Θέμης Μουμουλίδης « Η σημερινή σας επερώτηση είναι « πουκάμισο αδειανό» και μάλιστα χωρίς Ελένη. Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας και ανευθυνότητας.»
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης παρέστη χθες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης 57 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς το ΥΠΠΟ και την Υπουργό Πολιτισμού, που συζητήθηκε στη Βουλή, με θέμα: «Ανικανότητα της Κυβέρνησης στη χάραξη στρατηγικής και αντιμετώπισης των θεμάτων Πολιτισμού»
Παραθέτουμε αποσπάσματα από την Ομιλία του Βουλευτή:
«Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τους εκλεκτούς συναδέλφους στην πατρίδα, αφού, απ’ όσα άκουσα στις ομιλίες τους, είναι φανερό ότι απουσιάζανε από τη χώρα για χρόνια και εμφανιστήκανε τα τελευταία τρία χρόνια. Από τις ομιλίες τους αυτό κατάλαβα.
Είναι επίσης προφανής ο λόγος της επίκαιρης επερώτησης, καθώς γίνεται για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Το σχήμα των επίκαιρων επερωτήσεων επιτρέπει κατά πολύ στον επερωτώντα να έχει έναν θεαματικά μεγάλο χρόνο ομιλίας, σε σχέση με τον ερωτόμενο.
Θα ξεκινήσω λίγο από τον ατυχή τίτλο του θέματος της επίκαιρης επερώτησής σας: «Ανικανότητα της Κυβέρνησης στη χάραξη στρατηγικής και αντιμετώπισης θεμάτων πολιτισμού». Είναι ατυχής τίτλος, αλλά εύστοχος, επικοινωνιακά, αφού ξεκινάει επιθετικά: «Ανικανότητα της Κυβέρνησης…» κ.λ.π…
Αυτό κάνετε σ’ αυτήν την συστηματική προσπάθεια αποδόμησης κάθε πτυχής του κυβερνητικού έργου. Υποθέτω ότι στο επόμενο διάστημα έχετε επιλέξει μπαράζ επερωτήσεων και σε άλλους τομείς, γιατί αυτό εξυπηρετεί την επικοινωνιακή σας πολιτική.
Το κείμενο της επερώτησή σας ξεκινάει ως εξής: «Ο πολιτισμός αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα».
Πρωτότυπο!
Μόνο που για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πολιτισμός λειτουργεί διαχρονικά ως ένα εξαιρετικό προεκλογικό σύνθημα, πολλές φορές κενό περιεχομένου, το οποίο ως κόμμα τιμήσατε δεόντως και το οποίο πάντα μετεκλογικά λησμονούσατε.
Και συνεχίζετε στο κείμενο: «Λόγω των ανερμάτιστων κυβερνητικών χειρισμών και της έλλειψης στρατηγικής, οι πολιτικές για τον τομέα είναι ανύπαρκτες».
Να σημειώσω ότι ο πολιτισμός, όπως ενδεχομένως σας διαφεύγει, δεν είναι τομέας, αλλά είναι εθνικό, αναπτυξιακό κεφάλαιο, όπως σωστά ειπώθηκε νομίζω από ομιλητή σας, τον κ. Τασούλα.
Με άλλα λόγια, για να θυμηθώ έναν αγαπημένο όλων μας ήρωα, τον Άμλετ, «..λόγια, λόγια, λόγια,»… λόγια που επί Κυβερνήσεώς σας δεν έγιναν ποτέ πράξη, γιατί η αλήθεια είναι πως ο πολιτισμός μαραζώνει και είναι απαξιωμένος εδώ και κάποιες δεκαετίες και επομένως η προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρούμε ως Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης.
Η αλήθεια είναι, αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως ως Κυβέρνηση ουδέποτε ασχοληθήκατε ουσιαστικά με τον πολιτισμό.
Και εάν θα έπρεπε να κάνουμε έναν απολογισμό των δικών σας κυβερνήσεων, έχετε να επιδείξετε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, έναν αρχηγό κόμματος, έναν πρωθυπουργό, έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό και μία επικεφαλής κόμματος, ενώ ο κυβερνητικός σας εταίρος μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 έχει και αυτός να επιδείξει έναν αρχηγό κόμματος στην ηγεσία του Υπουργείου.
Γιατί άραγε; Γιατί για πολλούς από εσάς η ενασχόληση με το Υπουργείο Πολιτισμού άλλοτε αναδείκνυε ένα σημαντικό πολιτικό συμβολισμό και άλλοτε αποτελούσε ένα ανώδυνο μεταβατικό στάδιο για την πολιτική εξέλιξη κάποιου.
Προσωπικά, θα άκουγα με ενδιαφέρον κάποιον από τους ομιλητές σας να υπερασπίζεται το έργο των κυβερνήσεών σας με χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αυτά δεν ακούστηκαν, γιατί δεν μπορείτε να τα υπερασπιστείτε.
Ας μας εξηγήσει κάποιος από τους ομιλητές που θα ακολουθήσουν σε τι αναφέρεστε, τι εννοείτε με τον όρο «πολιτιστική επιχειρηματικότητα». Γιατί εάν ατυχώς αναφέρεστε στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού –που ελπίζω να μην το κάνετε- εκεί θα αποκαλυφθεί η υποκρισία, αλλά δυστυχώς και η έλλειψη αυτογνωσίας, αφού πρόκειται για χώρο, τον οποίο η αδιαφορία σας κυριολεκτικά διέλυσε και οδηγηθήκαμε στα απίστευτα πληθωριστικά φαινόμενα στον χώρο των παραστατικών τεχνών, με την ανεργία των Ελλήνων δημιουργών να ξεπερνά το 95%, κάτι που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Επίσης, με τις εργασιακές σχέσεις να είναι λεηλατημένες και ουσιαστικά καταργημένες, λόγω του κατεστραμμένου εργασιακού πεδίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
το κεφάλαιο «Πολιτισμός» δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα σταθώ σε δύο ακόμα σημεία, γιατί ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος και άνισος.
Αναφέρετε επίσης: «Κατά τα άλλα, προωθείται ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού».
Και συνεχίζετε: «Μία ακόμη θέση για κάποιον «ημέτερο» θεσμοθετείται».
Εδώ κολλάει το «κοίτα ποιος μιλάει»!
Υποτίθεται πως ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα οφείλετε να γνωρίζετε ότι τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Υπουργεία έχουν όλα δημιουργήσει Γραμματείες Σύγχρονου Πολιτισμού.
Δεν ξέρω με ποιο μοντέλο θέλετε να πολιτευτείτε.
Άλλωστε, η Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, προκειμένου να αναπτυχθεί ο σύγχρονος πολιτισμός, είναι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων δημιουργών.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ο σύγχρονος πολιτισμός.
Κλείνοντας, προχωράτε σε διαπιστώσεις για τις επιχορηγήσεις. «Πολλοί από τους θιάσους βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας».
Και σας ρωτάω:
Σε ποιους από όλους τους θιάσους αναφέρεστε; Διότι προφανώς διακατέχεστε από απίστευτη άγνοια του χώρου. Μιλάτε για τον σύγχρονο πολιτισμό και δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει σύγχρονος πολιτισμός.
Πείτε μας, λοιπόν: Σε ποιον από τους θιάσους αναφέρεστε ότι πένονται και δυσκολεύονται; Σε ποιον από τους δύο χιλιάδες θιάσους που η πολιτική σας δημιούργησε σε αυτή τη χώρα; Όποιος θέλει μπορεί να απαντήσει.
Για εσάς οι επιχορηγήσεις ήταν μέρος μιας πολιτικής αντίληψης, ενός παιχνιδιού χωρίς κανόνες, που οδήγησε τις παραστατικές τέχνες σε ιστορικό αδιέξοδο που προσπαθούμε να προλάβουμε, προκειμένου να μην καταργηθούν ολόκληρα επαγγέλματα.
Εκεί φτάσαμε!
Σχετικά με τα κριτήρια των επιχορηγήσεων, στα οποία αναφέρεστε, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχετε μελετήσει στοιχειωδώς αυτό που ισχύει από την πλευρά του Υπουργείου και αυτό που έχει πολλές φορές ανακοινωθεί και αυτό είναι προσβλητικό για την διαδικασία. Δυστυχώς μέσα από την επικοινωνιακή σας πολιτική τακτική, ακολουθείτε δρόμους επικίνδυνους, δρόμους παραπλάνησης.
Κλείνοντας, σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν στη σημερινή σας επερώτηση, ακολουθούσαμε μια άλλη διαδικασία, μια διαδικασία ουσιαστικού, δυναμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων του Κοινοβουλίου για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού, έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε όλοι για το παρόν και το μέλλον του.
Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον νεότερο των ομιλητών, τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το πνεύμα και για το περιεχόμενο του λόγου του. Ήταν ο μόνος ο οποίος κατέθεσε προτάσεις. Μακάρι, εύχομαι, αυτή τη συζήτηση να ακολουθήσει…
Ολοκληρώνοντας οφείλω να πω ότι η σημερινή επερώτηση, είναι « πουκάμισο αδειανό» και μάλιστα χωρίς Ελένη. Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας, ανευθυνότητας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών
Ευρωπαικών και Οικονομικών Υποθέσεων