα Γρεβενά

1λ ανάγνωσης
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραπλεύρως της Δευτερεύουσας Επαρχιακής Οδού (39) Πτολεμαΐδας - Ανατολικό - Πύργοι όρια Ν. Φλώρινας , Β/Α της Κοινότητας Ανατολικού , στη συμβολή της με αγροτική οδό (πλησίον Γυμνασίου Ανατολικού).
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραπλεύρως της Δευτερεύουσας Επαρχιακής Οδού (39) Πτολεμαΐδας – Ανατολικό – Πύργοι όρια Ν. Φλώρινας , Β/Α της Κοινότητας Ανατολικού , στη συμβολή της με αγροτική οδό (πλησίον Γυμνασίου Ανατολικού).

3λ ανάγνωσης

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Νέα & Ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, ptolemaida, kozani, eordaia Κοζανη Κοζάνης Κοζανη kozani kozanh kozanhs KOZANI Πτολεμαίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ Eordaia Εορδαία

Eordaialive logo
Facebook-f X-twitter Instagram Youtube
Χρήσιμα
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Καταγγελίες Αναγνωστών
Επικοινωνία
  • info@eordaialive.com
  • +30 698 189 3715
Δημοφιλής Κατηγορίες
  • Τοπικές Ειδήσεις
  • Θέσεις Εργασίας

Eordaialive.com 2025 © All Rights Reserved.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Έχασες τον κωδικό σου?