Εορδαία: Μείωση κατά 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της ελαιοκράμβης

Εορδαία: Μείωση κατά 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της ελαιοκράμβης

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Εορδαία: Μείωση κατά 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της ελαιοκράμβης

 

 

Μόλις επτά χιλιάδες στρέμματα ελαιοκράμβης καλλιεργήθηκαν φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και του Αμυνταίου, μείωση, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, που υπολογίζεται στο 30%-40%, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια, συνέπεια των οποίων ήταν, να στραφούν οι αγρότες στα σιτηρά, ενώ, τα πρώτα μηνύματα από την αγορά, κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της τιμής διάθεσης του προϊόντος.

 

Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εξαιρετική, λόγω των  ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, με τις βροχές να είναι καλοδεχούμενες για τις υπόλοιπες πενήντα ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει ο αλωνισμός, γιατί τα εδάφη στέγνωσαν ενώ το ενδεχόμενο των υψηλών θερμοκρασιών προβληματίζει τους καλλιεργητές.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Σίμο Κουτρούδη  οι λόγοι της στρεμματικής μείωσης της ελαιοκράμβης και της επιλογής των  αγροτών να επενδύσουν στα σιτηρά, κύρια στα σκληρά, με την τιμή να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, οφείλεται και στην κακή περυσινή χρονιά, όπου η απόδοση, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν περιορισμένη, και τα έσοδα, δυσανάλογα με τα έξοδα. Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει ο κ. Κουτρούδης, σχετικά με την φετινή κίνηση στο χρηματιστήριο της ελαιοκράμβης είναι αισιόδοξες, ορισμένες μάλιστα  πηγές ανεβάζουν την πώληση ανά κιλό, μέσω των συμβολαίων που υπογράφουν οι ενδιαφερόμενοι με τις εταιρείες, ακόμα και στο ένα ευρώ.

 

 

 Μαίρη Κεσκιλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida