SOS τελευταία ευκαιρία, Πτολεμαΐδα ξύπνα !!! -Δημόσια έκκληση , προς τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης της Πτολεμαΐδας, και όλης της Εορδαίας

Eordaialive Team
10λ ανάγνωσης
SOS τελευταία ευκαιρία, Πτολεμαΐδα ξύπνα !!! -Δημόσια έκκληση από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο προς τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης της Πτολεμαΐδας και όλης της Εορδαίας

SOS τελευταία ευκαιρία, Πτολεμαΐδα ξύπνα !!!

SOS τελευταία ευκαιρία, Πτολεμαΐδα ξύπνα !!! -Δημόσια έκκληση από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, προς τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης της Πτολεμαΐδας, και όλης της Εορδαίας

να μην χάσουν την τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της περιοχής,

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 μετά την επερχόμενη  απαράδεκτη απολιγνιτοποίηση,

για έκδοση  ομόφωνου η δυνατόν ,ψηφίσματος από το σημερινό 23-7 -2021 δημοτικό συμβούλιο της Εορδαίας, που να απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ την έναρξη μελέτης για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά Πτολεμαΐδα Νάουσα.

SOS τελευταία ευκαιρία, Πτολεμαΐδα ξύπνα !!! -Δημόσια έκκληση από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο προς τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης της Πτολεμαΐδας και όλης της Εορδαίας

 

 

 

 

 

 

Πρόταση για την διάνοιξη-διάτρηση του Βερμίου ,με μια διώροφη σήραγγα και  μια διώροφη γέφυρα, για την διπλή παράλληλη, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Πτολεμαΐδας με Νάουσα .

 

¨Η πώς θα πηγαίνουμε από την Θεσσαλονίκη στη Πτολεμαΐδα σε 50 λεπτά  και από την Θεσσαλονίκη στη Καστοριά σε μία ώρα και 10 λεπτά, μέσω Νάουσας , επ΄ ευκαιρία της δημιουργίας της νέας Διεθνούς υπερταχείας (160 χιλιόμετρα /ώρα) σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη- Καστοριά – Αλβανία

 

 

Πρόταση ψηφίσματος προς το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, για την άμεση έναρξη μελέτης για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά Πτολεμαΐδα Νάουσα.

 

 

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Προς τον κ. Δήμαρχο Εορδαίας
Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Τους Επικεφαλής των Παρατάξεων
Τους Δημοτικούς Συμβούλους

 

Αξιότιμες/οι  κυρίες/κύριοι,

προ τριμήνου περίπου, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης , του κυρίου Κεφαλογιάννη, αρμόδιου υφυπουργού για τίς μεταφορές και τις υποδομές, δημοσίευσα σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης της Εορδαίας, ιστοσελίδες και εφημερίδες αλλά και σε όμορους Δήμους ,την πρότασή μου που κατέθεσα στον κύριο Υπουργό, για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας που επανασχεδιάζεται επ΄ ευκαιρία της δημιουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καστοριά- Αλβανία, με χρηματοδότηση εξολοκλήρου με ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν τις διακρατικές σιδηροδρομικές συνδέσεις.

 

Στην συνέχεια οι προτάσεις μου αυτές αναπαράχθηκαν από πολλές ιστοσελίδες των Αθηνών, της Κοζάνης ,της Καστοριάς, της Πέλλας, επαγγελματικές εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως των Σιδηροδρομικών, των Μηχανικών, αναρτήσεις στο Facebook όπου πλέον αδύνατον να τις παρακολουθήσω κ.α. συνοδευόμενες πολλές φορές και από πολλά δημόσια θετικά σχόλια.

 

Δεν θέλω να αναφερθώ στα  σχόλια και συγχαρητήρια που δέχτηκα κατ’ ιδίαν από ανώτατα στελέχη φορέων που εμπλέκονται με το θέμα της πρότασης μου.

 

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, που πολλές φορές γίνονται εν κρυπτώ, για το σχεδιασμό και τη χάραξη της νέας αυτής της σημαντικής σιδηροδρομικής γραμμής ,

καθώς η αρχική προ ετών, πρόταση για σύνδεση της Αλβανίας με Καστοριά μέσω Φλωρίνης εκρίθηκε ασύμφορη και απαράδεκτη,

 

διαπίστωσα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΣΕ και η

 

ΕΡΓΟΣΕ   δέχονται πολλές καθημερινές πιέσεις από τους  «φίλτατους» γείτονες μας, οι οποίοι απαιτούν

 

λόγω της  επερχόμενης απολιγνιτοποίησης της περιοχής (της Εορδαίας ) να ξεκινήσει άμεσα η νέα μελέτη

 

για σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης – Βέροιας και Κοζάνης – Καστοριάς.!!!

 

Ο κύριος υπουργός, ο κύριος Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μελέτες και αρχίζουν όλα εκ του μηδενός και η κυβέρνηση θα προτείνει την πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσια λύση, από οικονομικής πλευράς και θα βάλει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

 

Άμεσα προσπάθησα να ενημερώσω τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες της πόλης, για την ανάγκη της άμεσης αντίδρασης και της απαίτησης σύσσωμης της Εορδαίας , από τους αρμόδιους φορείς ,να αρχίσουν οι διαδικασίες για τις σχετικές μελέτες της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με την οικονομικότερη λύση, όπως είπε ο κύριος υπουργός, που δεν είναι άλλη από την συντομότερη οδό, την ευθεία ,δηλαδή Καστοριά -Πτολεμαΐδα –Νάουσα και η οποία θα στοιχίσει περίπου τα μισά κονδύλια από αυτήν της Κοζάνης και επιπλέον θα εξυπηρετεί περισσότερες πόλεις και μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας.

Άλλωστε η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι η Εορδαία και αυτή η περιοχή έχει ανάγκη από επενδύσεις πού θα γίνουν μελλοντικά, οι οποίες όμως χρειάζονται οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές και άμεση πρόσβαση από την Θεσσαλονίκη στην πόλη της Πτολεμαΐδος και στο Βιομηχανικό Πάρκο της  ΒΙΟΠΑ.

 

 

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων γνώριζαν ήδη τις προτάσεις μου, δήλωσαν ότι συμφωνούν με την υλοποίησή τους και κατανόησαν την ανάγκη της άμεσης αντίδρασης και της απαίτησης, από τους αρμόδιους φορείς, να υλοποιηθεί αυτή η χάραξη Καστοριά Πτολεμαΐδα Νάουσα Θεσσαλονίκη.

Με κάποιους δεν κατάφερα να μιλήσω και για αυτό το λόγο, στέλνω αυτή τη δημόσια ανοιχτή επιστολή έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι, ότι είναι επείγον να παρθεί άμεση απόφαση από το αυριανό δημοτικό συμβούλιο της 23ης Ιουλίου και να κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς πριν τις διακοπές,

πριν αρχίσουν οι διαγωνισμοί για μελέτες που είναι προ των θυρών ,για την γραμμή Κοζάνη Βέροια και Κοζάνη-Καστοριά, γιατί μετά θα είναι αργά και θα χαθεί η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της Εορδαίας.

 

Θεωρώ επίσης αμέσως μετά τις διακοπές τέλη Αυγούστου,

πρέπει να οργανωθεί ένα άλλο δημοτικό συμβούλιο η μία Ημερίδα αποκλειστικά με αυτό το θέμα

με παρόντες όλους τους φορείς της πόλης ,επαγγελματικοί σύλλογοι, κοινωνικοί σύλλογοι όμοροι δήμοι που ευνοούνται από αυτήν την πρόταση και όλοι μαζί να κάνουν πάλι σαφές προς την κυβέρνηση ότι η σιδηροδρομική γραμμή που σχεδιάζεται πρέπει οπωσδήποτε να διέρχεται μέσω της Εορδαίας γιατί αυτή έχει ανάγκη από υποδομές για προσέλκυση επενδυτών μετά την καταστροφική απολιγνιτοποίηση της.

 

Επιπλέον διαπίστωσα ότι προωθούνται μελέτες και σχέδια για τη δημιουργία Βιομηχανικού πάρκου στο Μαυροδένδρι και όχι στην προκαθορισμένη περιοχή της ΑΕΒΑΛ όπως μας είχαν υποσχεθεί παλαιότερα.

Πρέπει άμεσα και για αυτό το θέμα να γίνουν σχετικές ενέργειες για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου της  ΑΕΒΑΛ, μαζί με το εμπορικό σιδηροδρομικό σταθμό ,που θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στους κατοίκους της Εορδαίας ,που θα πλήττονται από ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, λόγω της απολιγνιτοποίησης και θα βοηθήσει στην διατήρηση του πληθυσμού στην πόλη και την ευημερία της περιοχής .

 

 

Βασίλης Σωτηρόπουλος

σύμβουλος ανάπτυξης- Αρχιτέκτων μηχανικός

consulting engineer & project manager

Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών 

Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Σωματείου Πτολεμαΐδιωτών Αθηνών ο “Πτολεμαίος” 

[email protected]

 

 

οι προτάσεις μου υπάρχουν στο διαδίκτυο μέσω Google

Καινοτόμες προτάσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας

από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο

.

.

 

Οι προτάσεις μου, περιληπτικά αφορούν την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία και την σύνδεση όλων των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας με την Θεσσαλονίκη μέσω Βερμίου και Νάουσας, από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας της Εορδαίας, αλλά και για την Εθνική οικονομία γενικότερα.

 

Επιπλέον εκτός από τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πτολεμαΐδας με τη Νάουσα μέσω Βερμίου πρότεινα και την παράλληλη και παράδρομη οδική σύνδεση των δύο αυτών πόλεων εκμεταλλευόμενοι την οικονομία κλίμακος ,που θα προκύψει από το έργο κατά την κατασκευή.

 

Επιπλέον προτείνω και μία κυκλική τουριστική διαδρομή, μετά την κατασκευή των σηράγγων στο Βέρμιο, για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

 

 

Οι προαναφερόμενες 4 +1 προτάσεις, προσφέρουν ένα πλήρες σύγχρονο, βιώσιμο , σιδηροδρομικό δίκτυο, με περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη, μεγάλα επιχειρησιακά οφέλη για τον ΟΣΕ, συνδεδεμένο με την σιδηροδρομική Εγνατία, τις όμορες  Βαλκανικές χώρες, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΓΡΗΓΟΡΟ  ΚΑΙ  ΑΣΦΑΛΕΣ, το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις άμεσες και μελλοντικές ανάγκες της επιβατικής και εμπορικής κίνησης στη Δυτική Μακεδονία, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί μετά την οικονομική καταστροφή που επέρχεται  με την απολιγνιτοποίηση.

Καμιά σοβαρή επένδυση δεν θα γίνει ποτέ στην περιοχή, αν δεν γίνουν αυτές οι σιδηροδρομικές διαδρομές που προτείνονται δια της παρούσης πρότασης.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει η σύνδεση Πτολεμαΐδας Νάουσας , μέσω Βερμίου, με νέο οδικό άξονα δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση ώστε για τους ίδιους ανωτέρω λόγους, (προσέλευση επενδυτών) η περιοχή πρέπει άμεσα να αποκτήσει οδικές υποδομές, για εύκολη, γρήγορη και ασφαλή προσπελασιμότητα.

 

Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να τεθούν υπό μελέτη και ωρίμανση , οι ανωτέρω προτάσεις, από το Υπουργείο Μεταφορών και την ΕΡΓΟΣΕ προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης της περιοχής.

 

 

 

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!