Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Έρχονται 6.000 προσλήψεις στην Υγεία μέσα στο 2024

Έρχονται 6.000 προσλήψεις στην Υγεία μέσα στο 2024
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ο σχέδιο της κυβέρνησης για να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024. Τα κίνητρα που θα δοθούν για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Την εμπροσθοβαρή κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των εξαγγελθεισών 10.000 προσλήψεων στην Υγεία ήδη από τον πρώτο χρόνο επιχειρεί η κυβέρνηση, καλύπτοντας το 2024 6.000 θέσεις. Οι περισσότερες του αναμενομένου αποχωρήσεις από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης το 2024, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν ακόμα και τις 17.000, δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο προσλήψεων από ό,τι είχε προγραμματιστεί, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στην Υγεία.

Τα νέα δεδομένα δίνουν στην κυβέρνηση την άνεση να «τρέξει» άμεσα και να καλύψει εντός του 2024 ποσοστό άνω του 50% των εξαγγελθεισών προσλήψεων, δίνοντας έτσι και ένα σαφές στίγμα ότι η προεκλογική δέσμευση γίνεται πράξη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει εντός του 2024 σε 6.000 προσλήψεις, φτάνοντας ήδη από το πρώτο έτος στην κάλυψη του 60% των εξαγγελιών, οι οποίες έγιναν με στόχο τετραετίας.

H εκτίμηση

Ο αριθμός των αποχωρήσεων για το 2024 είχε προϋπολογιστεί για περίπου 15.500 δημοσίους υπαλλήλους. Η τελική εκτίμηση είναι πως θα ξεπεράσει τις 17.000, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περισσότερες προσλήψεις, πάντα εντός του πλαισίου που θέτει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει το κύριο βάρος στην Υγεία είναι δεδομένη.

Ο αρχικός, πρόχειρος σχεδιασμός που είχε γίνει τον περασμένο χειμώνα από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Υγείας Θάνο Πλεύρη προέβλεπε περίπου 3.000 προσλήψεις για την Υγεία εντός του 2024. Τα δεδομένα από τότε άλλαξαν. Η προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία είναι δεσμευτική τόσο ως προς το ύψος του αριθμού των προσλήψεων όσο και ως προς την ταχύτητα. Γι’ αυτό τον λόγο και με δεδομένο το περιθώριο που δίνουν οι περισσότερες αποχωρήσεις, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκει επί της ουσίας να διπλασιάσει τον αριθμό προσλήψεων για το 2024, φτάνοντας στις 6.000 προσλήψεις.

Η αγορά εργασίας

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στη Realnews, επεσήμαναν ότι κάθε άλλη εξαγγελία πέραν των 10.000 προσλήψεων για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση είναι μαξιμαλιστική και μη εφαρμόσιμη. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν υπάρχουν στην αγορά εργασίας τόσοι υγειονομικοί εργαζόμενοι για να καλύψουν εξαγγελίες για περισσότερες προσλήψεις. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, ένας στους τρεις επιτυχόντες σε προκηρύξεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας δεν εμφανίζεται ώστε να αναλάβει εργασία. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν είναι τόσο η προσφερόμενη θέση αυτή που δεν τον ικανοποιεί, όσο η γεωγραφική θέση του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας. «Μόνο που οι ανάγκες του ΕΣΥ δεν είναι μόνο στο Λεκανοπέδιο», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Για τον λόγο αυτόν, παράλληλα με την τάχιστη εκτέλεση του σχεδίου εμπροσθοβαρών προσλήψεων στον χώρο της Υγείας, στο επίκεντρο μπαίνει και σειρά κινήτρων που θα μπορούσαν να δοθούν προκειμένου η κάλυψη των θέσεων να γίνει ευκολότερη και σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες παραδοσιακά παρατηρούνται τεράστια κενά.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σε βάθος τετραετίας οι συνολικές προσλήψεις να ξεπεράσουν τις 18.000, έχοντας ενσωματώσει και τις 10.000 που αποτέλεσαν την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν το σχέδιο επιβεβαιωθεί, θα έχει επιτευχθεί ο κυριότερος στόχος. Με την πλήρη απορρόφηση των επικουρικών στο ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναπλήρωση στο πεδίο των επικουρικών και την πλήρη αντικατάσταση των αποχωρούντων με μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, το ισοζύγιο στον χώρο της Υγείας θα είναι θετικό, σε σύγκριση με το τι ίσχυε στο τέλος κάθε τετραετίας.

Ήδη το ΑΣΕΠ ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να εκδώσει οριστικά αποτελέσματα για δύο μεγάλες προκηρύξεις του παρελθόντος, τη 2Κ/2019 και την 7Κ/2019, ενώ εντός του 2024 θα υπάρξουν και δύο ακόμα προκηρύξεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για χιλιάδες προσλήψεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το ΕΚΑΒ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται εντός της εβδομάδας από το Κοινοβούλιο, ενώ το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για επιπλέον ενίσχυση του ΕΚΑΒ, απόφαση για πρόσληψη 250 ατόμων με συμβάσεις δύο ετών ως επικουρικού προσωπικού κλάδου Δ.Ε. πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Αττική, μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε ήδη και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Ιουλίου.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...