Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Γολγοθάς για τους ασθενείς με τις ελλείψεις φαρμάκων – Συμπεριλαμβάνονται και σκευάσματα που αφορούν τον καρκίνο

Καταγγελία για ελλείψεις φαρμάκων λόγω εξαγωγών σε χαμηλότερες τιμές
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Γολγοθάς για τους ασθενείς με τις ελλείψεις φαρμάκων – Συμπεριλαμβάνονται και σκευάσματα που αφορούν τον καρκίνο

Εδώ και εβδομάδες οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Ωστόσο, η απραξία του υπουργείου Υγείας τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατάστασης φαίνεται πως έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, καθώς στη λίστα των ελλείψεων συμπεριλαμβάνονται πλέον και φάρμακα που αφορούν τον καρκίνο, θέτοντας έτσι σοβαρά εμπόδια στη θεραπεία μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 157 σκευάσματα λείπουν σήμερα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Για τα 60 από αυτά, μάλιστα, υπάρχει «γνωστοποίηση διακοπής» από τις εταιρίες και τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη». Από τα 60 που έχουν διακοπεί, τα 43 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα τρία είναι εμβόλια. Από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, τα 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 15 είναι νοσοκομειακά, τα τρία είναι εμβόλια και τα 41 αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ωστόσο, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο το παρουσίασε ο ΕΟΦ και απ’ όσο διαρρέει το υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) κατήγγειλε στις αρχές του μήνα ότι ο αριθμός των σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη ξεπερνούν τα 400, ενώ παρόμοια ήταν και η καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς υπάρχει μειωμένη διαθεσιμότητα, προβλήματα στις γραμμές παραγωγής, διακοπή παραγωγής, ελλείψεις πρώτων υλών, αυξημένη ζήτηση φαρμάκων και προβλήματα στη διανομή.

«Δύο στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ελλείψεις σε κρίσιμες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτά που αφορούν τη θεραπεία καρκίνου και δύο στις πέντε σε εμβόλια» ανέφερε ο ΕΟΦ και πρόσθεσε: «Λόγω των ελλείψεων, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν, αν χρησιμοποιήσουν εσφαλμένα φάρμακα».

Ερευνα για το θέμα των ελλείψεων διενήργησε το 2021 η Ενωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), με τη συμμετοχή φαρμακείων από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από τα ευρήματα, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα προκύπτει ότι οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη είναι, ανά θεραπευτική κατηγορία, οι εξής (σε παρένθεση το ποσοστό των χωρών που δηλώνουν έλλειψη): Καρδιαγγειακά (85,19%), νευρικό σύστημα (77,78%), αναπνευστικό (74,07%), αντιβιοτικά (70,37%), φάρμακα για το μυοσκελετικό (70,37%), ουροποιητικό – ορμόνες (66,67%), αντινεοπλασματικά (θεραπεία καρκίνου) και ανοσοτροποποιητικά (66,67%), ορμονολογικά (62,96%), φάρμακα για το γαστρεντερικό (62,96%), δερματολογικά (62,96%), αιματολογικά (59,26%), φάρμακα για αισθητήρια όργανα (55,56%), διάφορα (48,15%), αντιπαρασιτικά (48,15%), εμβόλια (44,44%).

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Λίτσα Παλαμά
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης
H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...