Πτολεμαΐδα: Από την Αγία Σκέπη στα μέτωπα του ΄40

Eordaialive Team
1λ ανάγνωσης
Πτολεμαΐδα: Από την Αγία Σκέπη στα μέτωπα του ΄40

Σημείο αναφοράς για τις επετειακές εκδηλώσεις του ΟΧΙ στην Πτολεμαΐδα είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Σκέπης, ο μοναδικός ίσως στη χώρα που φέρει το όνομα αυτό, αφού, στο προαύλιο του, με την κήρυξη του πολέμου του 1940, συγκεντρώθηκαν όλοι οι επίστρατοι από την πόλη και τις Κοινότητες της Εορδαίας και αναχώρησαν για τα μέτωπα του πολέμου.

Την ανέγερση του Ναού αλλά και του μνημείου πεσόντων με αναγεγραμμένα τα ονόματα των περίπου 160 θυμάτων που έπεσαν στα πεδία των μαχών, αποφάσισε ο μακάριστος Μητροπολίτης Φλωρίνης- Πρεσπών και Εορδαίας, αποδίδοντας φόρο τιμής, και ήταν ο σημαντικότερος λόγος που βάρυνε στην απόφαση του αυτή.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο εφημέριος του Ναού π. Θεόφιλος Φραγκουλίδης, δεν διασώζονται κείμενα ούτε και γραπτές μαρτυρίες από τα γεγονότα, τις συνθήκες, και το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των επίστρατων, όταν κίνησαν για τα βουνά της Αλβανίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

 

 

ertnews.gr

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!