«Εμβολιασμοί πριν τα Χριστούγεννα» – Tρέχουν Moderna και Pfizer για έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
«Εμβολιασμοί πριν τα Χριστούγεννα» – Tρέχουν Moderna και Pfizer για έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Πρόσω ολοταχώς κινείται η αμερικανική εταιρία Moderna, καταθέτοντας χθες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αίτημα επείγουσας έγκρισης του υποψήφιου εμβολίου της.

Το αίτημα βασίζεται στα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε, καθώς το εμβόλιο δείχνει αποτελεσματικότητα 94,1%, χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει 100% αποτελεσματικότητα στις βαριές μορφές Covid-19, ενώ εξίσου υψηλά ποσοστά εμφανίζει σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2020, είχαν δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 94%.

Πρόκειται για το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό που καταθέτει σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και στην ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA). Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, ανακοίνωσε χθες πως «τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα». Είχε προηγηθεί η αίτηση της αμερικανικής Pfizer που συνεργάζεται με το γερμανικό ινστιτούτο βιοτεχνολογίας BioNTech και το εμβόλιό τους παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 95%. Ανεξάρτητοι σύμβουλοι του FDA θα συνέλθουν στις 17 Δεκεμβρίου για να εξετάσουν τα δεδομένα της έρευνας της Moderna και να καταθέσουν τις εισηγήσεις του προς τον Οργανισμό. Θα έχει προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη στις 10 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των BionTech/Pfizer. Πληροφορίες της Financial Times σημειώνουν πως και ο ευρωπαϊκός Οργανισμός θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των εμβολίων και σε διάστημα λίγων ωρών να ξεκινήσουν οι παραδόσεις. Εν αμφιβόλω βρίσκεται η έγκριση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρφης μετά τις παραλείψεις στη διαδικασία των κλινικών δοκιμών. Η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε πως θα επαναλάβει τις δοκιμές, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ετοιμη να ξεκινήσει εμβολιασμούς στον πληθυσμό είναι η Βρετανία, καθώς αναμένεται εντός της εβδομάδας οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τα νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμα για το επιχειρησιακό σχέδιο διανομής των εμβολίων.

Η Κομισιόν έδωσε χθες διευκρινίσεις σχετικά με τις επιμέρους συμφωνίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. με φαρμακοβιομηχανίες, με αφορμή τη διαφοροποίηση της Ουγγαρίας που έχει ξεκινήσει παραλαβές του ρωσικού εμβολίου SputnikV. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές το εμβόλιο είναι κατά 92% αποτελεσματικό. Αξωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε χθες πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Οπως εξήγησε οι χώρες μέλη έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν το εμβόλιο στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας. Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο RIA μετέδωσε χθες πως η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικές κλινικές δοκιμές του δεύτερου εμβολίου της EpiVacCorona σε εθελοντές άνω 18 ετών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...