Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία λόγω των ισχυρών πληγμάτων που έχουν δεχθεί οι ενεργειακές υποδομές της από ρωσικές επιθέσεις, προκαλούν ντόμινο εκτόξευσης των τιμών στα χρηματιστήρια ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έτσι για δεύτερη ημέρα οι τιμές στην χονδρική παραμένουν υψηλά, με την ΤΕΑ να ανεβαίνει σήμερα 12/7 κατά ένα περαιτέρω ποσοστό της τάξης του 3% στα 190,13 ευρώ/MWh.
Ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες ότι μετά τις 15 Ιουλίου η κατάσταση στο διασυνοριακό εμπόριο θα εξομαλυνθεί. Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ξεκινά τη διερεύνηση της ακραίας διακύμανσης των τιμών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ελληνική αγορά σημειώνεται σήμερα νέο υψηλό στα 550 ευρώ/MWh για τις 8 και 9 το βράδυ δηλαδή τις ώρες που «σβήνουν» τα φωτοβολταϊκά και χρειάζεται να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση από θερμικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα φθάνει στο 39,68%, ενώ υψηλή είναι και συνεισφορά των ΑΠΕ στο 33,42%. Ο λιγνίτης συμμετέχει στο μίγμα σε ποσοστό σχεδόν 10% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 4,85%. Πάντως οι εισαγωγές είναι σχετικά περιορισμένες στο 7,65% και οι εξαγωγές βρίσκονται στο 5,35%
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το περιβάλλον τιμών διαμορφώνεται σε περίοδο εξισορρόπησης των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF κοντά στα επίπεδα των 31,1 ευρώ/MWh και με τα δικαιώματα ρύπων στα 67,96 ευρώ ανά τόνο.
Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, σε λειτουργία βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου και δυο λιγνιτικές μονάδες, η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη.
Οι εξελίξεις προοιωνίζονται νέες αυξήσεις των τιμολογίων λιανικής του ρεύματος τον Αύγουστο, αφού η μέση χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν στα 98,89 ευρώ/MWh και τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου έχει ήδη διαμορφωθεί στα 105 ευρώ/MWh.
Οι εξελίξεις προοιωνίζονται νέες αυξήσεις των τιμολογίων λιανικής του ρεύματος τον Αύγουστο, αφού η μέση χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν στα 98,89 ευρώ/MWh και τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου έχει ήδη διαμορφωθεί στα 105 ευρώ/MWh.
ΟΙ διασυνδεμένες αγορές και οι ανάγκες της Ουκρανίας
Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ουγγαρία η οποία εξάγει σημαντικές ποσότητες προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση λόγω του καύσωνα και συμπαρασύρει όλες τις διασυνδεδεμένες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ουκρανία από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ανήλθαν σε 858,5 GWh σημειώνοντας αύξηση κατά 91% σε σχέση με τον Μάιο.
Μάλιστα το 42% της ποσότητας προερχόταν από την Ουγγαρία η οποία «εξάγει» το πρόβλημα στους γείτονες της και το ντόμινο φθάνει έως την Ελλάδα όπου σήμερα για δεύτερη ημέρα η μέση χονδρική τιμή έχει εκτοξευθεί στα 190,13 ευρώ/MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 2,89% σε σχέση με χθες που είχε διαμορφωθεί στα 184,79 ευρώ/MWh με άνοδο σχεδόν 60%.
Για σήμερα η τιμή στην αγορά της Ουγγαρίας σημείωσε πτώση κατά 12,9% σε σχέση με χθες αλλά και πάλι διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 230 ευρώ/MWh. Αντιστοίχως στα 230,46 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η τιμή τόσο στο Κόσοβο όσο και στην Αλβανία, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 212,06 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 183,59 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία και την Ελλάδα στα 190,13 ευρώ/MWh.
Ενδεικτικό της επίδρασης των υψηλών θερμοκρασιών στη διαμόρφωση της τιμής ηλεκτρισμού είναι είναι το γεγονός ότι στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες η τιμή διαμορφώνεται στα 120,47 ευρώ/MWh στην Ιταλία, στα 90,6 ευρώ/MWh στη Γερμανία, στα 54,5 ευρώ/MWh στη Γαλλία και στα 58,78 ευρώ/MWh στην Ισπανία.
www.worldenergynews.gr