tsipras deth

Τσίπρας: Περικοπές, απολύσεις & ξεπούλημα ο στόχος Μητσοτάκη για το δημόσιο

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη εναντίον του δημόσιου τομέα, θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν επικίνδυνη», παρατήρησε από μιλώντας στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη.

«Το σχέδιο είναι να περικόψει και άλλο το κοινωνικό κράτος και να επιστρέψει τη χώρα στην κρατικοδίατη επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα τύπου Siemens», σημείωσε ο πρωθυπουργός, συνοψίζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέσσερις λέξεις:«Περικοπές. Απολύσεις. Ξεπούλημα. Απορρύθμιση».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι«επιμένει στο επιθετικό ξεπούλημα ιδιωτικών υπηρεσιών», καθώς και σε εκχωρήσεις σε ιδιωτικό τομέα, όπου «προφανώς εννοεί εργολάβους με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. που όχι μόνο δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, αλλά κοστίζουν και πολύ περισσότερο στο Δημόσιο».

Παράλληλα, από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή τους για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με την μείωση 3,5 δισ. φόρων που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό θα γίνει «σκοτώνοντας τα νοσοκομεία, διαλύοντας την παιδεία και το κοινωνικό κράτος».

«Μονο για το 1,9 δισ. δίνει κάποια στοιχεία. Είπε για τα 150 εκατ. που θα εξοικονομηθούν από το “πάγωμα” των αυξήσεων. Δεν μας είπε τι θα γίνει με τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικού που έχασαν 40% των αποδοχών τους», σχολίασε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ διατηρώντας την υπάρχουσα σχέση προσλήψεων αποχωρησεων, είπε: «Πάνε δηλαδή και οι προσλήψεις για νοσοκομεία και τα σχολειά μας».

Αναφορικά με τα 400 εκατ. ευρώ που είπε ο πρόεδρος ότι θα εξοικονομήσει από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει την κατάργηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση.

«Να μην ξεχάσω την εμμονή με την ΕΡΤ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, βλέποντας νέα συρρίκνωση και απολύσεις από τον δημόσιο φορέα, πίσω από την αναγγελία του προέδρου της ΝΔ για μείωση του ειδικού τέλους στο μισό.

Χρέος

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε εξελίξεις για το χρέος σύντομα, κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και υλοποίηση των εξαγγελιών που έκανε προσφάτως από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Συγκρουόμαστε με το κατεστημένο, με αυτό που τόσα χρόνια ξεζούμιζε και στα χρόνια της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει απέναντι σε εμάς. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν γιατί οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση μας έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Σήμερα η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατό στην Ευρώπη αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ανακάμπτουμε χωρίς να αποδεχόμαστε τη λελασία της κοινωνίας. Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Όπως είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να καταλάβουμε κυβερνητικές θέσεις, ήρθαμε για να τελειώσουμε με το παλιό, χωρίς ψέματα, που διαρκώς επαναλαμβάνει η ΝΔ. Προφανώς ο ελληνικός λαός δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, αφού δυστυχώς στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, βρισκόμαστε υποχρεωμένοι σε μια περίοδο προσαρμογής.

» Όταν λέγαμε πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους το εννοούσαμε. Τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κάποιοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλεία της, νιώθουν τόσο άβολα που τώρα τελευταία δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Ψεύδη για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ψεύδη για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, για τις τηλεοπτικές άδειες».

Αναφερόμενος στο θέμα Στουρνάρα, σημείωσε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η ΝΔ, ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ  αποσυνέδεσε την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ με την κατάσταση της ΤτΕ και την οικονομία.

Οι σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να κινούνται σε πλαίσιο που να μην θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κοινοποιήστε το άρθρο