Επώνυμη Καταγγελία κατοίκου T.K. Περδίκκα Εορδαίας, σχετικά με την διέλευση αγωγού Φυσικού Αερίου: θα προστατεύσουμε τα κτήματα μας και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα!

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας

Επώνυμη Καταγγελία κατοίκου T.K. Περδίκκα Εορδαίας, σχετικά με την διέλευση αγωγού Φυσικού Αερίου: θα προστατεύσουμε τα κτήματα μας και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα!


 

Με αφορμή την ανακοίνωση – πρόσκληση για ενημέρωση των άμεσων και έμμεσων πληττόμενων για την διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) με θέματα :

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Α). Αποζημιώσεις

Β). Κατασκευή έργου

Γ). Συλλογή πρωτοκόλλων

Δ). Τρόπος διευθέτησης αιτημάτων

Ε). Γραμμή επικοινωνίας.

Μετά από την πρώτη αναβολή παραβρέθηκα στο χώρο που μας υπέδειξαν στον Περδίκκα – Εορδαίας προκειμένου να ενημερωθώ από τους αρμόδιους.

Όντας πληττόμενος διότι ο αγωγός Φ.Α. διέρχεται από το κτήμα μου. Εδώ είναι σκόπιμο να αναφέρω επίσης ότι σε αρκετά από τα κτήματά μας διέρχεται και ο αγωγός ΤΑP.

Από την ενημέρωση που έγινε μου προξένησε άσχημη εντύπωση η μεθοδολογία που ακολουθεί ο διαχειριστής του έργου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α.), στον τομέα απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των κτημάτων μας.

ΜΕΘΟΔΟΣ : Ο διαχειριστής ενημερώνει την περιφέρεια για την διέλευση του αγωγού.

Ο περιφερειάρχης συγκροτεί επιτροπή για να αποφασίσουν το ύψος της τιμής ανά στρέμμα των κτημάτων. Αφού αποφανθεί η επιτροπή τότε η εταιρεία αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη με το 25% της τιμής.

Υπάρχει ο νόμος 1929/91 που περιγράφει αυτό το ποσοστό. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Καταβάλλεται το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και εισβάλουν στα κτήματα, τα καταστρέφουν και διέρχονται χωρίς να ανοίξει «μύτη».

Αυτούς του νόμους έχουμε και όλοι τους αποδέχονται αδιαμαρτύρητα (Δήμος – Περιφέρεια – Επιμελητήριο – Αγροτικοί Σύλλογοι κ.τ.λ.).

Στο πρόγραμμα της Εταιρείας για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής :

«Δέσμευση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής υπευθυνότητας που εγγυάται την συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.»

Σε ερώτηση μου πότε και αν θα ενημερωθούμε για τις επερχόμενες εργασίες η απάντηση ήταν «Δεν είναι απαραίτητο».

Οι αγρότες την περίοδο αυτή θα σπείρουν τις εαρινές καλλιέργειες τους και θα ξεκινήσει το πότισμα.

Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. θα εισέλθει ληστρικά και θα καταστρέψει τις καλλιέργειες χωρίς να ενημερώνει ή να μεταθέτει τις εργασίες για μετά την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων.

Στην περιοχή μας είχαμε και άλλες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Η πρώτη από την Δ.Ε.Η. η δεύτερη από τον αγωγό Φ.Α. Τ.Α.P. και τώρα η τρίτη από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α.

Στην πρώτη περίπτωση η ΔΕΗ έδωσε το δικαίωμα στους πληττόμενους να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να λυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, στα θέματα «αποζημιώσεων και εργασίας πληττομένων στην επιχείρηση».

Στα χρόνια που ακολούθησαν η ΔΕΗ σεβάστηκε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ο αγωγός Τ.Α.P. ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση. Ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και τους παρέδωσε την πρόταση του σχετικά με τις αποζημιώσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (95%), αποδέχτηκαν την πρόταση της εταιρείας, ενώ οι υπόλοιποι έλυσαν τις διαφορές τους στη δικαιοσύνη.

Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. με την ιδιότητα του διαχειριστή Φ.Α. θέλει να διέλθει με τρόπο ληστρικό, χωρίς να έλθει σε επαφή για να λύσει τις διαφορές που τυχόν έχουν προκύψει. Αποφασίζει να διέλθει από τα κτήματα μας χωρίς την συγκατάθεση μας.

«Αυτό δεν θα περάσει, θα προστατεύσουμε τα κτήματα μας και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα.»

Ναι θέλουμε το Φ.Α. στην περιοχή μας, όμως θα πρέπει να συνεννοηθούμε για όλα τα θέματα που προκύπτουν από την απαλλοτρίωση :

Α). Χρονοδιάγραμμα

Β). Δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών

Γ). Παράδοση των κτημάτων κατά την αποχώρηση της εταιρείας.

Εδώ θέλω να ζητήσω την συμπαράσταση όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά και των : (Δήμου – Περιφέρειας – Βουλευτών – επιμελητηρίων, αγροτικών συλλόγων, κ.τ.λ.).

Υ.Γ. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω όταν και όποτε χρειασθεί.

Με εκτίμηση

ΜΠΕΛΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πληττόμενος κάτοικος Τοπικής κοινότητας Περδίκκα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!