Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις.

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Εορδαίας σχετικά με τις προσλήψεις ένστολων στη δημοτική αστυνομία.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις.

 

Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν το βράδυ της Δευτέρας από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το Δήμο Εορδαίας. Από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν κατοικίες, καταστήματα, υπόγεια κατοικιών και καταστράφηκαν καλλιέργειες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Οι παραπάνω συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί αν υπήρχαν οι κατάλληλες αντιπλημμυρικές υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό και αν η προστασία της ζωής του λαού και της περιουσίας είχαν πρώτη προτεραιότητα για το κράτος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μεγάλες όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, για την έλλειψη συνολικού, ολοκληρωμένου σχεδιασμού, έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, γιατί, παρά την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της δυνατότητας πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου, όσο ακραίο και αν είναι, τόσο σε ότι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξη του και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί το αστικό κράτος δεν προτάσσει έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο έλεος των «πρωτόγνωρων φυσικών φαινομένων». Όμως τα «πρωτόγνωρα φαινόμενα» έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο από τις πρώτες καταιγίδες του χρόνου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τα παραπάνω φαινόμενα και να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών.

Τα όποια έργα γίνονται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Αδιάψευστος μάρτυρας τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου των τελευταίων χρόνων.

Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει, σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.

Σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου και ΕΕ που βλέπει την αντιπλημμυρική προστασία με κριτήρια «κόστους – οφέλους».

Σύγκρουση με τη λογική που προωθεί η ΕΕ ότι είναι οικονομικά πιο συμφέρον να αποζημιώνει για τις καταστροφές, αντί να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σχέδιο προστασίας από τέτοια φαινόμενα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υιοθετεί και στηρίζει τα αιτήματα των φορέων της περιοχής για:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από κλιμάκια των κρατικών υπηρεσιών
  • Να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω της φυσικής καταστροφής, με μηχανισμό αντίστοιχο με αυτόν της Καρδίτσας [κακοκαιρία Ιανός]
  • Να δοθεί παράταση πληρωμής φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του Δήμου Εορδαίας, καθώς και ειδική μέριμνα για παράταση πληρωμής δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή

 

Παράλληλα απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Εδώ και τώρα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης  και προστασίας.
  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% άμεσα από το κράτος.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων δεν μπορεί να συνυπάρξει με το κριτήριο του κέρδους στη χρήση γης, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στη στελέχωση των αναγκαίων υπηρεσιών, στον σχεδιασμό και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Γι’ αυτό, απέναντι σε κάθε απειλή, το κράτος αποδεικνύεται επιλεκτικά «αργό» και «ανίκανο» να προστατέψει τον λαό, σε αντίθεση με τη γρήγορη και ευέλικτη προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κεφαλαίου. Απέναντι σ’ αυτό το κράτος και σε όλες τις κυβερνήσεις, ο λαός δεν πρέπει να πάψει ούτε στιγμή να διεκδικεί μέτρα για την ουσιαστική προστασία της ζωής και της περιουσίας του, δυναμώνοντας την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας.

25/08/2022

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!