Ποιοι θα κάνουν τελικά τέταρτη δόση εμβολίου - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ποιοι θα κάνουν τελικά τέταρτη δόση εμβολίου – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
slider 2 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΥΓΕΙΑ
Ποιοι θα κάνουν τελικά τέταρτη δόση εμβολίου – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Έρχεται η απόφαση για την τέταρτη δόση εμβολίου αλλά όχι για όλους. Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα νέα δεδομένα.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου μπαίνει σήμερα στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για τα άτομα άνω των 50 ετών. Η Επιτροπή θα συζητήσει και θα κληθεί τελικά να αποφασίσει για το αν είναι σκόπιμη μια δεύτερη ενισχυτική δόση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η Επιτροπή θα κάνει την εισήγησή της και στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ποιοι θα κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση δεν θα αφορά αμέσως όλους τους άνω των 50 ετών.

Εκτιμάται ότι θα προτεραιοποιηθούν σε υποομάδες όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, δηλαδή πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών, μετά οι 80-84 ετών και ούτω καθεξής. Η σύσταση θα αφορά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εξάλλου, στα μέσα Μαρτίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75».

Πότε κλείνονται τα ραντεβού για 4η δόση

Εφόσον ακόμα οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, δεν έχει «κλειδώσει» και το χρονικό διάστημα μετά από το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει την τέταρτη δόση. Ενδεχομένως, να ισχύσει η εισήγηση τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις θα μπορεί κάποιος να κλείσει και το ραντεβού του για την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.