Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΗ (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
AΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΗ (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )                            Πτολεμαΐδα  8-6-2022

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ (ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ) ΟΙ ΝΕΟΙ
Μια από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μονομερής κατάργηση του μειωμένου τιμολόγιου για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ με το άρθρο 11 του Ν. 4643/2019 και με την 5-21/1/2020 απόφαση ΔΣ/ΔΕΗ. (ανώτερη έκπτωση 30). Ήταν η πρώτη άμεση και σοβαρή μείωση των αποδοχών τους!
Αν όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, έγινε για λόγους «βιωσιμότητας της Επιχείρησης» τώρα που ανθεί η ΔΕΗ, τώρα που τα κέρδη έφτασαν στα ύψη, τώρα που το μισθολογικό κόστος της διοίκησης σχεδόν πενταπλασιάστηκε, υποχρεούται να επαναφέρει σε ισχύ και την ΕΣΣΕ της 31-7-1991. Εκτός κι αν όλα έγιναν να απελευθερωθεί από τις νόμιμες υποχρεώσεις της η ΔΕΗ και να παραδοθεί «αμόλυντη» στους ιδιώτες.
Δεν ήταν προνόμιο το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ ήταν συμφωνημένη τριμερής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ/31-7-1991) που επέχει ισχύ νόμου, αντί οικονομικών αυξήσεων ή άλλων παροχών. Την υπέγραψε η Κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη, ο αείμνηστος διοικητής ΔΕΗ Θ. Ξανθόπουλος και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Μπάκουλης & Άρης Αρώνης.
Η εν λόγω ΕΣΣΕ 1991 οριοθετούσε το ανώτατο πλαφόν της κατανάλωσης Ηλεκτρικού Ρεύματος (Η/Ρ), ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε Θεσσαλία-Ήπειρο-Μακεδονία-Θράκη 18000 ΚW. Στα νησιά μας συν το Ν. Μεσσηνίας 12000 KW. Στην υπόλοιπη Ελλάδα 13500 ΚW το δωδεκάμηνο, με σχέση 1/5.
Είναι απορίας άξιο πως δεν κατήργησαν και την ΕΣΣΕ 30-9-1993 που αφορούσε την ανακλιμάκωση του προσωπικού της ΔΕΗ και την κατάργηση του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου 13 με το 12 Μ.Κ. Είναι η ΕΣΣΕ (των Μανώλη Παναγιωτάκη & Ντίνου Παπαδημητρίου προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) που μας κρατά ακόμα «ζωντανούς
Αφορμή της δημοσίευσης του σημερινού κειμένου είναι η δικαστική προσφυγή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ακύρωση του Ν. 4643/2019 που εκδικάζεται σε λίγες ημέρες, καθώς και η κατάθεση από 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της: «Αποκατάστασης δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων ΔΕΗ, όπως αυτά προβλέπονται στην από 31.07.1991 ΕΣΣΕ».
Έχει σημασία να αναφερθεί ότι όταν το 2019 ψηφιζόταν ο Ν. 4643 κανένα κόμμα της βουλής πλην ΚΚΕ δεν πήρε θέση υπέρ εργαζόμενων και συνταξιούχων ΔΕΗ ….
Σημ.: Η πολύ αναμενόμενη απόφαση του Σ.τ.Ε. για τα αναδρομικά από τις περικοπές-κλοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων που εκδικάστηκε στις 10-1-2020 ακόμα να φανεί. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν-να απεργήσουν, καρτερούν αγανακτισμένοι. Μπορούν όμως να «διαμαρτυρηθούν έντονα» στις κάλπες …..

 

 

 

 

.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged