Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας με θέμα “Το ΤΕΒΑ στη Δυτική Μακεδονία”
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Γιάννης Πασπάλας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΕΒΑ Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Τοπαλίδης, εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την διάρκεια του απολογισμού των δράσεων του προγράμματος του ΤΕΒΑ στην Περιφέρεια διαπιστώθηκε, μετά από έρευνα που έχει διενεργηθεί από την Διαχειριστική Υπηρεσία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, ότι η Δυτική Μακεδονία είναι καλύτερη σε όλα τα πεδία, μετά από συγκριτική αξιολόγηση της με άλλα μέρη της Ελλάδας. Υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα διανομών στην Περιφέρεια και μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων του προγράμματος.
Μεγαλύτερο από το μέσο όρο είναι και το ποσοστό όσων έχουν βοηθηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη λήψη των προϊόντων. Το 95% στη Δυτική Μακεδονία και το 90% στην υπόλοιπη Ελλάδα δήλωσαν ότι είναι Έλληνες. Ο βαθμός ικανοποίησης των ωφελούμενων στην περιοχή είναι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερος από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν 24.000 πολίτες. Μπορεί να είναι 11.000 εγγεγραμμένοι στα μητρώα το μήνα, αλλά 24.000 πέρασαν έστω για έξι μήνες από το πρόγραμμα. Παράλληλα 9,3 εκ δόθηκαν από το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους και άλλα 2,5 εκ επιπλέον με την υπερδέσμευση, ως επιβράβευση για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος
Η Δυτική Μακεδονία έχει απορροφήσει το σύνολο του αρχικού προϋπολογισμού και δόθηκαν επιπλέον χρήματα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Η απορρόφηση αγγίζει το 97%.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος του ΤΕΒΑ στην Περιφέρεια σημείωσε: «Ξεκινήσαμε με πολλά προβλήματα, βάλαμε τάξη και φέραμε ακόμα περισσότερα χρήματα και πόρους για όλους τους ωφελούμενους. Θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια ως επιβράβευση από το Υπουργείο Εργασίας επειδή διαπιστώνει, ότι τα χρήματα στους απόρους αξιοποιούνται στο έπακρον. Επιπλέον υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη δομών και υποδομών για προσέλκυση επιπλέον πόρων.
Θα θέλαμε να είναι η Δυτική Μακεδονία το παράδειγμα για την βοήθεια ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά με τη Δυτική Μακεδονία να έχει την πρωτιά. Η Δυτική Μακεδονία διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα της και όχι μόνο για τον αριθμό των ωφελούμενων. Αυτή η καλή συνεργασία θα φέρει επιπλέον πόρους και παροχές για τους ωφελούμενους με στόχο να ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο και συγχρόνως οι ωφελούμενοι να ενσωματωθούν στην κοινωνία με όρους απασχόλησης. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντας και άλλα συμπληρωματικά προγράμματα με στόχο μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας».