Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Δ. Μακεδονία: Νοικοκύρης ο διαχειριστής του οίκου της ΔΕΗ!

5λ ανάγνωσης
Δ. Μακεδονία: Νοικοκύρης ο διαχειριστής του οίκου της ΔΕΗ!

Δ. Μακεδονία: Νοικοκύρης ο διαχειριστής του οίκου της ΔΕΗ!


Αυτό φαίνεται, «πώς να το κάνουμε, άλλωστε»; Από τον Οκτώβρη του ΄20 πληροφορηθήκαμε – εντελώς τυχαία – από σχόλια υπαλλήλων του ΛΚΔΜ, που βλέπουν ότι καθημερινά μεταφέρονται κάποιοι με ταξί ή ιδιωτικό μέσο πως ο νοικοκύρης της ΔΕΗτζίδικης περιοχής (όνομα δεν λέμε) έκοψε τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν εργατικό προσωπικό από τα χωριά του Ανατολικού άξονα της Εορδαίας, αφού βεβαίως – βεβαίως από τον Σεπτέμβριο κιόλας του ίδιου έτους, έκοψε ήδη και τα δρομολόγια μέρους του Δυτικού άξονα Εορδαίας, δίχως να νοιάζεται για τη μεταφορά των εργαζομένων και των μαθητευόμενων, που παρόλη την διαμαρτυρία τους δεν εισακούστηκαν δυστυχώς από εργασιακούς και συνδικαλιστικούς φορείς (τί τους νοιάζει άλλωστε; Σκασίλα τους μεγάλη και δέκα παπαγάλοι, εφόσον τα έχουν όλοι τους καλά με την εργοδοσία).

Η δικαιολογία αυτής της διακοπής; Ανήκουμε τάχαμου στους ιδιώτες και διάφορες άλλες δικαιολογίες γεμάτες με κακία κι αυταρχισμό και … με μπόλικες «τρίχες κατσαρές».

Ερώτηση: Οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν παίρνουν τους εργάτες τους από τα σπίτια τους οι ίδιοι ή τουλάχιστον δεν τους πληρώνουν τα μεταφορικά τους έξοδα;

Απάντηση: Βεβαίως και έτσι γίνεται.

Ερώτηση: Γιατί όχι και στη ΔΕΗ;

Γίνεται, πως δεν γίνεται, θα απαντήσουν κάποιοι.

Ναι, γίνεται. Αλλά όχι σε όλους. Υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι που τους κάνει η εργοδοσία μάλλον «booling». Εκτός από λεωφορεία, δίνει ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε όσους θέλει, κάποια από αυτά μεταφέρουν Χ προσωπικό, δηλαδή κανέναν και μαθαίνει κατά κάποιο τρόπο στους αδικημένους εργάτες του το κλέφτικο τραγούδι του «Βασίλη».

Α, δεν το γνωρίζετε; Εκείνο που λέει: «Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γένεις νοικοκύρης, για ν’ αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες, χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν…»

Γνωρίζετε και τους άλλους στίχους στη συνέχεια, που λένε: «Πουρνό φιλεί τη μάνα του, πουρνό ξεπροβοδιέται. Γεια σας βουνά με τους γκρεμνούς, λαγκάδια με τις πάχνες!….. Καλώς το τ’ άξιο το παιδί και τ’ άξιο παλικάρι»;

Σαφώς καταλαβαίνετε τι θέλει να πει ο ποιητής. Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται το τέλος της περιοχής. Χάθηκαν χρήματα από τις τσέπες των εργατών, θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς των ορυχείων, κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, φτώχεια, εξαθλίωση, πείνα και επήλθαν αναρίθμητες μεταναστεύσεις στο εξωτερικό. Άδειασαν από ανθρώπους τα χωριά, τα βουνά, τα λαγκάδια και οι πόλεις. Από ανθρώπους, γιατί από πεινασμένα ζώα, πτηνά, ερπετά και ζωύφια βρίσκεις άφθονα. Αυτά πιθανόν να φάνε τους επιζώντες από την πείνα.

Μα, και γιατί να το κρύψουμε «άλλωστε» όπως έλεγε ο αείμνηστος πατέρας του πρωθυπουργού; Πολλοί Έλληνες, που είχαν έστω και έκτακτες θέσεις στη ΔΕΗ, έχουν μεταναστεύσει – από καιρό – σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη, που κανένα δεν ξέρουνε και κανείς δεν τους ξέρει.  (Σαν έτοιμοι από καιρό, όπως λέει στο ποίημα του ο  Κ. Καβάφης, σα θαρραλέοι, σαν που ταιριάζει τους που αξιώθηκαν μια τέτοια πόλη, πλησίασαν σταθερά προς το παράθυρο κι άκουσαν με συγκίνησιν, αλλ’ όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα, ως τελευταία απόλαυση τους ήχους, τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου κι αποχαιρέτησαν την πόλη που έχασαν….).

Ερώτηση: Πού είναι οι 4.500 θέσεις που έταξε ο καλός μας νοικοκύρης ο πρωθυπουργός στο λαό του στην περιοχή μας; «Ψηφίστε μας, έλεγε και θα δείτε τι ανάπτυξη θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία». Μεγαλοστομίες, στο φουλ!

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια είναι δικά σας. Δεκτά όλα! Και τα αρνητικά και τα θετικά. Εξάλλου, γιατί να τα κρύψουμε, άλλωστε; Σχολιάστε για τους ανύπαρκτους πολιτικούς στην περιοχή μας που κρύβονται πίσω από τον πρωθυπουργό, για τους υποτονικούς αυτοδιοικητικούς μας που αυτοπροστατεύονται από το πολιτικό σύστημα, για τους μη ριζοσπαστικούς και αδιάφορους συνδικαλιστές μας που είναι εγκλωβισμένοι στην κυρίαρχη ιδεολογία της πολιτικής μας, για την απρόσωπη και  φοβική – από τα κομματόσκυλα – και ώρα μηδέν κοινωνία μας, που άλλοι είναι θεατές και άλλοι κομπάρσοι στο θέατρο αυτό του εργασιακού παραλόγου, για…για…για…για ό,τι θέλετε και πρεσβεύετε και νομίζετε ότι σας εκφράζει και σας αντιπροσωπεύει.

Αλλά μη σχολιάσετε, σας παρακαλούμε, την πείνα που υφίσταται, που έρχεται δριμύτερη και δεν τη βλέπετε, τον οικονομικό και πυρηνικό πόλεμο που μας ετοιμάζουν οι σκοτεινές δυνάμεις και όλα τα δεινά που έπονται.

Καλού – κακού όμως, όμως, ας ετοιμάσουμε κανά δυο κοτούλες και κανένα κηπάκο,  όπως μας συμβούλεψε ο «άρχοντας» μας στη Δυτική Μακεδονία, επειδή «πώς να το κρύψουμε άλλωστε», θα ζήσουμε βιβλικές στιγμές… Έτσι θα σωθούμε από τα δεινά που έπονται κατά την άποψή του…

«Ομάδα Ρεαλιστών Εορδαίας»

Σκίτσο: Μιχάλης Κουντούρης

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *